To pít nechcete - z nylonových čajových sáčků se uvolňují miliardy mikroplastů

Šálek teplého čaje je pro sychravé podzimní večery jako dělaný. Přesto zvažte, který čaj zvolíte. Luxusní čaje v pyramidových nylonových sáčcích, jenž údajně zachovávají lepší chuť čaje, podle nejnovější studie uvolňují do vody miliardy mikroplastů.

Kristýna Vobecká

14. 10. 2019

Výsledek studie kanadských vědců z McGillovy univerzity v Montrealu rozhodně není dobrou zprávou pro milovníky čajů a už vůbec ne pro výrobce tzv. pyramidových sáčků, které byly na trh uvedeny před více než deseti lety. Tyto sáčky jsou, na rozdíl od běžných papírových sáčků, vyrobeny z nylonu a jejich pyramidový tvar měl údajně zaručit lepší uvolňování chutě čaje. Čaj v pyramidových sáčcích se na trhu prodává za vyšší ceny a je často prezentován jako vyšší řada oproti běžnému porcovanému čaji. Nyní vás však tým kanadských vědců výsledkem své studie zřejmě přiměje tento typ čajových sáčků dále nekupovat.

Šokující množství mikroplastů

Pro svou studii koupili vědci čtyři druhy čajů balených v plastových sáčcích, ze kterých čaj odstranili a pouze prázdné čajové sáčky zalili vodou ohřátou na 95 stupňů Celsia. Výsledek pokusu byl však šokující. Každý sáček do horké vody uvolnil 11,6 miliard mikroplastů a 3,1 miliard menších nano plastových částic. Tyto mikro částice jsou přitom pouhým okem zcela neviditelné. Jedná se přitom o takové množství mikroplastů, které nebylo zatím v žádných potravinách nalezeno. Pro lepší představu například malá balená voda obsahuje 44 mikroplastů, porce mušlí 60 částic mikroplastů a kilo soli okolo 600 částic mikroplastů. Zpráva Světového fondu pro ochranu přírody z letošního roku říká, že průměrně zkonzumuje každý člověk 5 gramů mikroplastů týdně, což dělá přes 260 gramů mikroplastů ročně. Studie kanadských vědců však naznačuje, že příjem mikroplastů v potravinách bude zřejmě mnohem vyšší. V současnosti bylo na výskyt mikroplastů prozkoumáno pouze zhruba 15 % z celkového kalorického příjmu běžného konzumenta. 

Není důvod pro balení čaje do plastů

Jedna z autorek studie vědkyně Laura Hernardez pro BBC uvedla, že vědci byli sami překvapení, kolik plastových mikročástic po zalití plastového sáčku teplou vodou našli oproti koncentraci mikroplastů v běžné balené vodě. Podle ní může být tento rozpor způsoben také tím, že se zaměřili na mikroplasty, které jsou tenké jako jeden vlas a nanočástice, jež jsou ještě tisíckrát menší. Současně však upozornila, že tento efekt může nastat vystavením kusu plastu účinku vařící vody, který tak reaguje jinak než při běžné pokojové teplotě. "Zákazníci by se měli vyvarovat plastových obalů, nikoli konkrétních značek a už vůbec by neměli přestat pít čaj, který je do těchto obalů umisťován. Vyzýváme zákazníky, aby si raději kupovali nebalené čaje nebo ty, které jsou balené v papírových sáčcích,“ doplnila vědkyně. Vědecký tým ve své studii totiž neuvedl jména značek, jejichž čaje zkoumal. 

Pravda je, že přímý negativní účinek mikroplastů na lidský organismus nebyl zatím řádně vědecky dokázán a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je riziko při požití mikroplastů pro lidský organismus minimální. WHO však také upozorňuje, že není jisté, že se možná rizika neprojeví v dlouhodobém měřítku a účinek mirkoplastů na lidské zdraví je třeba více vědecky prozkoumat. Jak však upozornila sama autorka studie, není zde žádný důvod, proč balit čaj do plastových sáčků, které se navíc po použití stanou dalším plastovým odpadem. Za nás také není nutné se vystavovat zbytečnému riziku a přijímat do těla více mikroplastů, než je nutné. O kouření cigaret jsme si také lidé ještě v padesátých letech minulého století mysleli, že zdraví neškodí.

Zdroj: Studie, BBC.com, TheGuardian.com, TheGuardian.com2