Největší větrná turbína na světě míří až do oblak. Vyrobí dost elektřiny pro celé město

Společnost GE Obnovitelné zdroje připravuje 12megawattovou turbínu pro námořní parky. V červenci firma dokončila prototyp gondoly větrné věže. Pokud půjde testování dobře, bude první gigantická turbína uvedena do provozu již v roce 2021.

Martin Sedlák

31. 7. 2019

Pokud by stála turbína o výkonu 12 MW s obchodním názvem Haliade-X u pobřeží Německa, mohla by za rok vyrobit až 67 gigawatthodin elektřiny. To by stačilo pro roční poptávku 16 000 evropských domácností. 

Nizozemský obr 

Zatím však probíhá testování. První prototyp bude vztyčen u Rotterdamu v Nizozemsku. Rozměry větrné turbíny jsou opravdu úctyhodné: výškou dosahuje 260 metrů a rotor má průměr 220 metrů. Samotné lopatky pak měří 107 metrů. Pro srovnání Airbus A380 má rozpětí křídel necelých 80 metrů. 

I přesto, že je větrná turbína zatím ve fázi neotestovaného prototypu, získala společnost GE již prvního vážného zájemce. Švédská energetická firma Vattenfall v květnu oznámila plán koupit tyto 12megawattové turbíny v rámci svých námořních projektů okolo evropských pobřeží. Důvěra Vattenfall je klíčová. Švédský producent energie dnes patří mezi největší energetické společnosti v Evropě a je současně trojka na trhu s mořskými větrnými projekty. Celkový výkon jeho větrných turbín na moři dosahuje 18,5 gigawattů (nově by je dokázal realizovat pomocí zhruba 1 500 elektráren typu Haliade-X). Mezi nové projekty patří například 750megawattový park u francouzského pobřeží. 

Nový hráč na globálním hřišti

Elektrárna Haliade-X se má stát vlajkovou lodí pobřežních větrných farem dodávaných společností General Electric. Právě obří větrnou turbínou chce konkurovat dosud dominantním hráčům na tomto trhu: Siemens Gamesa a Vestas. Siemens disponuje největší turbínou s výkonem 10 megawattů. Tato větrná elektrárna má rotor o průměru 193 metrů. V současné době je také ve fázi prototypu a komerční nasazení předpokládá v roce 2022. 

Mezi úspěšné projekty GE se řadí nedávno dokončený 396megawattový projekt Markur u německého pobřeží a 30megawattový park u pobřeží v USA. Oba projekty jsou osazeny předchozí generací větrných turbín Haliade. 

Producenti větrných turbín mají slibnou budoucnost. Postupný ústup od využívání fosilních paliv v kombinaci se stále více konkurenceschopnými projekty obnovitelných zdrojů otevírá prostor k novým investicím. Konzultační společnost WoodMac předpovídá nárůst globálního výkonu námořních větrných farem o 70 gigawattů do konce roku 2023. Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje (IRENA) pak uvádí, že do konce příštího desetiletí se celosvětový výkon navýší na 228 gigawattů a do poloviny století na 1 000 gigawattů. Na celém světě tak bude ve větrných elektrárnách na moři instalováno 2,5krát více kapacity než je dnešní globální výkon jaderných elektráren.