Včely jsou v ohrožení. Pomoct jim můžete i vaší zahradou

Jaro je tu a s ním začínají vylétávat ze svých úkrytů také včely, které jsou pro naši přírodu i obživu nezbytné. Bohužel jejich populace se stále snižuje, a proto bychom se měli zaměřit na pěstování rostlin, jež jsou pro včelí opylování nejvhodnější. Kalifornští vědci identifikovali květiny, které včely preferují před ostatními.

Na světě je téměř 20 tisíc lidem známých druhů včel a díky včelám nemáme jen med, ale také zhruba 30 % potravin, jejichž květy včely opylují. Jde o ovoce, ořechy a zeleninu. Včelí populace se však postupně ztrácí. Může za to několik faktorů. Včely likvidují různí parazité, ale také nedostatek potravy. Ztráta biodiverzity v krajině způsobuje, že včely hladoví a nemají dostatek vhodné potravy. Konvenční způsob zemědělství včelám však také nesvědčí, včely tráví chemické postřiky rostlin a hojně používané pesticidy. Vědci z Kalifornie se ve spolupráci s Americkou entomologickou společností proto pokusili určit, které rostliny různé druhy včel preferují. Jejich cílem je pomoci správcům krajiny k obnovení včelstev.

Různé druhy včel mají různé chutě

„V rámci určování konkrétních rostlin bylo nutné vzít v potaz dostupnost těchto rostlin. Studie často zohledňují podíl odchytu včel na jednotlivých druzích rostlin, aby určily, že jsou pro včely důležité. Jenže potřebujete srovnání dostupnosti těchto rostlin, abyste pochopili, že taková rostlina není vybrána přednostně, ale je prostě v přírodě jen hodně zastoupena,“ řekl autor studie a biolog Institutu pro ptačí populaci Jerry Cole. Vědci dospěli k tomuto zjištění tak, že museli zachytit více než tucet různých druhů čmeláků na sto různých druzích rostlin vyskytujících se v oblasti Sierra Nevada v Kalifornii. V terénu zaznamenali, na jaký druh rostliny se včela daného druhu zachytila a potom odhadli počet těchto rostlin na daném pozemku. Hlavním zjištěním tak bylo, že různé druhy včel preferují konkrétní květiny, i když se pohybují ve stejné krajině.

"Objevili jsme rostliny, které byly oblíbené pro všechny druhy čmeláků, ale také jsme našli druhy rostlin zajímavé pouze pro jeden druh včel,“ uvedla odbornice na luční druhy z Institutu pro ptačí populace Helen Loffland a dodala, že studie umožnila vytvoření přesného a vědecky podloženého seznamu důležitých druhů rostlin, jenž lze použít při obnově přírodních stanovišť.

Připravte rozmanitou zahradu vhodnou pro včely

Nejvíce pozorovaným druhem v rámci studie byl čmelák žlutozobý, který patří k ohroženým druhům hmyzu a důsledně si před ostatními zdroji potravy vybíral kvetoucí rostliny, přičemž upřednostňoval vlčí bob velkolistý. Bylo také zjištěno, že tři z pěti druhů čmeláků preferují kvetoucí mátu tzv. mátu koňskou.

Pokud i vy chcete potěšit české včely, uvítají na vaší zahradě jako výborný zdroj potravy například svazenku vratičolistou nebo vrba či vřesovce. Potěší je také bylinná zahrádka, na které mají nejradši dobromysl, levanduli, tymián, šalvěj nebo mateřídoušku. Jak již bylo řečeno, důležitá je také různorodost. Pro včely jsou proto vhodnou potravou i různé kvetoucí plevele, jako jsou třeba smetánka lékařská nebo sedmikráska chudobka. A samozřejmě úplně nejlepší potravou jsou na jaře kvetoucí ovocné stromy a keře. Například jabloně, hrušně, třešně, maliník, borůvkoví nebo meruňka.

Létající hmyz taky nepotěšíte nakrátko zastřiženým a dokonalým trávníkem. Naopak si raději pěstujte květinovou louku, na které kvete velký počet rostlinných druhů. A samozřejmostí je také omezení chemických přípravků a postřiků na plevel, ty včelám rozhodně dobře nedělají.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Pixabay