Mileniálové objevili nové domácí mazlíčky. Pokojovkám dávají dokonce jména

Kam se vydáte, pokud potřebujete koupit něco živého a zeleného v květináči do svého bytu? Do zahradnictví nebo do nejbližšího hobby marketu? Tak to zřejmě nebudete z generace mileniálů, ti totiž opět hýbou trhem a pokojové květiny nakupují online nebo ve specializovaných designových obchodech, které svůj brand budují na sociálních sítích. Vypadá to totiž, že pokojová květina se stává novým mazlíčkem a hvězdou Instagramu.

Kristýna Vobecká

11. 7. 2019

V Česku budoval zájem o pokojové rostliny legendární Přemek Podlaha ve svém Receptáři. Za velkou louží můžeme vystopovat kořeny zájmu o pokojové rostliny například u amerického e-shopu s květinami s názvem The Sill. Jeho zakladatelka Eliza Bank rozjela tento projekt s heslem „Moderní místo určené pro moderní milovníky rostlin“ pomocí crowdfundingové platformy Kickstarter v roce 2012 a v minulém roce dosáhla zisku 5 milionů dolarů. 

Milionové obraty a rodičovský kurz

Z původní okrajové činnosti, kdy chtěla hlavně pomoci lidem pěstovat pokojové květiny s nadšením a bez jejich zbytečných ztrát, postupně vyrostl podnik, který v minulém roce prodal více než 100 tisíc pokojových rostlin, což je průměrně 207 denně. The Sill otevřel také tři kamenné prodejny v New Yorku a Los Angeles a hlavními zákazníky jsou skutečně mileniálové, kteří své pokojové květiny nejen rádi opečovávají a pasují do role domácích mazlíčku, ale ještě raději zveřejňují jejich fotky na Instagramu. 

Podobně funguje britský online obchod s květinami Patch s prodejem 120 tisíc pokojových rostlin v minulém roce, což je 307 denně, a heslem „Doručíme vám městskou džungli“. „Chceme přiblížit radost ze zahradničení všem. Zákazníkům dodáváme ty nejlepší rostliny a produkty od nejlepších dodavatelů ve Velké Británii a dodáváme je až do jejich nového domova,“ říká na stránce projektu jeho zakladatel Freddie Blackett, který se do podnikání s pokojovými rostlinami pustil se svou přítelkyní.

Transformaci pokojových rostlin v domácí mazlíčky posouvá e-shop Patch ještě dál. Zákazníkům nabízí rostliny pod lidskými jmény jako Fidel pro fíkus, Frankie pro Aloe Vera nebo Spike pro kaktus, což umocňuje dojem, že pokojové květiny jsou mnohem víc než interiérovou dekorací. Zákazníci obchodu se mohou také v péči o své nové domácí přírůstky vzdělávat pomocí videí s názvem „Domácí rodičovský kurz“ popisujících, jak se o květiny správně starat. 

Kvítka a Pokojovky zlepšují náladu také v českých městech

Zájem o rostliny se i v Česku začíná přelévat ze zahradnických center a venkovských zahrádek do městských ulic. Jak název Kvítka v bytě napovídá, zahradnický ateliér v centru Brna je zaměřen na pokojové rostliny, které zde jeho zakladatelky pěstují, sázejí a prodávají. K tomu navíc vyrábějí vlastní keramické květináče, v nichž si můžete nový zelený přírůstek odnést rovnou domů. Projekt Kvítka je na světě sice krátce – od letošního jara, ale pokojové rostliny si v brněnské Řeznické ulici nachází čím dál více nových majitelů. „Od března, kdy jsme náš rostlinný ateliér otevřely, nás navštěvuje víc a víc lidí. Naší výhodou je prostředí, na které lidé často nejsou zvyklí, a nabídka keramiky. Většina zákazníků zároveň vnímá, že ateliér nevedeme za účelem zisku, ale proto, že nás naše činnost baví a že se snažíme porozumět tomu, co děláme. Minulý rok intenzivní práce na tom, aby nás lidi znali a aby k nám chtěli chodit, se nám postupně vrací a my máme naši práci o to víc rády,“ říká Veronika Ježková, jedna ze zakladatelek ateliéru Kvítka v bytě. 

Hlavní město samozřejmě nezůstává pozadu a také zde mají nejen mileniálové možnost si stylově osvojit pokojové rostliny. Tři kamarádky z Prahy, které podle svých slov rostlinky milují a stále sázejí sukulenty, rozjely projekt Pokojovky. Za cíl si daly prodávat nenáročné rostliny, které budou dělat svým majitelům jen radost, a v oblasti pokojových rostlin zákazníky edukovat, což také pilně dělají na svém blogu. Dle ohlasů zákazníků na facebookové stránce Pokojovky prodávají rostliny, o kterých vědí vše a radí zákazníkům, jak se o zakoupené rostliny správně starat. Vydali o tom také knihu Pokojovky. Jejich sídlo najdete v Praze Heřmanově ulici, nově však posílají menší rostliny po celé České republice. 

Jak vidíte, pěstovat pokojovou rostlinu v centru města je hodně trendy. Doporučujeme proto rychle přibrat nějakou zelenou a živou pokojovku do rodiny a pravidelně zveřejňovat na sociálních sítích, jak vám to spolu jde. Nebo ji alespoň pravidelně zalévejte a chovejte se k ní hezky. Ona se vám odmění tím, že vám zlepší náladu svou zelenou barvou a trochu přefiltruje vzduch ve vašem bytě, kde se vám pak bude možná i lépe dýchat. 

Zdroje: The Guardian