Továrna jako z budoucnosti: Volvo vyrobí elektromobily také pomocí energie slunce a větru

Nedávno jsme informovali, že se výroba čistě elektrického modelu Volvo XC40 rozjela na plno. Náš zpravodaj navštívil továrnu s výrobní linkou bateriových modulů pro nové Volvo již na jaře. Podívejte se na reportáž s optimistického výhledu přechodu byznysu na odpovědnou produkci.

Ivan Touška

4. 10. 2020

Belgický závod Volvo již od prvního pohledu zveční ukazuje, že nejde o hru na udržitelný rozvoj, ale severská automobilka to myslí vážně. Volvo bude bateriové moduly pro Volvo XC40 Recharge vyrábět ve svém závodě v Gentu, který se nachází asi hodinu cesty do Bruselu. Právě tento podnik je ukázkou, že pro Volvo není přechod na udržitelnou produkci jen marketingový pozlátkem: nad továrnou samotnou se tyčí několik větrných turbín a na střechách jsou tisíce fotovoltaických panelů.

Baterie z Evropy

Cesta, kterou Volvo jde, je poměrně unikátní. Místo přesunů výroby na východ posiluje výrobu v západní Evropě. Za tímto krokem se skrývá jednak zájem o snížení uhlíkové stopy v dodavatelském řetězci, ale také sázka na dlouhodobou udržitelnost “inhouse” řešení. Konkrétní ambice Volvo v oblasti klimatu jsou do roku 2025 snížit uhlíkovou stopu o 40 % oproti roku 2018 a do roku 2040 být uhlíkově neutrální. Plán prodejů pro rok 2020 je 20% podíl plug-in hybridů a pro rok 2025 až 50% podíl plně elektrických aut.

Továrna Volvo v Gentu je tradiční součástí švédské automobilky. Funguje již od roku 1965 a rozkládá se na 590 000 m2. Vyrábí se zde dva modely XC40 a V60. V roce 2019 sjelo z výrobních linek 206 tis aut, přičemž 93 % jde na export. V továrně pracuje 6500 zaměstnanců, kteří sestavují nová Volva ze 6000 dílů.

Průkopníci v automobilovém průmyslu

Geert Bruyneel, vedoucí globální výroby, o nové lince řekl: “Gent hraje roli průkopníka, proto jako první z našich závodů získal montážní linku na baterie a my dále pokračujeme v přípravě naší výrobní sítě na elektromobilitu.”

Samotná montážní linka se pohodlně vejde do haly o délce 100 metrů. De facto se nejedná o linku jako takovou, protože hliníková konstrukce, do které jsou postupně vkládány baterie a další elektronika, se pohybuje na bezdrátovém robotickém vozítku.

Konstrukčně je XC40 vyřešeno tak, že baterie zabírá plochu pod podlahou a u zadní i přední nápravy se nachází elektromotor pohonu 4x4. Pod kapotou, kde je u klasických aut motor se místo něj vyšel další menší úložný prostor. V továrně se během tohoto roku vyrobí prvních několik tisíc baterií. S navýšením výroby je pak počítáno od příštího roku.

Parametry nového elektrického Volva vypadají dobře. Jestli tomu tak bude i v reálném provozu odhalí testovací jízdy v dalších měsících. Udávaný dojezd je více než 400 km a nabíjení na 80 % kapacity. Rychlost nabíjení na použité nabíječce, ale v nejlepším případě zabere 40 minut. Síla 408 koní umí nové Volvo dostat z klidu na 100 km/h za 4,9 vteřiny. Pokud by řidič potřeboval nouzově nabíjet z klasické zásuvky, pak hodinou nabíjení zajistí dojezd 7,5 - 14 kilometrů.

Jasný klimatický plán

Postupné zvyšování nabídky elektromobilů i využití obnovitelných zdrojů patří k promyšlené strategii automobilky Volvo. Klimatický plán, jenž má prémiovému producentovi vozů pomoci v jejím úsilí stát se do roku 2040 klimaticky neutrální společností, byl nedávno vědecky prověřen nezávislou organizací Science Based Targets Initiative (SBTI), jejímž smyslem je podporovat různé společnosti při plnění cílů Pařížské dohody.

„Jako producenty v automobilovém průmyslu představujeme součást problému klimatické změny. Přitom se však můžeme stát i součástí jeho řešení,“ uvedla Hanna Fager, ředitelka pro korporátní funkce ve společnosti Volvo Cars. „Máme zodpovědnost, a proto musíme jednat. Z toho důvodu je pro naši společnost nyní nejvyšší prioritou snížení emisí uhlíku. Schválení našich klimatických ambicí organizací SBTI nám dává cennou jistotu, že jsme vykročili správným směrem.“

Klimatický plán se zdaleka nevztahuje jen na řešení emisí ve výfukových plynech prostřednictvím elektrifikace. Automobilka chce díky recyklaci a opětovnému využívání materiálů odstranit uhlíkové emise také ze své výrobní sítě, širších operací i dodavatelského řetězce. Prvním krokem s hmatatelnými výsledky v souladu s vizí pro rok 2040 je cíl redukovat do roku 2025 uhlíkovou stopu vyprodukovanou v rámci životního cyklu každého z nových vozů Volvo o 40 %. Mezi dílčí milníky mimo jiné patří jesnížení emisí ve výfukových plynech o 50 % na vůz, snížení provozních emisí uhlíku o 25 % na vůz (a to včetně výroby a logistiky) a snížení emisí uhlíku vyprodukovaných v rámci dodavatelského řetězce o 25 % na vůz.

Společnost Volvo Cars byla první renomovanou automobilkou, která se zavázala ke kompletní elektrifikaci celé své modelové řady, přičemž je zatím jedinou značkou, která nabízí plug-in hybridní variantu pro každý ze svých modelů. Mimoto má v plánu představit v následujících letech celou řadu plně elektrických modelů.

Zdroje: volvocars.com

FOTO: volvocars.com, Obnovitelně.cz