Lze snížit množství chemie v zemědělství, ukazuje umělecký projekt na poli

Nizozemský umělec a inovátor Daan Roosegaarde instaloval na pole o rozloze 20 000 metrů čtverečních barevné LED osvětlení na solární pohon, které osvětluje celou plochu pole. Světelná instalace v noci nejen působí velmi efektně, ale také naznačuje cestu pro pro budoucnost zemědělství bez chemie.

Umělecký projekt nazvaný příznačně GROW (růst) pracuje s využitím fotobiologické světelné technologie, díky které lze určitou kombinací modrého, červeného a ultrafialového (UV) světla urychlit růst rostlin a snížit spotřebu chemie v zemědělství. LED osvětlení je pro pěstování plodin využíváno již ve sklenících a vertikálních městských farmách. Podle vědců má však LED osvětlení také potenciál pro využití v tradičních podmínkách, tedy v otevřené krajině na polích.

Světelné záření aktivuje obranyschopnost rostlin

Solární LED diody prodlužují dobu denního světelného záření a projekt nizozemského umělce zkoumá, zda je v případě krátkodobého používání tohoto typu osvětlení možné omezit chemizaci v zemědělství. „Specifické ultrafialové záření aktivuje obranný systém rostlin, což by mohlo vést k omezení nutnosti používání pesticidů,“ řekl Roosegaarde pro server Dezeen. Podle umělce má světlo takový vliv na všechny druhy plodin, což by znamenalo, že pokud se tento experiment ověří v praxi, bude možné proti škůdcům bojovat fotobiologickou světelnou technologii bez použití chemie.

“Projekt GROW je fascinujícím počinem, který propojuje vědecký výzkum ukazující, jak specifické světelné záření může podpořit růst plodin a snížit použití pesticidů až o 50 %,“ řekl v oficiálním vyjádření o projektu profesor Jason Wargent, který je expertem v rostlinné fotobiologii. Pesticidy a chemizace tradičního zemědělství jsou jedním z největších strašáků životního prostředí. Škůdci se vůči chemii stávají rezistentními a chemie se musí používat čím dál více, což vede například k zamořování spodních vod, znehodnocování půdy, mizení biodiverzity, úhynu hmyzu a má to také zdravotním dopady na lidské zdraví.

Tanec světel na pórkovém poli zdůrazňuje důležitost zemědělců

GROW byl instalován ve spolupráci s nizozemskou Wageningen University a finanční společností Rabobank na pórkovém poli ve vesnici Lelystad. LED osvětlení na poli doslova tančí, což podle autora instalace působí poeticky. Světla jsou však mířená pouze na určité části pole a jsou viditelná pouze z blízké vzdálenosti, takže nedochází ke zvyšování světelného znečištění. Zajímavé také je, že Nizozemsko je jedním z největších světových zemědělských producentů. Země ročně vyveze ovoce, zeleninu, květiny, maso i mléčné produkty v ceně 65 miliard eur. „Většinu času si nevšímáme částí světa, které nás doslova živí. GROW upozorňuje na důležitost inovací v zemědělském systému. Jak může špičková světelná technologie pomoci pěstovat rostliny udržitelně? A jak můžeme z farmáře udělat hrdinu?“ ptají se autoři instalace na oficiálním webu projektu.

Roosegaarde stejně jako důležitost rychlého zavádění inovací do zemědělství zdůrazňuje nutnost zlepšení vnímání důležitosti role farmářů v našich životech. Na nápad na vytvoření umělecké instalace, které v lidech vzbudí zájem o zemědělství, přitom přišel během návštěvy jedné nizozemské farmy. Uvědomil si, že jako celoživotní městský člověk o nizozemské zemědělské krajině velmi málo a chtěl tuto zkušenost předat i ostatním. „Chtěli jsme upozornit na krásu zemědělství. Tahle pole nás živí a nikdo si to neuvědomuje,“ vysvětluje Roosegaarde.

Záměrem autora projektu je světelnou instalaci představit ve 40 zemích po celém světě za použití lokálních plodin a jim přizpůsobené kombinaci LED světel. „Chci vytvářet věci, které v lidech vzbudí zvědavost o naší budoucnosti. Nechci v lidech umocňovat smutek nebo naštvanost. A světlo pro mě není dekorace, je to jazyk, je to aktivace a komunikace,“ doplnil umělec pro Dezeen.

Zdroje: GROW, Dezeen, Weforum

FOTO: se souhlasem Studio Roosegaarde