Černý pátek naruby: nevyhazujte starý nábytek

Oblíbený švédský výrobce nábytku Ikea spustí příští měsíc novou kampaň na zpětný výkup použitého nábytku. Pokud se vám nehodí do nového bytu použitý pracovní stůl nebo knihovna z obchodního domu Ikea můžete ji do obchodu vrátit a dostanete slevový voucher na nákup nového nábytku.

Kristýna Vobecká

18. 10. 2020

„Cílem projektu je zákazníkům umožnit prodej nepotřebného nábytku IKEA a darovat mu tak druhý život. Nábytek, který by jinak zůstal nevyužitý, mohou zákazníci naším prostřednictvím nabídnout k prodeji v koutku se zlevněným zbožím. Dlouhodobým cílem je minimalizovat množství nábytku, který už nepotřebujeme, a maximálně prodloužit jeho životnost,“ uvádí k výkupu zpětného nábytku Ikea na oficiálních stránkách.

Start iniciativy na Černý pátek bojuje proti nadměrné spotřebě

Iniciativa Buy Back bude spuštěna na Černý pátek, který letos připadá na 27. listopadu a je tradičním svátkem konzumu a nákupů v obřích slevách. "Doufáme, že zjednodušením a zpřístupněním principu udržitelnosti pomůžeme zákazníkům zaujmout odmítavý postoj k nadměrné spotřebě v letošním i dalších letech, který Černý pátek symbolizuje,“ říkají zástupci nábytkářského gigantu v oficiálním prohlášení.

Obchodní schéma vrácení použitého nábytku zpět je vcelku jednoduché, ale vyžaduje aktivní zapojení zákazníka do celého procesu. Zákazník se musí přihlásit na oficiálních stránkách Ikei a nábytek zde zaregistrovat, kus nábytku je třeba nafotit dle manuálu a popsat jeho stav a veškeré vady. Zájemce o vrácení nábytku také uvádí, do kterého konkrétního obchodu nábytek může dopravit. Obchodní dům následně nábytek ocení a sdělí zákazníkovi, jakou částku z původní ceny tohoto nábytku dostane zpět.

Maximální hodnota je 50 %, což znamená, že je nábytek ve velmi dobrém stavu, menší znehodnocení například v podobě škrábanců dostane 40 % ceny a většina lehce použitého nábytku dostane 30 % z původní ceny. Zákazník musí nábytek následně ve složené podobě dopravit do obchodního domu, kde bude nábytek zkontrolován pracovníky reklamačního centra. Využít však může také dopravní službu obchodního domu, která za poplatek nábytek do obchodu doveze. Následně „zákazník dostane slevovou kartu s vloženou částkou ve výši prodejní ceny nábytku, kterou může využít ke koupi nového zboží v obchodním domě IKEA. O samotný prodej se už postará obchodní dům, který všechen vykoupený nábytek nabízí v koutku se zlevněným zbožím,“ uvádí IKEA na oficiálním webu.

Cirkulární Ikea bojuje za snížení produkce odpadu

"Za totální produkci uhlíkových emisí je ze 45 % zodpovědný způsob výroby a využívání produktů každodenní potřeby, takže iniciativa Buy Back je příležitostí k řešení nadměrné spotřeby a jejího vlivu na klimatickou změnu, řekl manažer pro udržitelnost v IKEA UK Hege Sæbjørnsen serveru The Independent. Iniciativa zpětného výkupu nábytku bude fungovat ve 27 zemí po celém světě, a to i ve všech obchodních domech IKEA v České republice a na Slovensku. Před spuštěním iniciativy testovala IKEA zpětný výkup nábytku v Edinburghu a Glasgow déle než rok a švédský výrobce nábytku tvrdí, že vše, co nemůže být znovu prodáno bude recyklováno. Ve všech prodejnách tak plánuje vytvořit místo, kde budou mít zákaznici možnost prodat svůj použitý nábytek a také si jej zakoupit.

Zpětný výkup však není možný pro všechny druhy nábytku, z hygienických a bezpečnostních důvodů lze nabídnout k výkupu pouze pohovky a křesla, nikoliv však rozkládací pohovky, stolky, knihovny a úložné prostory, židle, zrcadla, dětský nábytek, venkovní nábytek, kancelářský nábytek a úložné prostory typu PAXY.

Výrobce nábytku se dlouhodobě snaží stát environmentálně uvědomělou firmou a do roku 2030 se Ikea zavázala provozovat svůj byznys plně v rámci cirkulární ekonomiky. "Principu cirkulární ekonomiky může být dosaženo prostřednictvím investic a spolupráce se zákazníky, ostatními firmami, lokálními komunitami a vládami. Jen tak můžeme vymýtit odpad a vytvořit cyklus oprav, znovupoužití, renovace a recyklace použitých produktů,“ řekla ředitelka pro udržitelnost v Ikea Pia Heidenmark Cook agentuře AP.

Zdroje: BBC, Ecowatch, Ikea

FOTO: Nathan Fertig