To tu ještě nebylo: protézy z odpadu!

Britský vědec objevil další způsob užitečného zpracování plastového odpadu. Z použitých plastových lahví dokázal vyrobit umělé končetiny, které mohou sloužit jako protézy. Mimoto nabízí tento výrobek řešení pro pacienty z rozvojových zemích, kteří si běžnou protézu nemohou dovolit.

Kristýna Vobecká

17. 10. 2019

Protézu vyrobenou z plastových lahví vymyslel doktor Karthikeyan Kandan, který působí na univerzitě De Montfort v Leicesteru, kde se věnuje oboru mechanického inženýrství. Jeho řešení spojuje účelnost a jednoduchost, kdy rozmělněním plastového odpadu vytvořil granulovaný materiál, z nějž lze upříst polyesterovou přízi a jejím zahříváním ji vytvarovat do požadovaného tvaru. Takový materiál je proto ideální pro výrobu protetických končetin, protože je lehký, ale přitom pevný. 

“Upcyklace recyklovaných plastů a vytvoření dostupných protetik jsou podle mě dva hlavní globální problémy, se kterými si musíme poradit. Chtěli jsme proto vyrobit protetickou končetinu, která bude finančně dostupná, odolná a pro pacienty po amputaci pohodlná,“ uvedl autor protézy z recyklovaných plastů Dr. Kandan. 

Recyklát z PET lahví – naděje pro pacienty z rozvojových zemí

Zaměření projektu na pacienty s amputovanými končetinami, nebylo náhodné. Výzkum protézy z recyklovaných plastů byl financován Mezinárodním fondem pro podporu výzkumných projektů (GCRF), jenž financuje vědecký výzkum zaměřený na řešení problémů rozvojových zemí.  Doktor Kandan při svém výzkumu spolupracoval také s největší světovou organizací zaměřenou na rehabilitaci osob se zdravotním postižením a s nejuznávanějšími vědeckými kapacitami na vývoj protéz. 

Odhaduje se, že amputaci končetin podstoupilo přes 100 milionů lidí po celém světě. Nejčastější příčinou amputací je cukrovka nebo dopravní nehody. “V rozvojových zemích je tolik lidí, kteří by potřebovali a ocenili kvalitní protetika, ale bohužel si je nemohou dovolit. Cílem mého projektu bylo najít levnější materiály, které udělají protézy dostupné, a to se nám podařilo,“ vysvětluje doktor Kandan. 

PET lahve, kterých se každou minutu celosvětově nakoupí jeden milion a pouze 7 % z nich je skutečně zrecyklováno, se tak zdají jako ideální materiál pro výrobu dostupných protéz. Místo aby skončili jako další plastový odpad znečišťující oceány a mořská pobřeží, mohou posloužit pro výrobu něčeho užitečného. „Náš design má velký potenciál pro užití v rámci cirkulární ekonomiky. Z recyklované plastové příze vyrobíme cenově dostupné protetické končetiny, které zejména pacientům v rozvojových zemích,“ doplňuje vědec. 

Protéza dostupná pro všechny

Na celém projektu je také hodně zajímavá jeho cena. Výroba jedné protetické končetiny z recyklovaných PET lahví stojí zhruba 10 liber. Cena výroby kvalitních protetik na trhu se přitom pohybuje okolo 5 tisíc liber. V současnosti je možné koupit buď velmi drahá, kvalitní a pro mnoho lidí nedostupná protetika nebo naopak levné, ale také méně kvalitní a méně přizpůsobitelné protézy. Řešení vyrobené z recyklátu by tak nabídlo kvalitní, upravitelnou protézu za dostupnou cenu a výhody protézy z recyklátu již ocenili v rámci testování i první pacienti. 

„Na naší univerzitě jsme vyrobili samotnou protézu a potom jsme ji odletěli otestovat do Indie na dvou pacientech s amputací spodní končetiny. Jeden z pacientů měl amputovanou nohu nad kolenem a druhý pod kotníkem,“ uvedl k průběhu testování protézy její autor. Podle slov doktora Kandana byli oba pacienti z protézy nadšení a ocenili zejména její lehkost, snadnost užívání při chůzi a to, že konstrukce protézy umožnila proudění vzduchu ke zbytku končetiny. Výhodou protézy vyrobené z recyklovaného plastu je nepopiratelně také ohebnost materiálu, který se dá s malými náklady přizpůsobit potřebám každého pacienta.

Rozšíření protézy pro masové užití mezi pacienty je zatím ve fázi testování. Doktor Kandar pracuje na rozsáhlé studii s různými pacienty po celém světě, aby mohl protézy co nejvíce přizpůsobit jejich potřebám a různým okolnostem. Potom se snad protézy z recyklátu dostanou k lidem, kteří je skutečně potřebují.

Zdroj: DMU, WeForum