Raketový růst solární energie: do pěti let zdvojnásobí celosvětový výkon

Jsme svědky raketového rozvoje globálního trhu se solární energií – jen v letošním roce má zaznamenat zhruba 25% nárůst instalací oproti roku 2018. Celkový nárůst fotovoltaických elektráren by tak měl za rok 2019 dosáhnout úctyhodných 128 gigawattů. Očekává se, že skokanem roku bude Evropa s 80% meziročním nárůstem, což by znamenalo 20 gigawattů nových solárních elektráren. Bohužel Česká republika však stojí stranou a prostor pro nový rozvoj využití energie ze slunce nevyužila.

Martin Prax

20. 5. 2019

Během následujících pěti let naroste celkový instalovaný výkon solárních elektráren na 1 300 gigawattů. Jde o více než 100% nárůst oproti aktuálnímu celosvětovému výkonu fotovoltaických instalací. Odhady růstu vyplývají z nejnovějšího přehledu globálního trhu s fotovoltaikou od evropské fotovoltaické asociace Solar Power Europe (Solární asociace je členskou organizací). Podle ní potáhnou světový trh především Čína, Indie, USA nebo Japonsko. V Evropě má prvenství udržet  Německo. Zásadně však porostou trhy v Nizozemsku, Francii, Itálii nebo na Ukrajině. Jen ta má přidat skoro 6 gigawatt nového výkonu. 

Konkurence žene ceny dolů 

„Důvodem, proč se dnes ve světě investuje více peněz do solární energie než do jiných zdrojů energie, je technologický pokrok a vysoce konkurenční prostředí, které tlačí ceny dolů. K tržní soutěži přispívají také aukce nových kapacit. Jde o ideální nástroj, který podporuje investice do solární energie u firem, ale také realizace komunitních nebo obecních projektů solárních elektráren. Bohužel česká vláda zatím neplánuje otevřít prostor k tomu, aby také české podniky nebo komunity mohly investovat do nových fotovoltaických elektráren,“ dodává Jan Krčmář, předseda Solární asociace. 

„České republice v tomto ohledu pomalu začíná ujíždět vlak,“ varuje Veronika Hamáčková, výkonná ředitelka Solární asociace. „Ekonomiky po celém světě sází na obnovitelné zdroje, které pro průmysl představují obrovské obchodní příležitosti a prostor pro inovace. Pokud nedáme českým firmám možnost podílet se na tomto celosvětovém trendu, riskujeme, že budeme zbytek světa pouze dohánět, místo toho, aby české firmy byly přímo u toho,“ dodává. 

Kdo bude leaderem? 

Další významnou změnou je předpokládaný pokles globálního významu Číny a růst nových významných aktérů. Čína, která je s 35 % světových instalací nejvýznamnějším trhem, má do roku 2024 klesnout na 27 %. Mezi nastupující lídry solární energetiky pak podle Wood Mackenzie bude patřit Austrálie, Saudská Arábie, ale také Evropa, která po řadě složitých jednání přijala své klimatické cíle do roku 2030 a formuje svou bezemisní vizi k polovině tohoto století.

Právě transparentnost a dlouhodobý politický rámec je nezbytným předpokladem pro jistotu investorů a může akcelerovat rozvoj nízkouhlíkové ekonomiky poháněné čistou energií.

FOTO: U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist Bill Mesta/Released