Ekologická rakev z podhoubí: lidské tělo promění na kompost za tři roky

Ekologickou cestou pohřbívání se vydali nizozemští studenti, kteří navrhli rakev z rozložitelných materiálů. Základem je podhoubí, které přispěje k rychlejšímu rozložení lidského těla.

Martin Prax

25. 10. 2020

I když za projektem stojí tým nizozemských studentů, nejde o školní experiment. První pohřeb v "ekologické" rakvi proběhl v září letošního roku. "Živý kokon", jak biodesignéři svou rakev nazývají již mají v nabídce dvě pohřební společnosti. Rakce produkuje startup v oblasti pohřebnictví, společnost Loop. Základním materiálem je mycelium, tedy podhoubí, které tvoří kořenové struktury hub. Rakev je také vystlána vrstvou mechu. Houby a mech pak podporují rychlejší rozklad lidského těla.

„Živý kokon umožňuje lidem znovu se spojit s přírodou a obohatit půdu, místo aby ji znečistili,“ říká k výhodám jeden z designérů Bob Hendrikx. „Mycelium neustále hledá odpadní produkty - ropu, plasty, kovy a další znečišťující látky - a přeměňuje je na živiny pro životní prostředí. S touto rakví se stanou naše těla živinami pro Zemi,“ dovysvětlil symboliku používání houbové rakve Bob Hendrikx pro britský deník Guardian. Autor projektu také poukazuje na zkušenosti z Černobylu, kde se přišlo na to, že houby pomáhají z přírody vytáhnout těžké a radioaktivní kovy.

Rakve vznikají na Technická univerzita v Delftu. Na dřevní štěpce roste mycelium během několika týdnů přímo ve tvoru budoucí rakve. Následně je vzniklá struktura vysušena a získá tak dostatečnou pevnost, aby unesla až 200 kilogramů. Sucho zastaví růst hub, ale po vložení do vlhké půdy se znovu aktivují. Po pohřbu se rakev rozloží během následujících 45 dnů. Lidské tělo pak za 2 až 3 roky. To je až desetkrát rychleji než při pohřbu do země a využití dnes běžných rakví ze dřeva a kovu. Klíčem pro urychlení rozkladu je právě mycelium, které aktivně přispívá k procesu kompostování. Lidské tělo se proměňuje v živiny a současně umí zlepšit kvalita okolní půdy. Podle agentury Reuters lze ekologickou rakev pořídit za 1500 EUR, tedy v přepočtu zhruba necelých 40 tisíc korun.

Dvě nizozemské pohřební služby v Haagu a Delftu se využití ekologických rakví nebrání. „Jako regionální pohřební organizace si myslíme, že je důležité zapojit se také do udržitelných inovací, mezi které patří i tyto rozložitelné rakve. Náš cíl je udržitelná pohřební služba,“ přihlásil se k myšlence využití živého kokonu Frank Franse, ředitel těchto dvou pohřebnictví.

Pohřby během COVIDu

S odbyt by neměli mít tvůrci rozložitelných rakví problém. Zájem o ekologické pohřební rituály v Nizozemí potvrdila pro DutchNews Anita van Loon, ředitelka hřbitova Uitvaartstichting Hilversum. „Řada lidí nás žádá o ekologický materiál na rakev a vidíme stále více přírodních pohřbů, kdy lidé používají lepenkové oděvy a rakve, sundávají si náhrdelníky a brýle, aby vrátili své tělo zpět přírodě," uvedla.

Diskuze se podle DutchNews o modernizaci pohřebních rituální otevírá v Nizozemí mimo jiné také v souvislosti rostoucími úmrtími na COVID-19. Nizozemská vláda připravuje novelizaci pohřebního zákona. Jedním ze sporných bodů je právě délka rozkladu lidských ostatků, ve kterém se vláda snaží najít konsenzus mezi rychlejšími způsoby a náboženskými rituály.

Téma pohřbů zemřelých na coronavirus otevřel v Česku také ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten pozůstalým doporučil dát přednost kremaci.

Zdroje: reuters.com, theguardian.com, scitechdaily.com, dutchnews.nl

FOTO: Loop