Klimatická krize je tu: v Antarktidě poprvé naměřili nad dvacet stupňů

Na Seymourově ostrově, který patří k Antarktidě, naměřili vědci 9. února teplotu 20.,7 stupňů Celsia. Na jižní polokouli sice nyní panuje léto, ale takové teploty zde byly v minulosti nepředstavitelné.

Tomáš Vondra

16. 2. 2020

"Nikdy za celou historii měření jsme nezaznamenali takto vysokou teplotu," uvedl brazilský vědec Carlos Schaefer, který se specializuje na studium permafrostu (věčně zmrzlé půdy).

Argentinská základna Esperanza ležící na severním výběžku Antarktického poloostrova ohlásila již 6. února teplotu 18,3 stupně Celsia, která představuje rekord pro pevninskou část Antarktidy.

Podle Schaefera byla rekordní teplota pro celou Antarktidu naměřena na Seymourově ostrově v rámci dvacetiletého brazilského projektu zaměřeného na dopad klimatických změn na věčně zmrzlou půdu. Vědci teplotu měří na 23 různých odlehlých monitorovacích stanicích v Antarktidě.

Schaefer řekl, že teploty na Antarktickém poloostrově, souostroví Jižní Shetlandy, ostrově Jamese Rosse a dalších ostrovech v oblasti značně kolísají. Po ochlazení v prvním zkoumaném desetiletí následně výrazně vzrostly. Podle expertů podílejících se na brazilském projektu je to zřejmě způsobeno klimatickým jevem El Niňo a změnami mořských proudů.

Nejde ale o nějakou výjimku, která by se týkala jen tohoto ostrova. Také kontinentální Antarktida zaznamenala podobně vysoké teploty, které se zapsaly mezi rekordy. 

Teplota naměřená ve čtvrteční poledne na vědecké stanici Esperanza překonala dosavadní rekord 17,5 stupně Celsia z března 2015. Argentina zde teplotu měří od roku 1961. Lokální rekord pokořila i zhruba o 100 kilometrů jižněji položená základna Marambio, kde rtuť teploměru vystoupala až na 14,1 stupně Celsia. Na základně se teplota měří od roku 1971, nejtepleji zde až do čtvrtka bylo v únoru 2013 - 13,8 stupně Celsia.

Argentina má ve své výseči Antarktidy hned několik vědeckých základen. Ledový kontinent nepatří žádnému státu, nároky na část území si však kromě Buenos Aires činí Austrálie, Chile a Nový Zéland a státy severní polokoule Francie, Británie a Norsko. Teploty v letních měsících, tedy mezi říjnem až únorem, kolísají většinou mezi -10 až -40 stupni Celsia.

Antarktida není v tuto chvíli jediným místem s nezvykle vysokými teplotami, upozornil dnes list The Washington Post. Vlny veder podobně jako před pár měsíci Evropu teď zasáhly celou Latinskou Ameriku. V Chile se tento týden podařilo naměřit 30 stupňů na zatím nejjižněji položeném místě na světě; je jím město Porvenir, které leží na souostroví Ohňová země.

Zdroj: AFP, České noviny, Spiegel