Účty dostane pod kontrolu energetická soběstačnost domácností

Je řada cest, které mohou snížit rodinné výdaje za energii. Komplexním řešením je renovace celého domu do pasivního standardu, menším zásahem je pak instalace různých typů obnovitelných zdrojů. Pojďme se podívat na to, jaké možnosti se nabízí.

Martin Prax

1. 11. 2020

Trendem moderní energetiky je decentralizovaná výroba elektřiny a tepla. Každý dům je tak může stát aktivním hráčem na poli energetiky a lze alespoň část energie, která se v něm spotřebuje, zajistit z v domě instalovaných zdrojů energie. Jedním z nejoblíbenějších řešení je instalace tepelného čerpadla, která po celý rok zajistí ohřev teplé užitkové vody. S přibývajícími horkými léty však roste jeho výhoda - pomocí tepelného čerpadla lze také dům ochladit. Na rozdíl od klimatizace, která má vysoké provozní náklady, spotřebovává tepelné čerpadlo elektřiny opravdu málo.

Jako místní zdroj energie, který navíc umí dobře fungovat s tepelným čerpadlem, se nabízí fotovoltaická elektrárna. Pro její instalaci lze využít střechu domu, ideálně s orientací na jižní stranu. Dnes již více než tři čtvrtiny nových solárních elektráren vzniká v kombinaci s bateriemi. Díky nim má pak domácnosti elektřinu i po západu slunce.

Solární domácnost

Jak může taková kombinace fungovat v praxi? Za příklad si můžeme vzít domácnost, která žije v domě postaveném před 7 lety. Dům není napojen na rozvod plynu a tak využívá pouze elektřinu. Ročně spotřebuje i více než 7 MWh elektřiny. Za energii domácnost zaplatí až 35 tisíc korun za rok. Ceny elektřiny však průběžně rostou, takže výhledově začne rodině ukrajovat stále větší balík z rodinného rozpočtu.

Jako řešení se nabízí pořízení vlastní fotovoltaickou elektrárnu s akumulací do baterie. Běžná instalace pro průměrný dům nabízí podmínky k výrobě zhruba 4 MWh čisté elektřiny za rok. Bateriový systém lze zvolit o kapacitě 5 kWh. Na solární elektrárnu s bateriemi se dá dívat jako na stavebnici. Pokud by se ukázalo, že domácnost potřebuje větší výkon, lze doplnit panely i baterie. Cena této sesetavy se pohybuje okolo 350 tisíc korun. Podpora státu v rámci programu Nová zelená úsporám je ve výši 155 tisíc korun. Rodinu tak bude solární sestava stát 200 tisíc korun. Součástí každé nabídky od renomovaných firem je kalkulace úspor na faktuře za elektřnu. Ta pro tento příklad vychází na 16 tisíc korun ročně. Návratnost je pak do 13 let. Ovšem pokud by elektřina zdražila více, bude návratnost ještě rychlejší. Při životnosti panelů okolo 40 let tak navíc rodina získá garanci 27 let vlastní sluneční elektřiny, kterou bude čerpat zdarma.

Pokud se navíc v budoucnu rozhodne domácnost pro pořízení elektromobilu, může jej opět nabíjet ze své solární elektrárny. Experti předpokládají, že se do pěti let srovnají ceny spalovacích a benzínových automobilů s vozy na baterie. Při využití vlastní elektřiny se konkurenční výhody pro čistou mobilitu ještě rozšíří.

Zdroje: Úsporný rodinný dům (text vychází z publikace ČSOB, která vznikla ve spolupráci se Svazem moderní energetiky, Centrem pasivního domu a projektem Český soběstačný dům).

FOTO: AliES (ilustrační fofo)