Stále více lidí si nechává střešní fotovoltaiku propojit s bateriemi

Rozvoj fotovoltaických elektráren v uplynulém roce nezastavila ani koronavirová pandemie. Vloni bylo v Česku celkem instalováni 6 293 nových solárních elektráren o celkovém výkonu 51,4 megawattu, což je oproti roku 2019 nárůst o 26,3 megawattu, tedy více než sto procent. Malých střešních elektráren na rodinných domech vzniklo bezmála pět tisíc – konkrétně 4 846 s celkovým instalovaným výkonem 22,6 megawattu.

Pavel Baroch

11. 1. 2021

Největší zájem přitom mají lidí o propojení střešní instalace s bateriovým systémem. Potvrzují to například zkušenosti společnosti E.ON, která loni rovněž zaznamenala výrazný nárůst poptávky po fotovoltaice v domácnostech, a to přibližně o 20 procent ve srovnání s rokem 2019.

“Jednoznačně to tak potvrzuje vývoj energetiky směrem k decentralizaci a čím dál vyšší potřebu klientů být méně závislí na distribuční síti, zhodnocovat své nemovitosti a rovněž také přispívat ke snižování uhlíkové stopy,“ sdělil Luboš Vrbata, vedoucí prodeje zákaznických řešení E.ON Energie.

„Pandemie výrazně podpořila trend vlastnit obnovitelný zdroj elektrické energie s možností případného využití při výpadku distribuční sítě – tedy kombinace solárních panelů s bateriemi a systémem pro autonomní provoz. Vnímáme za tím čím dál větší potřebu soběstačnosti ze strany klientů, kteří se chtějí v maximální možné míře spolehnout sami na sebe a zabezpečit své blízké,“ dodal Vrbata.

Obdobnou zkušenost má rovněž společnost ČEZ. „Zákazníci mají čím dál větší zájem o propojení fotovoltaiky s bateriovými systémy. Těchto řešení ČEZ Prodej loni instaloval 485, což se rovná tříčtvrtinovému podílu všech instalací,“ uvedla společnost.

Celkem loni ČEZ Prodej instaloval 660 střešních fotovoltaik. „I přes náročné podmínky způsobené pandemií covid-19 tak počet instalovaných solárních elektráren meziročně stoupl o čtvrtinu,“ konstatovala elektrárenská firma. V letošním roce přitom ČEZ Prodej plánuje další výrazný růst instalací.

Rostoucí poptávce zákazníků po bateriích šel ČEZ Prodej loni vstříc novým zařízením ČEZ Battery Box 1F EASY se základní kapacitou 4,8 kWh a maximálním výkonem napojené elektrárny 3,7 kWp. Toto řešení od českého výrobce OIG Power je určeno pro menší rodinné domy s nižší spotřebou nebo pro domy v nízkoenergetickém standardu, kterým stačí bateriový systém s menším výkonem a kapacitou. Zájem byl rovněž o klasický ČEZ Battery Box Home s výkonem 7,2 až 12kWh a maximální kapacitou elektrárny 10 kWp při připojení takzvaným mikrozdrojem.

„Jsem rád, že i přes omezení způsobená COVID se nám loni podařilo potvrdit pověst špičkového dodavatele moderních energetických technologií. Postavili jsme o 123 střešních fotovoltaik víc. V letošním roce plánujeme tento růst ještě zrychlit,“ řekl Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ Prodej.

ČEZ Prodej plánuje v letošním roce rozšířit svou síť technologických center. Zároveň letošní nabídku rozšiřují o nejvýkonnější panely na trhu. Nové panely s výkonem 460 Wp jsou o 30 procent výkonnější, což znamená i úsporu místa na střeše. ČEZ Prodej zároveň využívá technologii zvanou Half-Cut, která umožňuje výrobu i v případě, že na panel dopadá stín domu nebo například stromu.

Podobnou cestou modernizace jdou i další firmy, které se specializují na střešní instalace a další ekologická řešení. Také tyto podniky si na nedostatek práce v uplynulém roce nemohly stěžovat – i před opakované vlny koronaviru. Například společnost S-Power zaznamenala nárůst zájmu svých klientů už v prvním čtvrtletí.

„Zatímco počet objednávek ve srovnání s rokem 2019 stoupl o deset procent – nyní evidujeme za první čtyři měsíce pět set uzavřených smluv, u jejich peněžního objemu je nárůst mnohem výraznější, celých 46 procent. Za leden až duben 2019 činila hodnota smluv 88 milionů korun, zatímco ve stejném období roku 2020 to bylo 128,5 milionu korun,“ uvedl Jaroslav Šuvarský, jednatel společnosti S-Power Energies.

Také u této firmy preferují její zákazníci propojení s bateriemi. „Potvrzuje se trend uplynulých let – lidé jsou ochotní investovat do obnovitelných zdrojů víc peněz. U fotovoltaik to znamená, že preferují bateriové systémy,“ dodal Šuvarský.

Instalační firmy obvykle montují střešní instalace na klíč a zajišťují i finanční model včetně vyřízení státních dotací. Například podle dat ministerstva životního prostředí bylo v programu Nová zelená úsporám schváleno vloni 4 846 žádostí o podporu instalace solárních elektráren o celkovém výkonu 22,6 megawattů. Jde o téměř dvojnásobný růst oproti roku 2019, kdy vznikly solární elektrárny s celkovým výkonem 12 megawattů.

„Dlouhodobě se uvádí, že jedna investovaná koruna z veřejných peněz v rámci programu NZÚ přinese další tři koruny soukromých investic. Přímo v případě fotovoltaiky se zájem o dotace pohybuje na úrovni 500 až 600 milionů korun ročně. Důležité je, že tento program se během období pandemie nijak nezastavil," řekl před časem ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Zvýšený zájem registrovalo také ministerstvo průmyslu a obchodu o dotace z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Na podporu pro podnikatelské subjekty na instalaci fotovoltaiky bylo v rámci první výzvy v loňském roce vyplaceno přes 116 milionů korun (oproti 40 milionům korun v roce 2019), v rámci druhé výzvy pak téměř 200 milionů korun (oproti 5 milionům korun z roku předcházejícího).

Co může přinést fotovoltaika pro váš dům? Třeba úsporu výdajů až o 12 tisíc korun ročně

Autor: Pavel Baroch

FOTO: titulní foto flickr.com