Chtějí lepší budoucnost pro naši zemi. Řešení změn klimatu podpoří Tomáš Klus, studenti i experti

V pátek 20. září se v Praze na Střeleckém ostrově uskuteční Festival pro budoucnost. Cílem festivalu je představit téma klimatické změny široké veřejnosti a ocenit aktivitu studentů. V rámci hudební části vystoupí například Tomáš Klus nebo Lenka Dusilová. Festival mimo jiné nabídne vystoupení z řad odborníků a talkshow, která se zaměří na téma klimatických změn. Mezi další hosty patří známý zemědělec Daniel Pitek, klimatolog Alexander Ač nebo náměstek primátora Petr Hlubuček. Akce naváže na stávku studentského hnutí Fridays for Future.

Martin Prax

14. 9. 2019

Festival zahájí projevy zástupců a hostů studentského hnutí Fridays for Future, pokračovat bude prvním hudebním a klimatickým programem. Návštěvníci festivalu se dozví o tématech, která budou zaměřená na snižování uhlíkové stopy, omezení plýtvání jídlem a produkce odpadů. Odpolední část bude patřit také talk show, během které Ondřej Cihlář z VOSTO5 prodiskutuje s hosty dopady a řešení klimatických změn ve městech, v energetice a krajině. Vstupné na festival je zdarma, návštěvníci budou moci dobrovolně přispět na organizaci akce. 

Studentská stávka i festival jsou součástí globální klimatické stávky, kterou vyhlásila Greta Thunberg. Předpokládá se, že se do stávky zapojí miliony lidí v desítkách zemí po celém světě. Světoví státníci budou 23. září zasedat v New Yorku na tzv. Climate Action Summitu, který svolal generální tajemník OSN za účelem projednání klíčových opatření pro snižování emisí a omezení klimatické změny. V rámci Týdne pro klima se v řadě měst České republiky bude konat řada diskusí, workshopů, přednášek a dalších událostí. Cílem globální stávky i českého Týdne pro klima je přimět účastníky summitu OSN k odvaze a hledání skutečných řešení světové klimatické krize. 

Festival společně organizují Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, Aliance pro energetickou soběstačnost, Svaz moderní energetiky a Česko za klima. „Změna klimatu dopadá na Česko. Již druhým rokem se naše krajina potýká se suchem a české lesy s kůrovcovou kalamitou. Potřebujeme otevřít debatu o řešeních, která skoncují s naší závislostí na spotřebě uhlí a pomohou tak snížit množství vypouštěných emisí. Právě proto chceme podpořit studentské hnutí na podporu ochrany klimatu Fridays for Future kompotovaným večerem plným debat a dobré hudby. Jde totiž o kvalitu života dalších generací,“ říká k motivaci organizace festivalu Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky. 

„Změna klimatu je zásadní otázkou dneška i budoucnosti. Chceme její dopady i řešení představit široké veřejnosti a festival považujeme za ideální příležitost. Doufám, že i tato akce dodá odvahu našim voleným zástupcům, aby na summitu OSN diskutovali a hledali cesty, jak zajistit čistý vzduch, zdravou vodu a plodnou půdu i pro generace, které přijdou po nás,“ doplnil zástupce Platformy pro udržitelný rozvoj a etiku František Vosecký.





Program festivalu najdete na www.festivalprobudoucnost.cz a události na FB

Akci organizují Pro planetu – Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, Svaz moderní energetiky, Aliance pro energetickou soběstačnost a Česko za klima. Záštitu poskytly: Informační centrum OSN v ČR a náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček. Festival proběhne za podpory Pražských služeb a.s., Jana Palaščáka, společnosti Dalu, s. r. o., a Solární asociace.