Mobilní klimatizace má zlepšit nesnesitelnost letních veder. Pracuje na ní Sony

Na stále častější a silnější vlny veder, které přináší klimatická změna, reagují nejen aktivisté, vědci a politici, ale také komerční společnosti. Například japonská Sony přišla letos v létě s myšlenkou osobní přenosné klimatizace.

Tomáš Vondra

9. 8. 2019

Sony oznámila vývoj vychytávky jménem Reon Pocket - mělo by se jednat o malé ochlazovací zařízení, které bude fungovat jako jakási individuální přenosná klimatizace. 

Zatím se dá objednávat přes crowdfundingové stránky společnosti Sony, kde jeho cena začíná na 117 dolarech, v přepočtu je to tedy něco nad 2000 korun. Tento přístroj by měl fungovat v létě jako osobní klimatizace, v zimě by měl zase člověka umět naopak ohřát. 

Připraveni na další vlnu veder?

Letošní vlnu veder s ním už ale překonat nestihnete, protože na trh se toto zařízení dostane až v březnu roku 2020. Reon Pocket funguje na principu takzvaného Peltierova efektu, což znamená, že využívá slabého elektrického proudu, aby vydávalo nebo naopak absorbovalo teplo. 

Ovládá se pomocí mobilní aplikace, ale Sony plánuje, že pokud se přístroj na trhu uchytí a bude po něm dostatečná poptávka, tak by mohl vzniknout také automatický mód. Podle tiskové zprávy by zařízení mělo být schopné člověka ochladit asi o 13 stupňů Celsia, a nebo zahřát o 8 stupňů Celsia. Náklady na spotřebu energie by neměly být nijak vysoké, na 24hodinový provoz by mělo stačit jedno nabití přes USB.

Sony není první společností na trhu, která se pokouší přijít s něčím podobným, ale zatím je největším hráčem, který to vyzkoušel. Už v minulosti vzniklo například zařízení Embr Wave a také řada sportovních modelů oblečení se zabudovaným ohříváním. Reon Pocket by měl být ale rozměrově i hmotnostně nejmenší, vejde se pod klasickou košili.