Zdravé bydlení a komfort pro práci nabízí chytré budovy - domy nabité energií

Podle údajů Světové rady pro šetrné budovy trávíme až 80 % našeho času v budovách. Naše zdraví, kvalita života a produktivita práce je z převážné míry ovlivněna prostředím, ve kterém se pohybujeme. Moderní budovy využívají chytré technologie, aby nám pomohly šetřit energii, zajistily zdravé vnitřní prostředí, komfort a bezpečnost. Díky správnému nastavení tak mohou domy snížit spotřebu energie o desítky procent. Novou doménou moderních chytrých budov se stávají systémy, které umí optimalizovat využití místní energie například ze solárních panelů na střeše, tepelných čerpadel či kogenerační jednotky.

Svaz moderní energetiky

31. 10. 2019

Nové technologie využívané v inteligentních budovách jsou přínosem pro jejich uživatele a skvělou příležitostí pro inovativní české firmy. K tomuto tématu vydal Svaz moderní energetiky ve spolupráci s partnerskými firmami a organizacemi publikaci nazvanou Chytré budovy – domy nabité energií.

 „V budovách prožijeme drtivou většinu našich životů. Práce, osobní život i kulturní nebo gastronomické zážitky probíhají právě tam. Proto je důležité myslet na to, v jak kvalitním prostředí náš čas trávíme. Ty nejchytřejší domy si poradí s hlídáním přísunu čerstvého vzduchu, zajistí optimální teplotu a vhodné osvětlení podle aktuálních činností. Inteligentní automatizované systémy pak přináší potřebné úspory energie a vody,“ říká Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Jak jsme na tom v Česku

V rámci chytrých budov se může pochlubit svým řešením nová budova ČSOB, která byla otevřena v polovině letošního roku. Ta využívá například unikátní systém vytápění a chlazení. Budova využívá tzv. aktivních betonů, prostřednictvím kterých se v zimě ohřívá a v létě chladí. Teplo i chlad zajišťují tepelná čerpadla a hluboké zemní vrty. Budova zároveň umí chytře distribuovat solární zisky jižní fasády. Při provozu budovy se důsledně využívá také rekuperace tepla vznikajícího v kancelářích.  V době, kdy denní světlo nedostačuje, jsou pracoviště automaticky přisvětlována LED svítidly. Samozřejmostí je také zelená střecha.

Jedním z prvních administrativních areálů v Česku, které si vytkly za cíl dosažení uhlíkové neutrality a testovaly součinnost řady progresivních technologií v energeticky pasivním domě, je Otevřená zahrada Nadace Partnerství v Brně.  Díky promyšlenému konceptu, investicím do obnovitelných zdrojů a inteligentnímu řízení se Nadaci Partnerství podařilo dosáhnout téměř vyrovnané uhlíkové bilance provozu areálu. V rámci areálu se ověřují provozní parametry dvou typů budov: novostavby kancelářského a vzdělávacího centra a rekonstruované 200 let staré budovy. Data o bilancích energie a vody podrobně monitorovaná přes 70 on-line měřičů poskytují cenné podklady pro vyhodnocování návratnosti investic. V posledních letech se věnují i bilanci vody ve venkovním prostředí, efektivitě různých typů zelených střech a účinnosti adaptačních opatření na změnu klimatu v městském prostředí.

Inspiraci můžeme hledat i v zahraničí

Mezi světovou špičku patří například moderní administrativní komplex The EDGE v amsterdamské obchodní čtvrti Zuidas. Patnáctipatrové budově se skleněnou fasádou dominuje obří atrium otevřené na sever. Architektonický koncept umožňuje v maximální míře využít přirozené osvětlení. Budova je vybavena tisícovkami senzorů a měřidel, které pomáhají inteligentnímu řídícímu systému optimalizovat spotřebu energií. Odhadovaná roční spotřeba energie tak dosahuje méně než 0,3 kWh/m2/rok. K osvětlení prostor je využíváno PoE LED osvětlení, které umožňuje uživatelům v individuálních prostorech snadné ovládání intenzity světla a klimatizace pomocí aplikace v mobilním telefonu. Budova umí také rozpoznat auto nájemníka kancelářských prostor a nasměruje jej na nejpohodlněji dostupné parkovací místo. Je zároveň vybavena nabíjecími stanicemi pro hybridní a elektrická auta. 

Investice do chytrých budov celosvětově rostou

Trend výstavby chytrých budov s automatizovaným systémem řízení můžeme ve světě sledovat již několik let. Objem obchodů na globálním trhu v oblasti Internetu věcí (IoT) v inteligentních budovách činil 6,3 miliard USD v roce 2017 a do roku 2026 se očekává růst na 22,2 miliardy USD. 

Podle údajů Mezinárodní energetické agentury dnes připadá 36 % celosvětové spotřeby energie na sektor budov.  Přitom do roku 2040 mohou domy snížit svou spotřebu o 40 %. Zvýšení účinnosti obálky budov a optimalizace systémů vytápění může zajistit ¼ těchto úspor. „Rozsah inteligentních nástrojů pro řízení chodu budov je velmi široký a pokrývá různé části od hlídání otevřených oken, světel nebo výtahů až po nabíjení elektromobilů. Pokud se zaměříme na automatizaci v oblasti energetické účinnosti, pak chytrá řešení zajišťují především inteligentní osvětlení, které upravuje intenzitu podle množství světla zvenčí či obsazenosti kanceláře, a vytápění a chlazení, které přizpůsobuje teplotu potřebám obyvatel domu nebo pracovníků v jednotlivých kancelářích,“ dodává na závěr Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.



Publikace Chytré budovy – domy nabité energií ke stažení zde.