Plně recyklovatelné běžecké boty: nevyhodíte je, ale pošlete zpět výrobci

Sportovní obuv, zejména ta určená na běhání, je pro recyklaci velkým oříškem. Musí se často obměňovat, protože je vystavena velké zátěži a je přitom složena z mnoha druhů materiálů, tudíž není možné ji uspokojivě recyklovat. Značka Adidas proto uvedla na trh 100% recyklovatelnou běžeckou botu, která navíc odpovídá principům cirkulární ekonomiky.

Běžecké boty typu Ultraboost byly pod oficiálním názvem Futurecraft Loop uvedeny na trh na dubnový Den země. Boty určené primárně na běhání jsou vyrobeny z jednoho materiálu, kterým je termoplastický polyuretan (TPU). Tento materiál je možné opakovaně použít a tenisky jsou vyrobeny bez použití lepidel a dalších chemikálií. Výrobce sportovních bot a oblečení původně německého původu tak vyřešil problém, jak úspěšně recyklovat sportovní boty poslepované z více vrstev za použití chemie. Materiál pro recyklovatelné tenisky se spřádá jako příze, poté se splétá, lisuje a bez použití lepidla je spojen s podrážkou obuvi.

Až se vám budou boty rozpadat, vyfoťte QR kód a pošlete je zpět výrobci

“Futurecraft Loop jsou naše první běžecké boty, které jsou vytvořené k tomu, aby byly znovu přetvořené v další produkt. Je to vyjádřením našeho záměru převzít zodpovědnost za celý životní cyklus produktu. A jsou také důkazem, že můžeme vyrobit efektivní tenisky, které již nemusíte nikdy vyhodit,“ řekl výkonný člen vedení společnosti Adidas Eric Liedtke na oficiální akci k uvedení nového modelu tenisek, o které informoval server Treehugger. Liedtke rovněž uvedl, že na vývoji nové běžecké boty pracoval tým inovátorů celých šest let a zdůraznil, že to byla opravdová výzva. Boty by totiž, kromě svých ekologických vlastností, měly hlavně sloužit uživatelům, kterými budou atleti i rekreační sportovci a pomáhat jim ve zlepšování jejich výkonů.

Každý model recyklovatelných běžeckých bot má svůj vlastní QR kód, který zákazník ve chvíli, kdy jsou tenisky již opotřebované pomocí chytrého telefonu načte a díky online návodu je vrátí zpět do Adidasu. Zde budou tenisky umyty, rozemlety na pelety a roztaveny na materiál vhodný k vytvoření nového páru tenisek. A to vše bez jakéhokoliv odpadu.

Koncept odpadu musí zmizet

V Adidasu přitom mají v plánu se zbavit plastového odpadu na dobro. Podle Liedtkeho bude výrobce používat od roku 2024 pouze recyklovaný polyester do všech svých produktů: „Zbavit se plastů je první krok, ale nikoli poslední. Co se stane s vašimi botami, až je vynosíte? Vyhodíte je. Ale tohle není cesta. Skončí buď na skládce, nebo ve spalovně, což zamořuje naši atmosféru emisemi uhlíku a naše oceány plastovým odpadem. Dalším krokem je proto ukončit koncept odpadu na dobro. Chceme, abyste nosili stále stejné boty znovu a znovu“.

Recyklovatelné tenisky nejsou prvním počinem Adidasu v oblasti cirkularity. V roce 2015 se společnost spojila s firmou Parley for the Oceans a vytvořily spolu další typ bot Ultraboost vyrobený výhradně z vláken z mořského recyklovaného odpadu a z nelegálních hlubinných sítí. Jen v tomto roce mají v plánu vyrobit 11 milionů párů těchto bot z odpadu, který pochází z pláží, pobřeží a ostrovů v oceánu. „Tyhle Ultraboost sice nezachrání naše oceány, ale mohou nás tomu aspoň přiblížit,“ píšou zástupci Adidasu na oficiálním webu.

Botami to nekončí

„Chceme představit řadu produktů, které budou vyrobené k tomu, aby byly přetvořené v něco dalšího a seznámit tak zákazníky s fungováním cirkulárního vztahu,“ píšou zástupci Adidasu v oficiálním prohlášení a jako důkaz, že to myslí opravdu vážně, oznámili podle magazínu Input uvedení dalšího cirkulárního produktu. Tentokrát bundy Futurecraft Loop, která je celá vyrobena pouze z jednoho typu recyklovaného plastu. Na bundu není použito žádné barvivo, takže má přirozeně bílou barvu recyklovaného polyesteru a veškerý branding je vytvořen pomocí laseru. Bundu bude možné stejně jako model tenisek vrátit zpět výrobci k přetvoření na nový produkt.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: se souhlasem Adidas