Za třetinu všem emisí světa může jen těchto 20 firem

Britský deník Guardian si nechal vypracovat odbornou studii, která ukazuje, kdo je nejvíc spojený s emisemi skleníkových plynů, které lidstvo přivedly do klimatické krize. Zjistil, že většinou se jedná ropné společnosti – jen dvacet z nich způsobilo třetinu všech emisí.

Tomáš Vondra

25. 10. 2019

Tyto společnosti jsou většinou nadnárodní anebo spoluvlastněné státy, v mnoha případech se od svých zemí v podstatě nedají rozeznat – to se týká především korporací v arabském světě, které jsou majetkově i personálně zcela svázané s vládnoucími rodinami.

Studii vytvořil tým Richarda Heeda z Climate Accountability Institute ve Spojených státech amerických – tento thinktank je předním světovým analytikem role ropných společností v moderním světě. V této práci se věnoval množství ropy, která byla vytěžena ze země od roku 1965 – tedy od doby, kdy už politici i vůdci korporací znali dopady spalování fosilních paliv na planetu.

Ukázalo se, že 20 společností přispělo ke vzniku 35 procent emisí oxidu uhličitého a metanu. Díky nim bylo za 44 let uvolněno do atmosféry 480 bilionů tun oxidu uhličitého.

Kdo za to může?

Mezi společnostmi, které vlastní soukromí investoři, se na nejvyšším místě umístila korporace Chevron, těsně za ní skončily Exxon, BP a Shell. Dohromady jen tito čtyři obři mohou za 10 procent všech světových emisí skleníkových plynů.

Ještě větší roli ale měly státy vlastněné těžařské firmy. Ty tvoří 12 ze 20 emisně nejhorších společností v žebříčku a jsou zodpovědné za 20 procent všech emisí od roku 1965. Jednoznačným „vítězem“ je mezi nimi i celkově saudská společnost Aramco, která je sama zodpovědná za 4,38 procent globálních emisí.

K výsledkům výzkumu se pro Guardian vyjádřil slavný klimatolog Michael Mann. Podle něj skvěle ukazuje roli těžařských společností a také to, jakým směrem by měli světoví politici napřít svou pozornost v další snaze os snižování emisí. „Obří tragédie klimatické krize spočívá v tom, že sedm a půl miliardy musí nést následky v podobě zničené planety, jen aby si několik desítek znečišťovatelů rekordně zvyšovalo zisky. Jde o obří morální selhání našeho politického systému, že jsme něco takového vůbec dopustili,“ uvedl Mann. 

Zpráva vychází z každoročních oficiálních údajů, které zveřejnily samy společnosti. Ty také ukazují, že asi 90 procent emisí připadá na spotřebu jimi vytěžených a později pálených fosilních zdrojů – 10 procent vzniklo jejich získáváním. 

Deník Guardian všech dvacet největších znečišťovatelů oslovil – zareagovalo jich osm, vždy velmi podobně: nemohou nést zodpovědnost za to, jak se chovají spotřebitelé, kteří fosilní paliva využívají. Většina jich přitom souhlasila s tím, k čemu dospěla klimatologie, tedy ke konsensu, že klimatická změna probíhá, je způsobená člověkem a jeho spalováním fosilních paliv a že pro lidstvo představuje problém. Některé dokonce uvedly, že podporují cíle dohodnuté v Paříži - tedy snahu udržet během tohoto století globální oteplování pod 1,5 stupni. Všechny korporace, které nějak reagovaly, dodaly, že se toho snaží dosáhnout masivními investicemi do nízkouhlíkových nebo obnovitelných zdrojů. 

Zdroj: Guardian