Česká aplikace umí rozeznat druhy rostlin a hub. Poradí i jak o ně pečovat

Při procházce po louce se vám již jistě stalo, že jste objevili květinu, o jejímž původu jste nevěděli vůbec nic. Nebo doma pěstujete rostliny a ani nevíte, jakého jsou druhu, takže se o ně zřejmě nestaráte správně. S tím vším vám pomůže aplikace FlowerChecker, kterou vymysleli tři kolegové z brněnského univerzitního prostředí.

„Často jsem se na výletech v přírodě ptal kamaráda, tehdy ještě studenta botaniky, jak se jmenuje ta či ona rostlina. Fascinovalo mě, kolik rostlin takto dokáže odborník určit a zároveň jsem si začal uvědomovat, jak náročné je rostlinu spolehlivě pojmenovat, pokud nemáte po ruce botanika,“ vysvětluje Ondřej Veselý jeden ze zakladatelů projektu FlowerChecker a původním povoláním IT developer. Dodává, že určení rostliny je přitom klíčové například k jejímu dalšímu využití nebo pochopení její role v ekosystému. Stejně tak pro zvolení správné péče, pokud takovou rostlinu pěstujete v domácích podmínkách. Veselý proto jako IT developer viděl již další krok, a to vytvoření aplikace, která by tento problém řešila.

Tým botaniků vám poradí, o jakou rostlinu se jedná

Aplikace FlowerChecker, která je nyní dostupná na Google Store i App store, funguje tak, že vyfotíte pro vás neznámou rostlinu a zašlete ji expertům, kteří ji pro vás identifikují. Rozpoznání rostlin přitom neprobíhá strojově, ale hodnocením téměř 50 expertů na botaniku. Vyfotit můžete také lišejníky, mechy nebo dokonce houby. Mimo aplikaci FlowerChecker dostupnou pro běžného uživatele nebo tzv. botanického laika, uvedli autoři projektu na trh také nástroj pro rozpoznávání rostlin založený na strojovém učení Plant.id. „Dříve jsme určovali rostliny výhradně s pomocí týmu expertů na botaniku v mobilní aplikaci FlowerChecker, takto se nám po několika letech provozu podařilo vytvořit rozsáhlou databázi určených rostlin. Na té jsme pak natrénovali umělou inteligenci implementovanou pomocí hluboké neuronové sítě. Zatímco aplikace FlowerChecker stále funguje díky odborníkům, služby neuronové sítě jsme začali dávat firemním klientům pod značkou Plant.id,“ vysvětluje Veselý.

Aktuální verze Plant.id umí nyní určit 10 129 druhů rostlin a 869 druhů hub a tato čísla se budou podle autora aplikace během března ještě zvyšovat. Nejčastějšími zákazníky Plant.id jsou potom agentury zaměřené na vývoj mobilních aplikací, které se chtějí zaměřit na milovníky rostlin nebo zahrádkáře a pomoci jim určit, co to kolem nich vlastně roste. Většinou se jedná o firmy z USA nebo severní Evropy. „V ČR myslím žádného klasického klienta nemáme, ale podílíme se na více projektech. Z vlastní iniciativy jsme už třeba určovali rostliny pro Agenturu ochrany přírody a krajiny, s brněnskými arboristy vyvíjíme systém na automatizaci evidence stromů a v oblasti zemědělství zase spolupracujeme s firmou Skymaps na technologii pro selektivní postřik plevelů,“ upřesňuje autor aplikace.

Nemoci rostlin už pro vás nebudou velkou neznámou

Říkáte si, že rozpoznání rostlin při procházce v parku je fajn, ale co když potřebujete poradit s domácí květinou, které začínají žloutnout listy nebo má podivnou strukturu. S tím vám ve FlowerChecker také za chvíli pomohou. „Detekce nemocí rostlin je hodně žádaná funkcionalita, ale zároveň extrémně náročná na vývoj. Když všechno klapne, na Plant.id bude dostupná už během jara,“ říká Veselý. V praxi to bude fungovat tak, že vám aplikace poví, zda je vaše rostlina zdravá nebo jestli naopak netrpí například houbovou chorobou, nedostatkem světla nebo upřesní, jaký škůdce se do ní pustil.

„V dalším vývoji se pak budeme zaměřovat na rozšiřování informací o určovaných druzích rostlin a jejich chorobách. Například, jestli rostlina chráněná, k čemu je užitečná, nebo jak často je potřeba ji zalévat,“ uzavírá autor aplikace pro milovníky rostlin a přírody, kteří současně nedají dopustit na moderní technologie. FlowerChecker je tak ideální ukázkou symbiózy mezi přírodou a technikou, kdy technika může být přírodě prospěšná.



Zdroj: FlowerChecker

Foto: se souhlasem FlowerChecker