Amazonský deštný prales může do dvou let začít kolabovat

Stále rychlejší kácení lesů spojené s politikou brazilského prezidenta Jaira Bolsonara mohou zničit základní princip fungování amazonského deštného pralesa už do dvou let, varují vědci.

Tomáš Vondra

28. 10. 2019

Známá americká ekonomka tvrdí, že do dvou let přestane být amazonský deštný prales schopný vytvářet dostatek deště, aby udržel sám sebe dostatečně zásobovaný vodou. A to povede k jeho pomalé degradaci v obyčejnou suchou savanu - a do atmosféry to uvolní další miliardy tun uhlíku, které jsou tam doposud vázané. Dopady budou ničivé nejen pro Latinskou Ameriku, ale pro celou planetu-

S tímto varováním přišla Monica de Bolleová, výzkumnice v oblasti ekonomických věd, která pracuje na Petersonově Institutu ve Washingtonu. Její zpráva vyvolala mezi klimatology ostrou kontroverzi: řad z nich s ní souhlasí, podle mnoha jiných je ale alarmistická a tento okamžik nastane až za 15-20 let. Kdo má pravdu zatím není jisté - i pokud by pád amazonského pralesa vzdálený “až” 20 let, stejně by to bylo maximálně alarmující. 

Amazonie se mění

De Bolleová také přišla s několik návrhy, jak problém řešit, všechny ale narážení na plány Bolsonarovy vlády. Ta má s Amazonií zcela jiné záměry: chce zde těšit jak dřevo, tak i nerostné bohatství. Má v tom podporu farmářů, kteří zde žijí - také pro ně je lákavé zmenit neúrodný les na pole nebo pastviny logický.

Od té doby, co se Bolsonaro v lednu ujal úřadu, výrazně vzrostlo množství lesních požárů, prezident se dostal do ostrých sporů s vědci, nadacemi na ochranu přírody i řadou politiků. Údaje o zrychlení deforestace, které zveřejnila brazilská vesmírná agentura, ukazují, že meziročně se množství nově pokácené plochy zvětšilo o 222 procent. 

Autorka studie věří, že Bolsonaro bude v podobně rychlém kácení pokračovat i další roky, že kvůli zvyšujícím se teplotám bude přibývat požárů a že prales bude kombinací těchto vlivů pod tak silným tlakem, že do dvou let dojde k narušení procesů, které ho dělají tím, čím je.

Zdroj: BBC