Dost bylo jednorázových plastů: REkrabička nabízí udržitelnou variantu k obalům na jídlo

Jídlo s sebou už nemusíte nosit v plastových a neekologických obalech. Český projekt REkrabička se sídlem v Brně nabízí udržitelnou alternativu vratné krabičky na vícero použití, což je dobrá zpráva pro milovníky take away i pro provozovatele restaurací, kteří chtějí snižovat svou uhlíkovou stopu.

Začátek letošního dubna se nezdá jako zrovna ideální datum na ostrý rozjezd nového projektu, přesto projekt REkrabička právě 1. 4. 2020 přešel z pilotního do ostrého režimu a v zapojených restauracích si mohli zájemci odnést jídlo domů v REkrabičce, kterou lze po použití znovu vrátit do jakékoliv zapojené provozovny. Koronavirus samozřejmě rozjezd celého projektu poněkud zpomalil, ale i přesto je zájem o využívání vratné krabičky české výroby ze strany restaurací, bister a kaváren velký. „Pozitivní ohlasy z médií, od partnerských restaurací a jejich zákazníků, nám dodaly odvahu a utvrdily nás v tom, že REkrabička je ta správná cesta. V několika podnicích měla naše služba dokonce takový úspěch, že se majitelé rozhodli jednorázové obaly úplně vyřadit z nabídky a nabízet pouze REkrabičky,“ uvádí zakladatel projektu Ondřej Širočka.

Záplava jednorázových obalů v českých kancelářích

Širočka původně pracoval v IT firmě, kde si všiml, že jeho kolegové si velmi často objednávají jídlo s donáškou. Objem jednorázových obalů, které skončily každý den v koši, ho překvapil a začal přemýšlet, zda by se tento problém nedal vyřešit ekologičtější cestou. Vymyslel tak REkrabičku, kterou v pilotní fázi projektu zkoušel s dodavatelem krabičkových diet. Běžně dostupné plastové krabičky však nebyly pro tento způsob stravování vhodné, protože neodpovídaly požadovaným parametrům neustále se měnícího obsahu jídelníčků. Koncept se proto rozhodl aplikovat také v restauracích a začínal s několika podniky v Brně a v Praze.

Ukázalo se, že zájem o vratné krabičky je ze strany provozovatelů stravovacích zařízení velký, takže se pustil do vývoje vlastní krabičky. „Byla to dlouhá cesta, která nám zabrala přes půl roku. Nejprve jsme zvažovali různé materiály od skla přes dřevo až po nerezovou ocel. Ty jsme porovnávali vzhledem k požadavkům našeho trhu a dopadu na životní prostředí. Plast z toho vzešel jako poměrně jasný vítěz hlavně díky své odolnosti, dostupnosti, recyklovatelnosti a nízké hmotnosti,“ uvádí Širočka.

Vybrat vhodný materiál nebylo jednoduché

Výběr konkrétního druhu plastu se však ukázal také jako oříšek, autora projektu čekalo testování různých druhů plastových materiálů, dlouhý průzkum trhu, oslovování výrobců a distributorů a zkoušení a vzorkování těch nejlepších kandidátů. „Nyní můžeme říct, že o plastech víme opravdu hodně, a dokonce pracujeme na vývoji vlastního materiálu, který by byl vytvořen speciálně na míru potřebám projektů cirkulární ekonomiky,“ doplňuje autor projektu.

REkrabičky se nyní vyrábí přímo v Česku, což minimalizuje náklady i emise z přepravy. Krabičky jsou vyrobené z polypropylenu a teoreticky lze každou krabičku použít až 400 krát. Je možné ji umývat v myčce, ohřívat v mikrovlnce a volně přenášet kamkoli, protože víčko dobře těsní a dvoukomorová krabička zajišťuje, že se příloha nepromíchá s jídlem. „Používaný materiál je navíc 100% recyklovatelný a je tak šetrný k přírodě. K tomu všemu přidejte ještě kompaktní rozměry a neotřelý, atraktivní design v několika barvách,“ uvádí tvůrci REkrabičky na svém webu.

5000 podniků do konce roku

Aktuálně můžete REkrabičku najít ve zhruba třiceti podnicích po celém Česku a v oběhu je okolo 6000 tisíc krabiček. „Do konce roku bychom chtěli mít kolem 500 podniků,“ říká Širočka. V praxi to potom funguje tak, že si v zapojených podnicích může zájemce po zaplacení zálohy REkrabičku půjčit a odnést si v REkrabičce jídlo z restaurace domů. Krabičku může následně vrátit v jakémkoli z partnerských podniků. Krabiček může vrátit více najednou a nemusí je ani umývat. Poté dostane zpět zálohu a REkrabička se po umytí vrací zpět do oběhu.

„V tomto roce se hlavně chceme zaměřit na rozšíření naší partnerské sítě, aby lidé mohli REkrabičky využívat pohodlně a mohli si je půjčovat i vracet v mnoha podnicích v jejich blízkém okolí. Rádi bychom také REkrabičky nabídli prostřednictvím rozvozu. Postupně máme v plánu rozšiřovat nabídku našich obalů a dívat se na další využití našeho konceptu, jako jsou festivaly, food markety nebo zahraniční trhy. Příležitostí je spousta a průběžně vyhodnocujeme, kde můžeme být nejpřínosnější,“ uzavírá Širočka k dalším plánum REkrabičky.

Zdroj: REkrabička, Zajímejse, Ceskyobed

FOTO: REkrabička