Výhody solární energie objevili také pěstitelé máku určeného na výrobu heroinu

Zatímco v Česku vláda přešlapuje na místě a odmítá otevřít prostor pro rozvoj solární energetiky. Daleko rychleji výhody levné solární energie pochopili producenti opia. Motivuje je k tomu přitom jediný cíl, a to zvýšit svůj zisk. Nevyužívají na obnovitelnou energii žádné dotace, ale také jejich motivací není bohužel ochrana životního prostředí.

O tom, že v afghánské poušti v provincii Hílmand, která patří k nejnebezpečnějším oblastem země a jsou zde rozsáhlá maková pole určena k získávání opia a následné výrobě jedné z nejtvrdších drog heroinu, přibývá solárních panelů, informoval reportér BBC Justin Rowlatt. „Podle zprávy OSN pochází téměř 80 % afghánského opia z jihozápadu země, kde leží Hílmand. To tvoří v podstatě dvě třetiny světových dodávek drog. Na tomto místě byste tedy nečekali, že bude stát v čele snahy o dekarbonizaci ekonomiky,“ píše Rowlatt ve svém článku. A přesto již v roce 2016 bylo při přeletu nad touto oblastí z letadla patrné, že téměř každé zemědělské stavení má nainstalováno několik solárních panelů. Od té doby se tato obnovitelná revoluce afghánského drogového byznysu rozjela ve velkém.

Solární panely a vodní čerpadla

"Takhle teď prostě funguje pěstování máku na výrobu opia. Vrtají zhruba 100 metrů pod zem, kde narazí na podzemní vodu, připojí elektrické čerpadlo na několik solárních panelů a bingo, voda začne téct,“ říká Richard Brittan, který je bývalým vojákem a expertem na drogový byznys v Afghánistánu. Jeho společnost Alcis se specializuje na satelitní snímky z nebezpečných oblastí a může proto z pořízených fotografií z oblasti Hílmandu vyhodnotit současnou situaci. Na snímcích jsou tak viditelná maková pole, vodní nádrže a solární panely, které farmáři využívají na získávání vody.

První známky o využívání solárních panelů afghánskými farmáři byly zpozorovány v roce 2013. V následujícím roce se objevily solární panely na trhu v hlavním městě oblasti Lashkar Gah a od té doby nastal exponenciální růst instalovaných solárních panelů na místních farmách. Počet solárních instalací se zdvojnásobí každý rok, přičemž tým společnosti Alcis jich od roku 2019 napočítal v Hílmandu 67 tisíc. A na trhu v hlavním městě jsou nyní panely naskládány na sobě do výšky třípodlažních domů.

„Porozumět tomu, proč se trhu se solárními panely zde tolik daří, je snadné. Solární energetika změnila produktivitu farmářů. Mám videozáznam z opiové farmy, která byla předtím pouští. Nyní má farmář 18 solárních panelů, které pohánějí dvě elektrická vodní čerpadla určená k naplnění velké vodní nádrže,“ píše autor článku a dodává, že farmář tak může sklidit opium již v květnu a pak pěstovat rajčata.

Převratná změna pro pěstitele opia

"Solární energie přinesla pro farmáře velkou změnu,“ říká doktor David Mansfield, který studuje opiovou produkci v Afghánistánu již 25 let Podle Mansfielda jsou solární panely zatím nejdůležitější technologii pro pěstitele opia. Předtím totiž poháněli vodní čerpadla pomocí dieselových generátorů, což bylo nejen nákladné, ale také logisticky komplikované. "Nejde pouze o cenu. V této oblasti je nafta velmi nekvalitní, takže čerpadla a generátory se neustále rozbíjely, což byl pro farmáře velký problém,“ dodává specialista na afghánské pěstování opia.

Solární panely vše změnily. Vstupní náklad na nákup panelů a čerpadla je 5 tisíc dolarů a po instalaci už nejsou nutné další investice. Investice se tak vrátí do několika let a přinese farmářům značné zvýšení produktivity, protože voda je pro ně zadarmo. Nyní tak mohou mít dvě až tři sklizně opia ročně a umožňuje jim to pěstovat mák i na místech, kde by je to předtím ani nenapadlo. V číslech to znamená, že v roce 2012 bylo v oblasti Hílmandu na pěstování opia využito 157 tisíc hektarů, v roce 2018 to bylo už 317 tisíc hektarů a v minulém roce 344 tisíc hektarů. „A ta čísla pořád rostou,“ dodává Brittain, který se analýzou satelitních snímků zabývá.

To potvrzují také statistiky OSN, které sledují trendy světové výroby drog. V roce 2012 vyprodukoval Afghánistán 3700 tun opia, což bylo před začátkem používání solárů. V roce 2013 to bylo 4800 tun a v roce 2017 už 9000 tun opia. V letech 2017 a 2018 byl zaznamenán pokles produkce opia ve všech oblastech země, kromě Hílmandu, kde farmáři investovali do solárních panelů. V této oblasti produkce opia naopak vzrostla.

Poušť díky solárům rozkvetla

Kontroverzní nárůst produkce opia a z něj vyrobeného heroinu však naštěstí není jediným efektem rozmachu solární energetiky v afghánské oblasti. Získávání podzemních vod a zavlažování polí se projevuje také růstem další vegetace, nejen makových polí. Daří se zde zelenině i květinám a velká část území se ze suché pouště mění na zelenající oblast. Lepší podmínky pro rostliny znamenají také lepší podmínky pro život. Do původně pouštní oblasti se tak v posledních pěti letech přestěhovalo zhruba půl milionu lidí, kteří postavili dalších zhruba 48 tisíc nových obydlí. "Všechna tak voda způsobila, že poušť rozkvetla,“ dodává Brittan.

Zdroj: BBC

FOTO: United Nations Photo