Největší městský les v Evropě vyroste v Madridu

Vedení španělského hlavního města Madridu zveřejnilo výběrové řízení na realizaci projektu 74 kilometrového lesoparku, který by měl být vybudován po obvodu celého města. V městském lese bude vysázeno okolo 450 tisíc nových stromů a další vegetace a jeho hlavním cílem je snížit znečištění ve městě.

Součástí parku nazvaného El Bosque Metropolitano (Metropolitní les) budou také nově vybudované cyklostezky, volnočasové plochy určené pro rodiny s dětmi a město plánuje také výstavbu zelených mostů přes některé z nejvytíženějších dopravních tepen. Tyto zelené přechody budou určeny pro bezpečný pohyb zvířat žijících v lese. Podle náměstkyně madridského primátora Begoñi Villacís může být madridský les největší zelenou infrastrukturou vybudovanou v dalších deseti letech v Evropě. Celkový rozpočet na výstavbu nového lesa je 75 milionů eur, z čehož půjde 4,1 milionu z evropských fondů.

Zákaz vjezdu starých aut do centra Madridu

Madridský městský les je součástí anti-emisní strategie města nazvané Madrid 360º, která má vést ke zlepšení kvality ovzduší a splnění emisních limitů stanovených Evropskou komisí. V Madridu již zakázali vjezd do centra pro auta s dieselovými motory a rokem výroby nižším než 2006. Benzínová auta potom mají vjezd zakázán od data výroby pod rok 2000. Hybridy a elektroauta se mohou po centru španělského hlavního města pohybovat bez omezení, ale ostatní auta mohou parkovat pouze v oblasti svého bydliště. Vše závisí na tom, jaké výsledky mají auta na emisním testu. Podle toho dostanou příslušnou nálepku, která určuje, jak daleko do centra mohou dojet a v jakých zónách se mohou pohybovat. V rámci klimatických opatření Madrid plánuje také zavedení dvou bezemisních autobusových linek.

V Madridu tím chtějí motivovat obyvatele, aby po městě chodili více pěšky, jezdili na kole nebo veřejnou dopravou. Hlavní město Španělska se totiž dlouhodobě potýká s vysokou mírou znečištění způsobenou místní dopravou, a to zejména auty s dieselovými motory, která jsou zodpovědná za rizikové emise. Od nového městského lesa, jehož výsadba by měla začít na podzim tohoto roku, si zastupitelé města proto slibují zejména snížení znečištění ovzduší ve městě a redukci emisí. Nově vysazené stromy budou absorbovat emise oxidu uhličitého a pomohou také s teplotní regulací ve městě, které se potýká s efektem městského tepelného ostrova. Lesní porost po celém městském obvodu může snížit teplotu vzduchu až o 8 stupňů Celsia.

Zlepšení kvality života

Dalším kýženým efektem městského lesoparku, kde budou vysázeny místní druhy stromů jako jsou olivovníky, jahodníky, vrby, jilmy nebo jasany a dále keřů jako tymián, rozmarýn, jalovec a hlodáš, bude zvýšení kvality života místních obyvatel. Lesopark poskytne více možností pro sport, trávení volného času v přírodě a přítomnost zeleně ve městě má také celkově dobrý vliv na psychiku. Městský les je navíc naplánován tak, aby propojil celé město po jeho obvodu, což také zlepší celkovou dostupnost města pro pěší a cyklisty.

Projekt výsadby nového lesa bude dlouhodobý a plánované dokončení je zhruba za 12 let. Potom by podle radních Madridu měl pohltit zhruba 170 000 tun emisí uhlíku ročně, zvýšit místní biodiverzity, snížit hlukovou zátěž a fungovat jako tepelný regulátor hlavního města Španělska.

Zdroj: The Local, Lonely Planet, WEF

FOTO: David Monje