Dost bylo plýtvání potravinami: tipy na správné uchovávání jídla

Otevření restaurací je v nedohlednu, takže teplé jídlo si v současnosti nejvíce Čechů obstarává doma vlastním vařením. To však znamená také častější nákupy potravin a větší množství jídla skladovaného v domácím prostředí. Víte však, jak správně jídlo skladovat, aby vám co nejdéle vydrželo?

V průzkumu realizovaném českými vědci na téma vztahu Čechů k jídlu během pandemie uvedlo 87 % respondentů, že při přípravě domácích jídel používá čerstvé nezpracované potraviny. To je pozitivní zjištění vzhledem k tomu, že čerstvé potraviny mají největší obsah živin a neobsahují další chemii.

Co zelenina to jiný způsob skladování

Úskalím zpracování čerstvých surovin však je jejich omezená doba spotřeby. Například u zeleniny a ovoce je jejich uchování pro udržení delší životnosti základní. Mrkev vám vydrží dlouho, pokud ji zbavíte nati, můžete použít třeba do pesta, a budete ji uchovávat v nejspodnějším šuplíku, kde má vlhko a chlad. Nať odstraňte také z ředkviček, než je dáte do lednice. Rajčata naopak nízké teploty dobře nesnášejí a v lednici ztrácí chuť. Pokud máte možnost bude pro ně nejlepší špajz nebo pokojová teplota. To platí i o paprikách a cibuli.

Do lednice nepatří ani banány, ty uchovávejte pouze v pokojové teplotě nebo v teplotě okolo 15 °C. Pozor banány, stejně jako jablka, nedávejte k ostatnímu ovoci, protože uvolňují ethylen, jenž urychluje zrání ostatního ovoce. Jedno jablko naopak můžete vložit k bramborám, které budou déle čerstvé. Pozor však na světlo, při jeho působení začnou brambory zelenat. Udržovat byste je neměli ani blízko sebe, jinak začnou zase naopak klíčit. Pamatujte také na to, že zelenina a ovoce by měly být uchovávány v suchém stavu. V případě, že budou vlhké, začnou rychleji plesnivět.

Obzvláště opatrní buďte při skladování masa. Maso rozhodně patří do chladu, ale mělo by být odděleno od ostatních potravin, aby nedošlo ke kontaminaci mikroorganismy. Čerstvé maso a ryby musíte také zpracovat co nejrychleji a po manipulaci s čerstvým masem si pečlivě umyjte ruce i pracovní náčiní. Pozor dávejte také na uzeniny, konzumovat by se měly nejpozději do dvou dnů od rozbalení a uchovávat opět pořádně zabalené. Mléko a jogurty naopak mohou vydržet v lednici déle, než si myslíte. Jogurty jsou většinou jedlé i po uplynutí doporučeného spotřeby, odradit od jejich konzumace by vás mělo jen nafouklé víčko nebo plíseň.

Čerstvé pečivo uchovávejte ve speciálním bochníku zabalené do utěrky, která pohltí vlhkost nebo do papírového sáčku, pečivo tak rychle neplesniví nebo neokorá. Kvalitní pečivo z kvásku vám vydrží obvykle déle.

Polotovary zdravě?

Přestože Češi podle průzkumu vaří z čerstvých surovin, během pandemie se výrazně zvýšila spotřeba polotovarů, a to o z původních 5 % na 40 %. Polotovary se sice nedají označit za zdravé stravování, ale dají se najít i varianty konzervovaných produktů, které vám vydrží dlouho, a přitom jsou zdraví prospěšné. Například konzervované luštěniny, jako je cizrna nebo fazole, vydrží mnoho měsíců a jsou zdrojem bílkovin a dalších živin. Použít je můžete do polévek, salátů i hlavních jídel. Špatné nejsou ani rybičky v konzervě, které zase obsahují omega 3 mastné kyseliny a dají se použít do jídel i na obložený chleba. Chuťově je výborný tuňák, ale vzhledem k okolnostem jeho výlovu dejte raději přednost sardinkám.

Pandemie omezila plýtvání, jak si poradit se zbytky?

Během života v pandemii se jídlo stává pro lidi ještě důležitější součástí života. V průzkumu 17 % respondentů uvedlo, že je pro ně jídlo v každodenním životě důležitější než v době před pandemií a 14 % respondentů dokonce přiznalo, že zvažuje vlastní produkci potravin. Pozitivní také je, že se během karantény omezilo plýtvání. Méně vyhozeného jídla uvedla třetina respondentů průzkumu a vy na tom můžete také zapracovat.

S plýtváním můžete bojovat nejen lepším skladováním potravin, ale také plánováním. Pokud najdete čas, zkuste si vymyslet jídelníček alespoň pár dní dopředu a podle toho nakupte. Zpracovávat také můžete stejné potraviny na více způsobů nebo si šikovně poradit se zbytky. Můžete je zamrazit nebo zpracovat do jiného jídla. Ideálním řešením pro rodinné stravování jsou také polévky, guláše a další jídla z jednoho hrnce, které vám vydrží několik dní a můžete je také skladovat v lednici. Vhodné recepty najdete například zde.

Nakonec, jestli máte tu možnost, založte si kompost. Najednou zjistíte, kolik vám v koši ubude odpadu a získáte z něj humus pro vlastní zahrádku. Tedy pokud patříte k těm 14 % lidí, kteří zvažují vlastní potravinovou produkci.

Zdroje: Zachran jidlo, průzkum Náš vztah k jídlu během pandemie Covid-19, fit.thequint.com, Unicef

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: pixabay (ilustrační volné foto)