Proč je pro klima důležitý červený kabát americké herečky Jane Fondy?

Fotky a videa známé americké herečky Jane Fonda v rudém kabátě protestující ve Washingtonu za ochranu klimatu obletěly svět. Hollywoodská ikona, která v poslední době oslovila i mladší generaci seriálem Grace and Frankie, byla ve svých 81 letech již čtyřikrát zatčena za vedení pátečních demonstrací s označením “Požární páteční cvičení”, jejichž cílem je přimět politiky k radikálním krokům pro ochranu klimatu a boji s klimatickou krizí a jejichž název odkazuje na prohlášení švédské aktivistky Grety Thunberg, že je náš dům již v plamenech.

Kristýna Vobecká

16. 11. 2019

“Nemůžeme nechat boj za budoucnost mladých lidí jenom na nich,“ říká Fonda a odkazuje své páteční protesty na celosvětové páteční stávky mladých lidí za klima, které začala právě Greta Thunberg. Americká herečka, která má za sebou dlouholetou historii politické aktivistky, uvádí na oficiálním webu pátečních protestů, že se přestěhovala do hlavního amerického města právě proto, aby byla blízko centru dění a mohla aktivně bojovat za klima.

„Procházíme klimatickou krizí. Vědci vydávají urgentní varování, že máme o trochu déle než jednu dekádu na to, abychom začali radikálně konat a přijali opatření pro přechod z fosilní energetiky na čistou a obnovitelnou energií,“ vysvětluje Fonda na svých stránkách.  A dodává: „Budu stát u Kapitolu každý pátek, za jakéhokoli počasí, inspirovaná činností mladých lidí, kteří vytvořili neuvěřitelné hnutí za klima. Už nemohu dále přihlížet tomu, co naši volení zástupci ignorují, nenechám dále průmysl ničit naši planetu pouze za účelem zisku. Tohle nemůžeme dál snášet.“ 

Hvězda Netflixu se zkušeností z protiválečných protestů

Před americkým Kapitolem, kde sídlí americký Senát a Sněmovna reprezentantů USA, protestuje každý pátek dcera herce Henryho Fondy již déle než měsíc. Z toho ji již čtyřikrát zatkla policie a odvedla do vazby. Fonda sama přiznává, že v jejím věku strávit noc v policejní cele nepatří k nejpříjemnějším zážitkům a že si bude muset dávat na počet zatýkání dávat pozor. "Musím být opatrná, abych nedošla do bodu, kdy mě budou moci zadržet na 90 dní, protože mi v lednu začíná příprava na natáčení Grace and Frankie. Nesmím se tedy nechat zatknout každý pátek,“ komentuje policejní akce herečka. S protesty má přitom zkušenosti již ze sedmdesátých let minulého století, kdy aktivně vystupovala proti válce ve Vietnamu a v Americe jí přezdívali Hanoi Jane.

Zapojení herečky do protestů za klima oceňuje veřejnost i kolegové z herecké branže, někteří z nich se přitom do jednotlivých pátečních protestů také zapojili a nevyhnuli se ani policejnímu zatčení. Během třetí stávky policie zatkla například herce ze seriálu Good Place Teda Dansona. Jane Fonda má přitom potenciál mluvit i ke starším a konzervativnějším generacím, ale stejně tak ji díky současné seriálové tvorbě v režii Netflixu znají mladí lidé. “Čtu klimatické studie a sleduji Gretu a všechny další mladé aktivisty při práci a najednou se setkáte s někým starším, kdo se také snaží dělat něco za boj proti klimatické změně, a to vás prostě přinutí se ozvat. Musíte u toho být. Potřebujete, aby váš hlas byl slyšet,“ uvedl pro The Guardian jeden ze studentů, který se páteční stávky za klima u Kapitolu zúčastnil. 

Tajemství červeného kabátu

Poselství americké herečky, která se v červeném kabátu každý pátek dobrovolně vystavuje možnosti zatčení policii, však nekončí u boje s klimatickou změnou. Vyzývá také k boji s konzumerismem a nadměrnou spotřebou. „Vidíte tenhle kabát? Potřebovala jsem něco červeného, a tak jsem si ho koupila ve výprodeji. Ale je to poslední kus oblečení, který jsem si kdy koupila,“ komentovala Fonda kus oděvu, který se pro její páteční protesty stal symbolickým. 

Podle vlastních slov se rozhodla po vzoru Grety změnit svůj pohled na nakupování nových věcí a prostě s tím přestat. Říká, že už více nových věcí nepotřebuje, aby si potvrzovala svou identitu a dodává ve vtipu, že má tak více času na jiné aktivity. Těmi zřejmě myslí také páteční klimatické protesty.

Zdroj: FireDrillFridays.com, Threehugger.com, TheGuardian.com, USAtoday.com,