Pět tipů, jak se v létě ochladit a přitom nezavařit planetu

Léto je v plném proudu, venkovní teploty přesahují třicítky a zejména pracující lid žijící ve městech trpí různými následky celosvětové vlny veder. Jak se bránit před rostoucí teplotou, pokud možno udržitelným způsobem? Poradíme vám.

Kristýna Vobecká

27. 7. 2019

Podle odborníků jsou nejvíce ohroženou skupinou ve vedrech starší lidé, děti, pracovníci ve venkovním prostředí a lidé se srdečními problémy. Nemusíte však spadat ani do jedné z těchto skupin, aby vás úmorná vedra ničila. Dlouhodobý vliv veder má negativní vliv nejen na naše tělo (vyčerpání, dehydratace, zvýšená citlivost na bolest, bolest hlavy, problémy se spánkem, spálená kůže), ale také na naši psychiku. Můžeme pociťovat vyšší stres, nervozitu, která u některých jedinců může vést k negativním pocitům a k agresivnímu chování.

A podle vědců bude hůř, planeta se otepluje a vlny veder nad 30 stupňů Celsia budou v letních měsících na denním pořádku. Nebuďme však negativní, jak už víme, teplo nám v tomto neprospívá, a pojďme se podívat, jak s vedrem, nejen uprostřed města, můžeme bojovat.

1) Zůstaňte ve stínu a hodně pijte

Základní poučka udělována lékaři je, abyste se v tropických dnech drželi co nejvíce ve stínu, zbytečně nevystavovali tělo přímému slunci, protože to vede k dalšímu pocení a ztrátě tekutin, a ty pak také pravidelně doplňovali. Průběžně pijte celý den, a to i když nemáte zrovna žízeň. Ač se vám to možná nezdá, vaše tělo se v teple stále potí a díky bohu za to, protože bez pocení bychom umřeli.

Tekutiny do těla tak musíte stále doplňovat, aby nedošlo k dehydrataci. Ta se potom projeví nepříjemnou bolestí hlavy, únavou, vyčerpáním nebo v nejhorším případě kolapsem organismu. Takže pijte, pijte a pijte. Samozřejmě zejména vodu, minerálku nebo nealkoholické pivo. Alkohol a vedro si také zrovna nerozumí, tělo zbytečně zatěžuje, roztahuje cévy a může tak snáze dojít k přehřátí organismu. To stejné bohužel platí i o kávě, a to i v její ledové podobě. 

2) Ochlazujte tělo

Nemusíte na sebe zrovna pouštět klimatizaci, abyste své tělo ochladili. Jezte studené potraviny, například ovoce, syrovou zeleninu, chlazené mléčné jogurty, smoothie a samozřejmě příjemně vás osvěží zmrzlina. Zkuste však raději nějakou méně sladkou a méně tučnou/kalorickou verzi, aby vaše tělo zbytečně nezatížila trávením. Například různé variace ovocných sorbetů jsou ve vedru ideální.

Vyhněte se pálivým a těžkým jídlům, jejichž zpracování tělo naopak otepluje. Ochlazovat se můžete také zvnějšku pomocí různých rozprašovačů vody, studené lahve s vodou, kterou si budete přikládat třeba ke kotníkům a zápěstím, kde vám proudí krev, a skvělou službu vám udělá také studený ručník přiložený na zátylek.

3) Větrejte, ale rozumně

Pokud je ve vašem bytě vedro k zalknutí, hned utíkáte k oknu, abyste vyvětrali. Tohle však neplatí ve vedrech. Větrejte vždy v těch místnostech, kde zrovna nepraží slunce, v ideálním případě se zataženými žaluziemi a závěsy. Vpustíte dovnitř vzduch, ale díky zatemnění zůstane místnost ochlazená. Ty části bytu, kde nejvíce svítí slunce, co nejlépe zatemněte a větrejte pouze večer a v noci. Přes den nechte otevřené pouze větračky, aby vzduch proudil.

Elektrický větrák vám také poslouží k rozpohybování vzduchu, ale jeho celodenní pouštění také není zrovna ekologické z hlediska spotřeby elektřiny. Zapínejte ho proto pouze v krátkých intervalech a aspoň si tak neuženete bolení za krkem. Zkuste omezit používání domácích spotřebičů, které samy o sobě produkují teplo a místnost oteplují. A stejně jako v zimě platí, že dobře zaizolovaný byt drží teplo i chlad. 

4) Oblékněte se vzdušně

Zejména ve vedrech oceníte přírodní materiály, které jsou vzdušné, prodyšné a přirozeně pohlcují pot. Vaší první volbou by měl být len, který je chladivý, prodyšný, dobře absorbuje pot a je hypoalergenní. Bude se v něm cítit dobře i v nejteplejším počasí, a navíc se ze lnu dělají velmi příjemné outfity do kanceláře pro muže i ženy. Další možností je bavlna, která je také prodyšná a na těle příjemná. Ideální volbou je, pokud hledáte triko či tílko pod košili, jež odvede pot a nezpůsobí vám vyrážku.

Viskóze se říká umělý satén, je to příjemný chladivý materiál, pro ženy budou pro celodenní práci v kanceláři šaty či triko z viskózy příjemnou variantou. Polyesteru a dalším umělým vláknům se v létě, nebo ještě lépe celoročně, naopak vyhněte. Látky z polyesteru jsou většinou neprodyšné a oblečení navíc po styku s potem začíná velmi rychle nepěkně zavánět. Ve vedrech je také dobré volit světlejší barvy oblečení, nechávat si volný krk a nosit spíše volnější než upnuté oblečení.

5) Nepřetěžujte se

Vedro je a bude. S tím nic nenaděláte. Vzhledem k tomu, že teploty ve střední Evropě jsou srovnatelné s jihem kontinentu, přijměte také životní styl jižanů a nestresujte se. Neplánujte ve vedru žádné dlouhé pracovní cesty, ani náročné úkoly. Pokud to jen trochu jde, vezměte si v největších vedrech volno a jděte k vodě, do přírody nebo aspoň na zmrzlinu. Les je také vhodným útočištěm před městským vedrem. Práci můžete udělat klidně večer nebo brzy ráno, kdy už nebo ještě není takové vedro.

Stejně tak přes den nevykonávejte žádné sportovní aktivity, zbytečně tím tělo zatěžujete. Zaběhat si můžete i po setmění. A buďte tolerantní, vedro je nejen vám, ale i všem ostatním. Se studeným (nealko) drinkem v ruce a bez stresu to však všechno líp zvládnete.