Jedlý a rozložitelný „plast“ vyrobený z mořských řas: startup nabízí řešení pro obědy do krabičky

Londýnský startup nabízí řešení v podobě alternativního biologicky rozložitelného materiálu vyrobeného z mořských řas. Obaly vyrobené z materiálu nazvaného Notpla jsou navíc jedlé a rozloží se nejpozději za šest týdnů.

Kristýna Vobecká

29. 12. 2020

„Notpla je revoluční materiál vyrobený z mořských řas a rostlin. Rozloží se během týdnů a je vyroben z přírodního a nejvíce obnovitelného zdroje, kterým je hnědá mořská řasa,“ uvádí zástupci britského startupu pojmenovaného shodně Notpla na oficiálním webu. Řasa roste rychlostí jednoho metru za den, což nemá v oblasti potravinářských plodin konkurenci. Ke svému růstu navíc nepotřebuje čerstvou vodu ani hnojivo a aktivně se podílí na odkyselení oceánů.

Zázračný materiál ze severní Francie

Doba rozložení materiálu vytvořeného z mořské řasy je také ve srovnání se stovkami let, kdy se rozkládá běžný plast, velkým benefitem. „Většina lidí neví, že 50 % plastových obalových materiálů je použito jedenkrát a potom je vyhozeno. Notpla neobsahuje žádné mikroplasty a je možné ji kompostovat doma,“ uvádí autoři obalu z mořských řas na svém webu.

Membrána z mořských řas, která svým vzhledem připomíná běžný plastový obal, se vyrábí vysušením a rozemletím mořských řas rostoucích v severní Francii. Rozemletá směs je díky tajnému receptu proměněna v hustou kaši, která po vysušení vytvoří finální podobu plastické látky. "Řasa je jeden z nejhojnějších zdrojů. Jeden z druhů mořských řas, který používáme, roste rychlostí až jednoho metru denně. Dokážete si představit jiný zdroj, který roste tak rychle?“, říká spoluzakladatel startupu Rodrigo Garcia. Mořské řasy jsou také ekologičtější variantou než další alternativy k plastovým obalům vyrobené na bází škrobu, protože ke svému růstu nepotřebují půdu a čas.

Obalový materiál z mořských řas je vhodný například pro použití v rámci řetězců rychlého občerstvení, které produkují mnoho plastového odpadu z jednorázových obalů. Do kapslí z Notply je možné zabalit například kečup, tatarku nebo dresink na saláty.

Biologicky rozložitelné obaly na jídlo se v přírodě rozloží jako ovoce nebo zelenina

Startup Notpla o sobě dal vědět již před pěti lety na londýnském maratonu, kdy běžcům rozdával jedlé kapsle s vodou. Běžci si tak mohli vzít pouze kapsli, kterou lze po vypití vody spolknout a nevzniká tak další jednorázový plastový odpad z kelímků na vodu.

V Notple jdou však ještě dál a mají v plánu uvést na trh novou řadu obalových materiálů na jídlo. „Plastový obal je ultimátním symbolem naší kultury založené na principu vezmi a běž a životním stylu, jehož hlavním cílem je pohodlí. A naše oceány jsou tak těmito nerecyklovatelnými a bezcennými plastovými obaly zasyceny,“ uvádí zakladatelé Notply na svém Instagramu.

Jednorázové obaly na potraviny z produkce Notply proto nebudou obsahovat žádné syntetické chemikálie a budou pokryty vrstvou, která nepropouští vodu ani mastnotu. Karton, ze kterého budou obaly vyrobeny, se rozloží během tří až šesti týdnů. Ve srovnání s třemi měsíci, kdy se rozkládá běžný papírový obal a stoletími, které potřebuje k rozkladu papír pokrytý plastovou vrstvou z PLA (termoplastický polyester).

"Chtěli jsme PLA nahradit naším přírodním materiálem, což se podařilo. Když tedy náš obal skončí jako odpad v přírodě, přirozeně se rozloží jako kousek ovoce nebo zeleniny,“ vysvětlit projektový manažer z Notply Juno Wilson pro Business Insider Today.

Podle oficiálního prohlášení Notply se do buničiny, ze které je kartonový obal na jídlo vyroben, zpracovává také tráva, nejen dřevěná vlákna. A to znamená úsporu až 250 kg CO2 a 3 000 litrů vody na tunu materiálu ve srovnání s konvenčními kartony.

Karanténa zvyšuje spotřebu jednorázových plastových obalů

Spotřeba jednorázových plastových obalů však stále roste a tvoří více než polovinu z každoročně vyrobených 300 milionů tun plastů. Průzkum realizovaný organizací Everyday Plastic ukázal, že v letošním roce jsme vyhodili ještě více plastových obalů než loni. A mnoho z nich, až 8 milionů tun za rok, skončí v oceánech. Podle zakladatele organizace Everyday Plastic Daniela Webba se problém ještě zhoršil s pandemií koronaviru. "Před karanténou podle našich zjištění lidé vyhazovali zhruba 99 kusů plastů za týden. Během karantény se tento počet zvýšil na 128 kusů plastů za týden, což je nárůst až o 30 %.“

Zakladatelé Notply přitom vidí plasty jako závislost, které je nutné se zbavit. Mají v plánu nahrazovat plast nejen v rámci obalů na jídlo a pití, ale chtějí se pustit také do byznysu s oblečením nebo nábytkem, kde jsou plasty také hojně používaným obalovým materiálem.

"Všechno je to o vlivu. S naším projektem jsme začali, protože jsme chtěli být součástí řešení plastové krize, a to motivuje celý náš tým a je to velmi vzrušující problém, na jehož řešení pracujeme,“ dodává spoluzakladatel Notply Pierre Paslier.

Zdroje: TreeHugger, Business Insider, Instagram, Notpla

FOTO: Notpla