Zapomeňte na Li-Ion baterie. Budoucnost se jmenuje Li-S

Představte si baterii, která by dokázala dodávat vašemu telefonu energii na plný provoz po dobu pěti dnů - anebo by s ní elektromobil mohl ujet 1000 kilometrů bez nabíjení. Tak takováhle baterie už existuje.

Tomáš Vondra

11. 1. 2020

Zatím jen v laboratořích Monash university, ale momentálně tam pilně pracují na tom, aby se tento dechberoucí přelom dokázal změnit z pokusu na komerčně použitelný produkt.  

Monash University je jedním z nejlepších výzkumných pracovišť v Austrálii, specializují se zejména na technické obory - a mají špičkové výsledky. Jejich lithium-sírová baterie (Li-S) překonává ty nejlepší, které jsou v současné době na trhu, čtyřnásobně. 

Vyvíjí ji mezinárodní tým, který vede profesor Mahdokht Shaibani. Věří, že jejich inovace dokáže změnit nejen Austrálii, která je zatím zcela závislá na svém fosilním průmyslu, ale v důsledku i celý svět. Potenciál tohoto objevu je totiž nesmírný - jeho praktickému využití brání vlastně jen několik technických detailů. Bohužel dost podstatných... 

Li-S baterie mají oproti dnes klasickým Li-Ion bateriím spoustu výhod - od lepšího výkonu, přes snadnější dostupnost surovin až po výrazně nižší ekologickou zátěž. Výzkumníci už si nechali svůj přístup k nové generaci LI-S baterií patentovat (s číslem PCT/AU 2019/051239), a to nejen jako vynález, ale rovnou i pro výrobu. První prototypové články vznikly v německém Fraunhoferově Institutu. 

Co bude dál?

Výsledky jsou natolik uspokojivé, že o technologii už projevilo zájem několik výrobců lithiových baterií v Číně i Evropě - dalším krokem bude testování, které proběhne v Austrálii na začátku roku 2020.

Studie, které o tomto vylepšení sírových baterií vyšla, se dá najít v lednovém čísle odborného časopisu Science Advances. Podle profesora Mainaka Majumdera by se mohlo jednat o obrovskou příležitost pro australský průmysl a ekonomiku - tato baterie by totiž měla změnit způsob, jak dnes používáme elektromobily, telefony, ale vlastně i celé přenosové sítě. “Úspěšná výroba a implementace Li-S baterií do aut a sítí mnohem lépe využije odhadovanou hodnotu 213 miliard dolarů, která se ukrývá v australských zásobách lithia. A také přinese revoluci do australského automobilového průmyslu a přinese lidem čistější a mnohem spolehlivější elektřinu,” dodal vědec.