Trump zaútočil na větrné turbíny. Ukázalo se, že nejspíš neví, jak fungují

Větrné elektrárny leží americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v žaludku jako těžké sousto. Letos se například nechal slyšel, že větrné turbíny nefungují a mohou způsobit rakovinu.

Martin Sedlák

2. 9. 2019

Trump se snaží větrnou energetiku dehonestovat už samotným názvem. O větrných elektrárnách mluví jako o větrných mlýnech. Mlýny opět vytáhl na tiskové konferenci po jednání světových leaderů. Trump se znovu nechal slyšet, že rozhodně neohrozí americkou ekonomiku „sny o větrných mlýnech, které narovinu nefungují dobře“. Naopak se přihlásil k potřebě zvýšit podíl fosilních zdrojů. 

Větrný mlýn není větrná turbína 

Podstatný rozdíl mezi větrným mlýnem a turbínou připomněla prezidentu Trumpovi dánská poslankyně a bývalá ministryně životního prostředí Ida Auken. Ta ve svém článku pro Washington Post americkému prezidentovi vzkázala, aby se všiml globálního vývoje moderních obnovitelných zdrojů: „Když slyším prezidenta (Trumpa) říkat ‚větrné mlýny‘, představuji si malé dřevěné konstrukce používané k mletí mouky v 17. a 18. století. Jenže to není současná větrná turbína. Větrný průmysl dnes staví turbíny, které vyrobí dostatek elektřiny k pokrytí roční spotřeby více než 4 000 amerických domů nebo 10 000 evropských domácností. Pokud se spojí několik takových větrných turbín, můžete snadno získat elektřinu pro celé město nebo stát.“ 

Pokrok spojený s výrobou efektivních turbín se také promítá do lepší ekonomiky. Podle dánské političky jsou dnes větrné elektrárny o polovinu levnější než před 10 lety. V Evropě lze například najít projekty v Nizozemsku, které se plánují bez dotací. Technologie již dnes může porazit fosilní paliva svou cenou. 

Dánská bývalá ministryně životního prostředí se vypořádala také s Trumpovými obavami z negativního vlivu větrné elektřiny na stabilitu sítí a možného onemocnění rakovinou. Mohla přitom využít osobní zkušenost ze své rodné země. Dánsko totiž získává více než polovinu elektřiny právě z větrných parků. I přes tak vysoký podíl energie z proměnlivých zdrojů má Dánsko jen 15 minut výpadků elektřiny ročně. Přičemž Spojené státy jsou bez elektřiny až dvě hodiny za rok. „Pokud dokázali Američané vyslat člověka na Měsíc, měli by umět také stabilizovat svou síť,“ píše Ida Auken. 

Na adresu Trumpova strachu z rakoviny dodává, že v Dánsku začala výstavba větrných trubín před 40 lety. Pokud by větrné parky způsobovaly rakovinu, byli by zřejmě Dánové vůči onemocnění z větrných elektráren imunní. „Větrné turbíny nezpůsobují rakovinu, naopak nebezpečí zůstává v případě uhelných elektráren a emisí z automobilů spalujících benzín nebo naftu,“ dodává vážně dánská poslankyně. Ostatně Trumpovo prohlášení o spojitosti rakoviny a větrné energetiky popřela předtím i Americká onkologická společnost. 

Zelená ekonomika pomáhá i USA 

Solární a větrná energetika dává v USA práci dvojnásobku lidí než uhelný průmysl. Větrnou energetikou se zabývá 500 továren, které přispějí státu na daních a dalších odvodech jednu miliardu dolarů ročně. Větrné turbíny jsou schopné dodat elektřinu pro 30 milionů amerických domácností.  

Navzdory kritice z nejvyšších míst se americké větrné energetice daří. Instalovaný výkon větrných elektráren v USA se loni zvýšil na 96 433 MW. Od roku 2010 se tedy množství megawattů větrných turbín zdvojnásobilo. Nejvyšší podíl má větrná energetika v šesti státech USA, kde pokrývají více než pětinu elektřiny: Kansas, Iowa, Oklahoma, Severní Dakota, Jižní Dakota a Maine. V roce 2018 větrné turbíny vyrobily 6,5 % veškeré elektřiny dodávané americkým spotřebitelům. Absolutně nejvíce větrných turbín je však v Texasu. Stojí zde 25 tisíc megawattů větrných parků a další tisíce megawattů jsou v přípravě. Větrný průmysl zde zaměstnává 25 tisíc lidí. 

Golf ve stínu větrných elektráren 

Trumpův odpor vůči větrným elektrárnám může mít ještě jinou motivaci, než že se americký prezident upíná k minulosti energetiky založené na spalování uhlí. U jeho golfového hřiště ve Skotsku totiž vyrostla námořní větrná farma. Trump se snažil rozhodnutí o její výstavbě soudně napadnout. Právní spor vedený od roku 2015 však začátkem letošního roku prohrál. Hlavní argument amerického prezidenta přitom byla obava, že výstavba 11 větrných turbín pokazí výhled z jeho golfového hřiště.

Zdroj: BBC, Washington Post, Utility Drive