Novým hitem je kombinace solární elektrárny na střeše a tepelného čerpadla

ČEZ přestává být synonymem jen pro velké uhelné elektrárny. Stále více proniká do segmentu malých instalací solárních elektráren na rodinných domech. Loňský rok potvrdil zájem domácností o podobná řešení. Rozvoj moderní energetiky tak neohrozila ani pandemie koronaviru.

ČEZ (redakčně upraveno)

9. 1. 2021

ČEZ Prodej loni instaloval 660 střešních fotovoltaik a 514 tepelných čerpadel. Podíl ČEZ na celkovém českém trhu s malými solárními řešeními zejména pro rodinné domy tak dosáhl téměř 15 %. Meziročně vzrosl počet fotovoltaických instalací o čtvrtinu a tepelných čerpadel o téměř polovinu.

Rok 2020 pak potvrdil rostoucí zájem domácností o mix fotovoltaiky a baterií. Jen mezi instalacemi dodanými společností ČEZ tvořily systémy s akumulací přes 70 % z celkového počtu. Řešení, které využívá akumulaci do vody ČEZ připojil 55.

Rostoucí poptávce zákazníků po bateriích šel ČEZ Prodej loni vstříc novým zařízením ČEZ Battery Box 1F EASY se základní kapacitou 4,8 kWh a maximálním výkonem napojené elektrárny 3,7 kWp. Toto řešení od českého výrobce OIG Power je určeno pro menší rodinné domy s nižší spotřebou nebo pro domy v nízkoenergetickém standardu, kterým stačí bateriový systém s menším výkonem a kapacitou. Zájem byl ale i o klasický ČEZ Battery Box Home s výkonem 7,2 až 12kWh a maximální kapacitou elektrárny 10 kWp při připojení tzv. mikrozdrojem.

„Jsem rád, že i přes omezení způsobená COVID se nám loni podařilo potvrdit pověst špičkového dodavatele moderních energetických technologií. Postavili jsme o 123 střešních fotovoltaik a 156 tepelných čerpadel víc. V letošním roce plánujeme tento růst ještě zrychlit,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Víte, že se solární elektrárnou můžete ušetřit ročně i 12 a více tisíc korun?

Energie slunce i země

Oblíbenou se stává kombinace fotovoltaické elektrárny s tepelným čerpadlem řízená jedním společným softwarem. Ten dokáže ovládat i další spotřebiče a technologie (osvětlení žaluzie, garáž, vyhřívání bazénu), takže je skutečně možné řídit celou domácnost jako chytrý dům. Aplikace pracuje také s předpovědí počasí a automaticky snižuje energetickou náročnost. Prakticky to funguje tak, že v nočních hodinách dochází k porovnávání aktuální venkovní teploty s denní předpovědí. Pokud je efektivnější topit později, systém nechá vychladnout místnosti o nastavenou hodnotu, která se v komfortu obyvatel prakticky neprojeví, ale výrazně sníží objem spotřebované elektřiny.

„Kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem a chytrým řízením zvyšuje efektivitu celého systému. Fotovoltaika na střeše vyrobí elektřinu a řídicí jednotka ji pošla tam, kde je zrovna energie nejvíc potřeba – buď se využije k fungování spotřebičů v domě, nebo k pohonu tepelného čerpadla, případně se uloží do teplé vody. Celkem si loni kombinaci fotovoltaiky a tepelného čerpadla pořídilo 120 zákazníků,“ vysvětluje Jakub Rous, manažer pro chytré technologie ČEZ Prodej.

ČEZ Prodej plánuje v letošním roce rozšířit svou síť technologických center a opět navýšit instalace fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel. Zároveň letošní nabídku rozšiřují o nejvýkonnější panely na trhu. Nové panely s výkonem 460 Wp jsou o 30 procent výkonnější, což znamená i úsporu místa na střeše. ČEZ Prodej zároveň využívá technologii zvanou Half-Cut, která umožňuje výrobu i v případě, že na panel dopadá stín domu nebo například stromu.

ČEZ celý projekt střešní fotovoltaické elektrárny s akumulací nebo tepelného čerpadla připravuje pro zákazníky na klíč a je schopen zajistit i financování, včetně vyřízení žádosti o dotaci. Poskytuje záruku 25 let na 80% výkon panelů, 15 let na samotné panely, 10 let na ČEZ Battery Box a pětiletou záruku na práci. Majitelům fotovoltaických elektráren bez licence nabízí ČEZ Prodej výhodný produkt ELEKTŘINA PRO SOLÁRY se slevou na odebrané silové elektřině kompenzující nespotřebovanou elektřinu z fotovoltaiky, která jinak putuje bez účelu do sítě.

Zdroj: ČEZ Prodej

FOTO: ČEZ Prodej