Důležitější než kdy předtím: kvalita vzduchu v domě ovlivňuje naše zdraví

Nedostatečné větrání obytných prostor může vést k únavě a dlouhodobě i k chronickým zdravotním potížím. Cílem větrání je nahrazovat znečištěný vzduch uvnitř tím čerstvým zvenku. Důležitým vodítkem je změřená koncentrace oxidu uhličitého (CO2), zejména v obytných místnostech.

Martin Prax

30. 10. 2020

Špatný stav ovzduší, společně s dalšími rizikovými faktory, mezi které kouření nebo obezita, je příčinou komplikovanějších průběhů onemocnění koronavirem. O to důležitější se tak nyní stává potřeba kvalitního, zdravého prostředí v našich domech. To může zhoršit soused pálící uhlí, ale i špatně větraný vlastní dům.

Minimalizovat můžeme snadno rizika překročení koncetrace oxidu uhličitého. Reálné hodnoty v domě odhalí měření. Je dobré se také zaměřit na koncetraci polétavého prachu, tedy jemných mikročásti, které vznikají například otěrem látek. Částice prachu se totiž ukládají v dýchacích cestách a mohou způsobit i chronické plicní choroby.

Závazné hygienické normy stanovují přísun nejméně 25 m3/h čerstvého vzduchu na osobu. Zajištění zdravého prostředí v domě pak podle developerské psolečnosti JRD předchází zdravotním nebo psychickým obtížím, jako je únava, nesoustředěnost, pálení očí, alergie či astma. "Pokud pravidelně nevětráte nebo nevyužíváte promyšlený vzduchotechnický systém, začnete brzy trpět únavou, pálením očí, bolestí hlavy i dýchacími obtížemi. V takovém prostředí také více trpí alergici a astmatici. Vysušený vzduch totiž dráždí sliznice a skrývá nebezpečný koktejl prachových částic, vysoké koncentrace oxidu uhličitého (nad 1500 ppm) a toxických látek. Příliš vlhký vzduch zase přispívá k růstu plísní a množení roztočů. Dostatečné větrání všech vnitřních prostor by proto mělo být samozřejmostí stejně jako udržování určité optimální hladiny teploty (cca 20 – 22 ºC) a relativní vlhkosti (cca 40 až 60 %),“ upřesňuje Jan Řežáb, majitel JRD.

Vyměnit vzduch v domě

Přirozeným způsobem větrání je infiltrace neboli přirozená výměna vzduchu netěsnostmi oken, dveří a různých prostupů. S novými okny a zejména v nízkoenergetických domech je ale přirozená výměna vzduchu minimální. Moderní okna proto nabízejí polohu s malou štěrbinou, mikroventilací, a venkovní vzduch tak může dovnitř pronikat průběžně, a to bez větších tepelných ztrát. Nevýhodou je snížená izolace od venkovního hluku a horší ochrana proti vloupání. Lze také větrat nárazově. I toto řešení má však i své nevýhody. Musíte u něj být, v noci je prakticky nerealizovatelné a sousedův komín, nedaleká výrobna krmiv či pylová sezona nejsou zrovna přátelé nárazového větrání.

Metodu výměny vzduchu jako obranu proti šíření koronaviru podporuje například německá federální Agentura pro životní prostředí. Ve svém manuálu pro školy doporočila větrání školních tříd pravidelně každých 20 minut aspoň na 5 minut s plně otevřenými okny. Právě tak dojde k úplné výměně vzduchu v místnosti třikrát do hodiny.

Řízení větrání

Pro zdravé a úsporné bydlení je vhodným řešením systém řízeného větrání. Ten s rekuperací vzduch současně přivádí i odvádí a díky zabudovanému tepelnému výměníku je schopen předávat teplo zpět do interiéru. Má sice o něco nižší větrací výkon (mezi 15 a 100 m³/h) – ale díky schopnosti předávat teplo vám může ušetřit i tisíce korun ročně za energii. Řízené větrání přináší do domu vyrovnanější teploty v létě i v zimě a pomáhá udržovat v interiéru optimální vlhkost. Do domu stále pomalu proudí čerstvý vzduch přes filtry, které jej vyčistí od prachu, alergenů i obtěžujících pachů. Ani údržba systému není nijak náročná, stačí vyměnit vzduchové filtry alespoň 2× ročně, což zvládne prakticky každý uživatel sám. Větrání rodinného domu Náklady na pořízení řízeného větrání se různí podle zvolené technologie. Cena centrálně řízeného systému s rekuperací může v rodinném domě být i přes 150 tisíc Kč. Pokud bychom počítali návratnost systému jenom přes úsporu energie, pohybujeme se na hranici jeho životnosti. Ovšem úspora energie je „jenom“ bonus navíc, hlavní je zdravé vnitřní prostředí a tepelná pohoda.

Lokální čističky

Stejně jako systémy řízeného větrání musejí i tyto čističky být zejména účinné a tiché. Čistička vzduchu je účinná pouze v jedné uzavřené místnosti, nevhodná je proto do chodeb. Zejména v domě alergiků (především při alergiích na roztoče) a v domě s malými dětmi v oblastech se znečištěným vzduchem jsou i lokální čističky možným řešením zlepšení vnitřního vzduchu. Jsou spíše alternativou než doplňkem k systémům řízeného větrání.

Další rady, jak vylepšit vaše bydlení naleznete v publikaci Úsporný rodinný dům, kterou připravila ČSOB ve spolupráci s Centrem pasivního domu a Svazem moderní energetiky.

Snížit náklady může nejen kvalitní rekuperace, ale také vlastní zdroj energie. Vyplatí se vám solární elektrárna?

Zdroje: využity částy textu z publikace ČSOB, JRD

FOTO: Jessica Lewis