Rady pro kvalitní bydlení - chytře nastavený rodinný dům šetří peníze

Řeší to většina z nás: jak se dostat k lepšímu a pro rodinou peněženku šetrnějšímu bydlení. Ať již plánujete stavbu nového domu, rekonstrukci, nebo jen chcete vyměnit starý kotel, pak právě pro vás jsou určeny rady z publikace, kterou připravila ČSOB a agentura Bison&Rose ve spolupráci s experty z Centra pasivního domu, Svazu moderní energetiky a Českého soběstačného domu.

ČSOB

15. 10. 2020

Díky eBooku se dozvíte, jak a kam směrovat své investice, aby se vám ve vašem domě žilo úsporněji a lépe. Sen pohodlného bydlení se zahradou nebo zelenou střechou případně dům doplněný o solární panely. Takové představy se mohou stát realitou. A protože je spokojenost s bydlením do značné míry ovlivněna dobrým plánováním a objektivním zhodnocením vlastních potřeb a možností, je dobré se nad projetkem zamyslet od základů.

Ve spolupráci s ČSOB proto z publikace vybíráme ukázku desatare moderních pohledů na možnosti chytrýh řešení, která jsou dnes dostupná všem a dlouhodobě se rozhodně vyplatí.

Plánovat se vyplatí

Vždy se poraďte s odborníkem, hledejte ověřená řešení a zkušené dodavatele, porovnávejte. Ušetříte.

Pořádek v účtech za energie

Zjistěte si, kolik a za co platíte. Nemalé úspory za elektřinu a plyn vám může přinést změna dodavatele. Průměrná úspora podle portálu Ušetřeno.cz je 2 200 Kč za rok, u plynu je to více než dvojnásobek. Neváhejte každé dva roky poptat nové dodavatele nebo využijte služeb profesionálních srovnávačů cen energií.

Teplota tak akorát

Při odchodu z domu nebo při větrání nezapomeňte vypnout topení nebo klimatizaci. Termostat dokáže teplo ‑ tu pohlídat za vás. Dvě třetiny z nás pravidelně přetápějí až k 25 °C. Každý stupeň navíc stojí ročně tisíce. V obý ‑ vacím pokoji je komfortní teplota do 22 °C, v ložnici kolem 17–19 °C.

Zateplením k úsporám

Zateplením obvodových stěn, střechy a výměnou oken docílíte snížení nákladů na vytápění o 50 až 90 %. Navíc tím prodloužíte životnost stavby až o 30 let. Správně provedené zateplení zvýší tepelný komfort v domě a sníží vlhkost. Vždy je nutné pamatovat na správné větrání. Až polovinu nákladů na zateplení vám pomůže uhradit státní dotace.

Obnovitelné zdroje jsou dostupné a výhodné

Slunce, vzduch i země dokážou přinést úspory a snížit závislost na rostoucích cenách energií. Fotovoltaické domácí elektrárny, termické solární panely i tepelná čerpadla jsou stále kvalitnější a dostupnější. Snižují vaši závislost na dodavatelích i dopad rostoucích cen energií na vaši peněženku. A jsou ohleduplnější k životní ‑ mu prostředí. Navíc dostanete státní dotaci až na třetinu investice.

Mějte své spotřebiče pod kontrolou

V pohotovostním, tzv. stand‑by režimu mohou starší přístroje spotřebovávat i 20 wattů za hodinu, novější obvykle 1–5 wattů. I ty ale za celou domácnost mohou spotřebovat třeba 500 kWh elektřiny za rok, což vás přijde na 2 000 Kč. Energetické štítky spotřebičů jsou dobrým vodítkem při nákupu. Většinou je výhodné připlatit si za ten úspornější. A+ by dnes mělo být minimum.

Staré žárovky za nové

LED žárovky jsou trendem – a oprávněně. Vyplatí se koupit ty kvalitnější. Jsou úspornější než halogenové a vydrží déle. Zatímco klasická žárovka při denním 4-hodinovém svícení vyjde na 400 Kč ročně, LED žárovka na 60 Kč.

Vodou neplýtvejme

Že je sprchování úspornější než koupání, připomínat nemusíme. Ani to, že kapající kohoutky a protékající WC stojí v lepším případě stokoruny navíc. Je dobré pravidelně sledovat účty za vodné a stočné. Úsporné hlavice, šetřiče a perlátory jsou rychle návratné investice. Úsporné mycí a prací programy nových úsporných spotřebičů vám během jejich životnosti uspoří tisíce.

Využití dešťové a šedé vody

Dešťová voda je dar. Zvláště pro rodinné domy. Zachytávejte ji a používejte alespoň na zalévání zahrady. Stačí sud plněný z okapního svodu, jímka pod zemí zachytí vody více. Může se zdát, že prší méně, ale prší. V roce 2019 to u nás bylo stále okolo 500 litrů na m2, někde i více. A i pro využití dešťovky je připravena státní dotace v řádu desítek tisíc korun. Využít lze i odpadní vodu z mytí a praní, tzv. šedou vodu.

Recyklovat a kompostovat

Pokud stále patříte mezi čtvrtinu Čechů, kteří nerecyklují, je čas to změnit. Třídění nikdy nebylo jednodušší. Síť recyklačních kontejnerů máme jednu z nejhustších v celé EU. Platí však, že nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Pozornost si zaslouží domácí kompostování, které je i legislativně považováno za předcházení vzniku odpadu.

Zdroj: publikace Úsporný rodinný dům

FOTO: pasivnidomy.cz