Inspiraci pro udržitelnost a energetiku přivezou v říjnu do Prahy už podruhé světoví tech inovátoři

První energeticky soběstačná čtvrť na světě se staví ve Valencii, nejudržitelnější budova světa, kde sídlí mezinárodní olympijský výbor, stojí v Lausanne a první gastromarket, který pohání 100% zelená elektřina, je v Praze. Autoři nejen těchto inovací, nejzajímavější světoví tech energetici, ekoinženýři a lídři inovací z globálních firem přijíždějí do Česka. V Praze budou 16. října sdílet své zkušenosti, inspiraci i osvědčená řešení na 2. ročníku konference Share Your Energy.

TZ

28. 8. 2019

„Čím dál více zemí, měst, firem a lidí chce využívat čistou energii z obnovitelných zdrojů. Po loňském úspěšném ročníku chceme na konferenci Share Your Energy přivést inspirativní řečníky z celého světa, kteří vytvořili nebo v praxi testují praktická řešení a inovace, co posouvají hranice udržitelnosti a energetiky,“ popisuje CEO pořadatelské firmy Nano Energies Stanislav Chvála a doplňuje: “V Česku se často u kulatých stolů diskutuje o tom, proč změny nejdou a že nás omezuje legislativa. My jsme si dali za cíl představit na konferenci jen taková řešení, která bude možné aplikovat v praxi.” 

Účastníci konference z firem, kterým záleží na udržitelnosti, z energetických společností, domácích startupů, i zástupci měst a obcí se na Share Your Energy mohou setkat například s autory nejudržitelnější budovy současnosti, Camille Orthlieb a Robinem Kirschke. Mluvit budou o tom, jak se jim v centrále olympijského výboru v Lausanne podařilo na nové stavbě zrecyklovat a využít části původního sídla a že se jim i díky energii z Ženevského jezera podařilo získat nejvyšší hodnocení v parametrech pro udržitelnost budov LEED. 

Mezi hosty je i Eric Appleton z britského energetického akcelerátoru Energy Systems Catapult, který řeší například chytré tankování elektromobilů nebo řízení nízkouhlíkového vytápění britských domácností. Inovativní projekty, které pomohly Tallinnu proměnit odpad v energii nebo uvedly na trh estonskou firmu produkující solární dlažbu, představí ředitel estonského Cleantech ForEst, Erki Ani. 

Udržitelná města 

Konference se letos více zaměří také na plánování měst, udržitelné investice a urbanismus. Do Prahy tak přijede i Ignacio Garcia Faubel, ředitel inovací a rozvoje první udržitelné městské části ve španělské Valencii - Barrio La Pinada. Co se naučili o udržitelnosti v sousedství domů vybudovaných v udržitelném standardu? Jak funguje sběr a využití dešťové vody a výroba energie z přebytků z komunitních zahrad?  

Do Prahy zavítá i Francisco Benedito, spoluzakladatel investiční blockchainové platformy Climatecoin, kterou podporuje i OSN. Bude mluvit o tom, jak se jim podařilo stát se největším tržištěm emisních povolenek a jak fungují investice do klimaticky prospěšných projektů. 

Airbnb pro solární energii provozují v Nizozemsku a elektřinu mezi sebou sdílí už více než šest tisíc lidí. Zakladatel platformy We Share Solar, Sven Pluut, nám řekne, proč se vyplatí investovat do solárního panelu, který nebudete mít na své vlastní střeše a jak se platformě daří zvyšovat výnosy z podílu na zdrojích energie pro úplně běžné lidi, přestože každoročně klesají vládní dotace. 

Udržitelnost dávno není záležitostí několika malých firem. Vedle nadnárodních společností vynikají i menší inovativní inkubátory, startupy, impact investoři a architekti, kteří svá řešení aplikují přímo ve městech. A chybět nebude ani urbanista Martin Barry, který představí, jak jednoduše proměnit zapomenutá místa a brownfields v zelené prostory, kde lidé rádi tráví čas.  

Kompletní program konference najdete na webu www.shareyourenergy.eu.



Partnery konference jsou: Institut cirkulární ekonomiky, Jihomoravské inovační centrum, Solární asociace, Reb Button, EGÚ Brno, Aliance pro energetickou soběstačnost nebo iniciativa Step up Now.