Porazí Teslu? Solární střechy od Forward Labs jsou o třetinu levnější

Když se v USA řekne „solární střecha“, tak většinu lidí napadne společnost Tesla vizionáře Elona Muska. Jeho firma se rozhodla, že tento trh ovládne. Jenže háček může být v jejich ceně i faktu, že mají vyprodané výrobní kapacity. Toho teď chytře využívá konkurence.

Tomáš Vondra

25. 7. 2017

Startup jménem Forward Labs nabízí vše, co Tesla. Nicméně je levnější, rychlejší a dá se říci, že i hezčí na pohled. Zastřešení solární technologií umí nabídnout o třetinu levněji než Tesla a společnost také tvrdí, že to zvládne dvakrát rychleji. A co je možná ještě důležitější: design, který Forward Labs vymysleli, dokonale zapadá do architektury domků a vizuálně splývá s tradičními střechami.

Také čtěte:



Tesla spustila prodej solárních tašek. Do Evropy dorazí v roce 2018



Proč dávat panely na střechu, elektřinu vyrobí i solární žaluzie na okně

Právě to je v USA nesmírně důležité – v několika místech už proti klasickým solárním střechám aktivně vystoupily kritici: podle nich solární instalace ničí vizuálně vzhled okolí, takže klesá cena nemovitostí v sousedství. Sdružení vlastníků domů podobným způsobem vystupují také třeba proti sušení prádla na šňůrách – je to známka toho, že majitel domu je chudý, a proto by mohly klesnout i ceny nemovitostí v okolí jeho stavby.

V čem je rozdíl?

Zatímco Tesla své střechy skládá z jednotlivých solárních tašek, Forward Labs nabízejí celou střechu v jednom kuse. Jde o vrstvený produkt, kdy je ta nejhornější část pokrytá tvrzeným sklem a pod ní je funkční “solární” vrstvička. Zatím se nabízí osm barevných variant, ale teoreticky je možná jakákoliv představitelná barva, do budoucna možná i jejich kombinace. Stejně jako tašky od Tesly by tvrzené sklo Forward Labs mělo odolávat i kroupám dopadajícím rychlostí kolem 177 kilometrů za hodinu.

Cenové úspory dosáhli Forward Labs použitím ekonomicky výhodnějších materiálů, které by však měly mít stejnou kvalitu jako ty od slavnější konkurence. Cena by se měla pohybovat kolem 8,50 dolarů za čtvereční stopu samotné střechy plus další 3,25 dolaru za watt výkonu.

Dalším trumfem je rychlost instalace – ta by měla zabrat přibližně polovinu doby, jakou trvá instalace systému Solar Roof. Řešení od Forward Labs ani nepotřebuje speciální chlazení, využívá se pasivního systému. V případě poškození se dá každý panel, z nichž je střecha složená, snadno a rychle odstranit a nahradit jiným. Trvanlivost by se měla pohybovat v desetiletích.

Sebevědomí nechybí

Ředitel společnosti Forward Labs Zach Taylor v rozhovoru pro Green Tech Media zářil spokojeností. „Je přece špatné snižovat cenu domu něčím, co nevypadá dobře, je špatné vrtat díry do střech, je omyl válčit se sdruženími vlastníků nemovitostí.“

Na to, že má jeho společnost jen tři zaměstnance, jde o značně sebevědomé vystupování. Ale podobným způsobem začínali i jiní muži, jimž nikdo zpočátku nevěřil – třeba Bill Gates, Steve Jobs nebo právě Elon Musk. Zatím ještě Forward Labs sbírají rezervace, s instalacemi by měli začít na počátku roku 2018.

Zdroj: Inhabitat.com, ForwardSolarRoofing.com