Klimatická výzva pro nový rok: Merkelová i princ William se zapojí do ochrany podnebí

Nový rok 2020 sotva začal a významní státníci poukazují na důležitost boje s klimatickou změnou, která nás v něm čeká. Německá kancléřka Angela Merkelová se ve svém novoročním projevu zavázala, že použije veškeré prostředky k boji s klimatickou změnou a následník britského trůnu princ William vyhlásil cenu za řešení světových environmentálních projev

Kristýna Vobecká

3. 1. 2020

Kancléřka bude bojovat proti globálnímu oteplování

“Globální oteplování je skutečnou hrozbou. Musíme proto udělat vše, co je v lidských silách, abychom ho překonali. Stále je to možné,“ řekla německá kancléřka Angela Merkel ve svém novoročním projevu k německým občanům a dodala, že zvyšující se teplota a další problémy způsobené globálním oteplováním jsou dílem člověka. V projevu vysílaném ze záznamu během silvestrovského večera německá politička současně vyzvala své spoluobčany, aby přemýšleli jiným způsobem než doposud a pokusili se vypořádat se změnami, které klimatická změna přináší. 

"Nyní, více než kdy jindy, potřebujeme začít přemýšlet novým způsobem, musíme najít sílu opustit staré způsoby a zkoušet nové věci. Potřebujeme také odhodlání jednat rychleji a věřit, že neobvyklé může uspět. Dokonce musí uspět, aby generace dnešních mladých lidí a jejich potomků byla stále schopná žít na této Zemi,“ vysvětlila Merkelová. 

Kancléřka ve svém projevu k německému národu také uznala, že ve svých 65 letech již nezažije všechny důsledky klimatické změny, které se projeví, pokud politici nezačnou jednat. „Budou to naše děti a vnoučata, která budou žít s následky našich rozhodnutí. Proto využiji všech svých sil, abych zajistila, že se Německo ekologicky, ekonomicky i sociálně bude podílet na tom, abychom dostali klimatickou změnu pod kontrolu,“ zavázala se veřejně Merkelová k pro klimatickým aktivitám. 

Ocenění prince Williama za řešení environmentálních problémů

Ve stejný den ale o několik set kilometrů dál vyhlásil britský princ William, který je v pořadí druhým následníkem na britský trůn, ocenění The Earthshot Prize s odměnou více než milion liber pro toho, komu se podaří najít řešení největších světových environmentálních problémů. “Země se nachází v bodu zvratu a my čelíme nelehké volbě, buď budeme pokračovat v naší činnosti a dále nenapravitelně ničit naši planetu, nebo si uvědomíme že jsme lidské bytosti oplývající jedinečnými schopnostmi inovovat, vést a řešit problémy,“ uvedl ve svém prohlášení princ William.  

Cena The Earthshot Prize bude po dobu deseti let každoročně udělena pěti oceněným, což by mělo, jak si autoři ocenění slibují, přinést nejméně padesát řešení největších světových problémů. V propagačních materiálech je cena označována za nejprestižnější environmentální ocenění v historii a každoroční udělovací ceremoniály budou mezi lety 2021-2030 probíhat v různých městech po celém světě. 

Iniciativa Eartshot Prize vznikala přes rok ve spolupráci s více než 60 organizacemi a experty z oboru a má za cíl motivovat a inspirovat novou generaci myslitelů, vůdců a vizionářů napříč technologickými a společenskými obory. Ceny mohou být uděleny jednotlivcům, skupinám i za vzájemnou spolupráci mezi vědci, ekonomy, aktivisty, vládami, bankami, firmami, městy i jednotlivými zeměmi. Oceněn může být v podstatě kdokoliv, kdo udržitelným způsobem přispěje k řešení současných environmentálních problémů. 

Princ William ocenění Eartshot přirovnáná k situaci ze šedesátých let minulého století označované jako moonshot, kdy se americký prezident Kennedy rozhodl dostat člověka na měsíc, což se v té době zdálo naprosto nemožné, a vedlo to k vytvoření řady vynálezů, například magnetické rezonance nebo satelitních antén.  “Lidé mohou dosáhnout skvělých věcí a následujících deset let pro nás budou velkým testem. Bude to dekáda akcí pro záchranu Planety,“ dodal princ William k ambicím ocenění. 

Zdroje: Reuters, Reuters2, Eartshot Prize