Zásadní rady, jak při práci z domova šetřit přírodu

Zřejmě nikdo nečekal, že koronavirová pandemie se nás bude držet už téměř rok a z práce z domu se stane norma. Omezení každodenních cest do práce i pracovních výjezdů v rámci Česka nebo do zahraničí přírodě jistě ulevilo, ale nenechte se tím uchlácholit a myslete na životní prostředí i na home office.

Vypněte kameru

Přestože nemusíte cestovat každý den do práce a s kolegy se vídáte pouze online, i internetové připojení zvyšuje vaši uhlíkovou stopu. Pro přenos dat po celém světě jsou využívány servery, které mají významnou spotřebu energie a pro přenos obrazu na videokameře jí spotřebují výrazně více než pro přenos pouhého hlasu. Jedna hodina videokonferenčního hovoru znamená produkci 150-1000 gramů oxidu uhličitého a spotřebu 2-12 litrů vody. A to není zrovna málo, když vezmeme v potaz, že takových hovorů máte denně třeba pět. Takže pokud to půjde, nechte během dalšího konferenčního hovoru kameru vypnutou a uhlíkovou stopu takového hovoru snížíte až o 96 %.

Snižte rozlišení seriálů na Netflixu

Rozhodně vám neříkáme, že máte koronavirové šílenství přežít bez pravidelného přísunu seriálů a filmu z Netflixu nebo HBO Go. Samozřejmě je jasné, že nejekologičtější variantou by bylo ve volném čase čtení knihy, ale přece jenom snížit spotřebu můžete už jen tím, když si při používání streamovacích aplikací vypnete nejvyšší rozlišení obrazu a vystačíte si se standardním nebo ještě lépe nízkým rozlišením. V takovém případě můžete svou uhlíkovou stopu při sledování Netflixu podle amerických vědců snížit až o 86 %.

Stáhněte termostat

Většinu času trávíte doma a je jasné, že chcete mít ve svém domě příjemně teplo. Zejména když venku mrzne až praští. Každý stupeň, o který snížíte teplotu na svém termostatu, se však počítá. Snížením teploty o jeden stupeň Celsia v interiéru ušetříte až 6 % nákladů na teplo za rok, nemluvě o emisích. Ideální teplotou pro nastavení termostatu během dne je 20-22 ℃, v noci je to potom dokonce jen 17-18 ℃. Tělu se lépe spí v chladnějším prostředí, a navíc ráno nebudete trpět suchým pocitem v krku, který často provází pobyt v přetopených a suchých prostorách. Důležité je také pravidelné větrání, které udržuje v bytě optimální vlhkost a vy potom máte ideální pocitovou teplotu. Vlhkost by měla být alespoň 40 %, neměla by však přesahovat 60 %.

Jídlo s donáškou bez plastů

Restaurace jsou zavřené a jedinou možností, jak si během home office bez nutnosti pochutnat na teplém obědě je donáška. Bohužel každá taková porce jídla, i pokud ji doručí kurýr na kole, znamená další hromadu plastového odpadu, přičemž většina se nedá ani pořádně recyklovat. Nabízí se několik řešení. Vybírejte si restaurace, které nabízejí možnost ekologických obalů, avšak nenechte se zmást. Pokud je obal papírový, a přitom zevnitř potažený plastovou fólií, do recyklovaného odpadu nepatří.

Do objednávky pro kurýra také uveďte, že nechcete žádné přísady navíc, a to jak ubrousky, příbory nebo brčka. A nakonec se zkuste domluvit se svou oblíbenou restaurací, že si přijdete pro jídlo osobně a vezmete si ho do vlastní krabičky. Vyvětráte si hlavu a nebudete muset tak často chodit s košem.

Podpořte lokální značky

Pravděpodobně teď trávíte více času na internetu, bez použití kamery, víme. Máte tedy prostor hledat lokální a udržitelné značky, které se specializují na výrobu všeho možného a podporovat je. Zapomeňte na oblečení ušité bídně placenými dělníky ze třetích zemí a pořiďte si něco pěkného a kvalitního od návrhářů a oděvních značek z vašeho města nebo aspoň z Česka. Podpoříte je v těžké době, a navíc budete mít dobrý pocit, že váš nový kabát, kabelka nebo šaty nemají obří uhlíkovou stopu z cesty z Číny, a navíc vám vydrží. Výhodnost takového kroku si navíc můžete jednoduše ověřit výpočtem ceny za počet nošení (cost per wear). Celkovou cenu za kus oblečení vydělte počtem nošení tohoto kusu a vyjde vám výsledná cena. U trička za pár stovek ve slevě, které se vám za měsíc již nebude líbit, bude tato cena podstatně vyšší než u šatů, které vám vydrží mnoho let, protože jsou kvalitně ušité a originální.

Na nákup pěšky a s vlastní taškou

Moc toho teď asi nenachodíte. Z obýváku do kuchyně, potom do koupelny a zase zpátky. Pokud zrovna nejste v karanténě nebo na vás něco leze, vezměte si bavlněnou roušku, plátěnou tašku a vyrazte na nákup. Projdete se, nadýcháte se čerstvého vzduchu a taky se zase dostanete do kontaktu s lidmi. Samozřejmě s odstupem dvou metrů. Cestou zpět domů se projděte oklikou a máte to s těžkou taškou plnou nákupu spojené i s posílením bicepsů. Není nutné všechno řešit rozvážkou a pokud ještě nakoupíte samé lokální potraviny, můžete mít aspoň radost z toho, že koronavirová pandemie nezlomila vašeho udržitelného a eko ducha.

Zdroje: phys.org, sciencedirect.com, setrimeenergii.cz

FOTO: Paige Cody, unsplash.com