Zbytečnosti lakované na zeleno: hliníkové kapsle do kávovarů

Na George Clooneyho s kávou v ruce se jistě pěkně kouká. Uvařit si kávu vložením kapsle do přístroje a stisknutím tlačítka je také velmi jednoduché. A nakonec vyhodit kapsli do koše a dále se o nic nestarat je ta nejjednodušší a také nejzbytečnější věc na světě.

Výrobce kávovarů a kávových kapslí společnost Nespresso pro svoje hliníkové kapsle vytvořila recyklační program. Z hliníku, jenž v rámci něj získá od zákazníků zpět, bude vyrábět další kapsle. Ty budou dle oficiálního prohlášení společnosti obsahovat až 80 % recyklovaného hliníku. To je všechno pěkné, stejně jako pohled na prošedivělého amerického herce, ale k čemu to vede? Zase a jen k vytváření dalšího zbytečného řezezce z věcí, které umíme vytvořit i jinak. Jen proto, že má Nespresso skvělou a atraktivní reklamní kampaň a firmě se povedlo vytvořit tzv. love brand, nakupují zákazníci hliníkové kapsle a pokud je neodnesou zpět do obchodu, plní si jimi své odpadkové koše. Použité kapsle potom putují do směsného odpadu a dále do spaloven nebo na skládky, kde se budou rozkládat asi tak 200 až 500 let. Kolik si během toho asi dá George Clooney ve formě hologramu ještě káv?

Kila použitých kapslí ročně

Jsou to přitom velmi jednoduché počty. Jestliže denně vypijete aspoň dvě kávy, je to 14 kapslí za týden, zhruba 60 kapslí za měsíc a 720 kapslí za rok. Jedna kapsle váží 7 gramů (obal i obsah), takže ročně vyprodukujete jen přes 5 kilo hliníkových kapslí. To se bavíme o jednom členu domácnosti a středním pijákovi kávy. V domácnostech o třech členech, kde se vypije denně třeba deset káv se dostáváme na trochu jiná čísla. Pro představu na 3600 kapslí ročně a 25 kilogramů odpadu.

Hliník se samostatně recyklovat dá a stejně tak je možné vysypat lógr z kávy na kompost nebo ho použít ke hnojení rostlin. Lógr je údajně skvělý na ničení škůdců. Už vám dochází, jak je to celé absurdní? Pokud se totiž při přípravě kapsle spolehnete na zrnkovou kávu místo kapsle, můžete si udělat vcelku ekologické kafe v běžném pákovém kávovaru, french pressu. Připadně si můžete vzít váš oblíbený hrnek a nechat si do něj udělat v blízké kavárně čerstvou kávu. Tam si také můžete koupit balíček zrnkové kávy a podpořit tak pomalu přes rok zavřené podniky.

Samozřejmě celá myšlenka kávových kapslí není jen o chytrém marketingu. Pořizovací cena kávovaru na kapsle je nízká, ve srovnání s lepšími kávovary, a obsluha velmi jednoduchá. O ceně kapslí se to však již říct nedá a stejně tak o jejich následné využitelnosti. Cena jedné uvařené kávy z běžného pákového kávovaru je ani ne na polovině ceny za kapsli.

Recyklace pouze v rukou výrobce kapslí

Pokud vás toto stále nepřesvědčilo o tom, že kávová kapsle je ten nejzbytečnější odpad na světě, pojďme se ještě podívat na recyklační program, který Nespresso zavedlo. V praxi to funguje tak, že si recyklační pytel na kapsle musíte dopředu objednat, po internetu nebo v prodejně. Než kapsle recyklujete, musíte je mít ve speciální nádobě, aby vám doma nesmrděly. Až vypijete dost káv na to, aby stálo za to kapsle recyklovat, vysypete je z nádoby do pytle a ten musíte předat buď dopravci, nebo obsluze v prodejně. Recyklační pytel následně poputuje do speciálního centra, kde bude jeho obsah recyklován. Co to celé znamená? Že kapsle nemůžete recyklovat jinak než jejich návratem do Nespressa. Pro to se musí vyrobit další plastové pytle, nádoby na skladování kapslí, zajistit logistika a speciální recyklační linka. To jsou další emise navíc, které by vůbec nevznikaly, pokud byste si dokázali představit svůj život bez kávové kapsle. A věřte tomu, že bez kávových kapslí přežilo mnoho generací před vámi a přežije i mnoho generací po vás. Jde o umělou vytvořenou potřebu, která vznikla v hlavě chytrého obchodníka, ještě chytřejšího marketéra a získala atraktivní podobu v osobě George Clooneyho.

Ok, říkáte si, ale mám chuť na kafe a přece ten kávovar nevyhodím. Mám pro vás řešení. Na trhu najdete kapsle do těchto kávovarů na více použití. Kapsli si jednoduše naplníte kávou, kterou si koupíte ve velkém balení, dáte do kávovaru, zmáčknete tlačítko a je to. Kapsli budete muset potom vysypat a vymýt, ale použitou kávu můžete zrecyklovat. Hurá. Bude vás to stát trochu více času, ale na kávě si pochutnáte. Jediný, kdo na tom nevydělá, bude výrobce kapslí. Snad se na vás nebude George Clooney zlobit.

Zdroje: jaknakavu.eu, recyklingtoday, nespresso

FOTO: Unsplash (ilustrační foto)