Vše v jednom - řešení pro energetickou soběstačnost domácnosti, firmy i chalupy

Zájem domácnosti o vlastní výrobu elektřiny pomocí solárních panelů na střeše postupně narůstá. Díky podpoře v programu Nová zelená úsporám se prosadily také hybridní fotovoltaické elektrárny, které umožňují maximalizovat využití elektřiny vyrobené ze slunce pomocí baterií. Na českém trhu si své místo začíná nacházet all–in–one řešení, které spojuje baterii, měnič a regulátor do jednoho přístroje. Základní výhodou je jednodušší montáž a rychlejší instalace.

TZ

19. 5. 2019

Zmíněné all–in–one řešení, tedy vše v jednom balíčku, u nás nabízí společnost NANO SOLAR. “Solární elektrárna vyrábí zejména přes den, tedy v době, kdy jsou lidé v práci. Optimálním řešením je využití baterie, které umožní odložit si vlastní vyrobenou elektřinu na večer nebo noc. Správně nastavený systém kombinující solární elektrárnu na střeše domu s baterií přináší potřebné úspory nákupu elektřiny ze sítě a zajímavou dobu návratnosti díky možnosti čerpat podporu v rámci Nové zelené úsporám,” uvádí k výhodám výroby vlastní čisté elektřiny Sara Livaja ze společnosti NANO SOLAR.

Řešení pro domácnost, firmu i chalupu

Všechna zařízení jsou osazena vynikajícími li-ion bateriemi Samsung SDI, které dosahují životnosti minimálně 6000 cyklů. Tyto baterie se již osvědčily v náročném oboru automotive, uživatel tak má jistotu, že jeho baterie není složena z pochybných no-name článků neověřitelné kvality. 



Všech osm nabízených produktů je navíc plně kompatibilních s většinou stávajících solárních elektráren bez nutnosti větších zásahů do instalace a umožňují zapojení baterie a bateriového měniče přímo na rozvody AC (střídavý proud) v domě i ve variantě na stejnosměrný proud (DC). Jejich ovládání je plně lokalizováno do češtiny. Baterii lze v případě potřeby nabíjet také ze sítě. Samozřejmostí je pak možnost dálkového sledování výkonu a spotřeby.

Středně velká domácnost může volit například solární elektrárnu o výkonu 3 kilowatty, kterou doplní úložiště energie s kapacitou 6,5-12 kilowatthodin. Největší varianta li-ion baterie by pak měla utáhnout spotřebiče o příkonu až 5 000 wattů. V praxi to znamená, že bude dost elektřiny pro provoz pračky, televize, notebooku, ledničky i myčky. Díky podpoře programu Nová zelená úsporám začíná cena takového řešení na 160 tisících korun.

Na výkonu záleží

NANO SOLAR má ve svém portfoliu hned osm úložišť ve třech produktových řadách, které se liší technickými parametry (výkon, příkon), ale mnohé mají společné. Nejvýkonnější baterie v nabídce jsou třífázové solární úložiště elektřiny, které mají kapacitu až 30 kilowatthodin a lze je využít pro domácnosti s velkou spotřebou, například vícegenerační bydlení, ale také pro kancelářské objekty nebo hotely. Tyto výkonné baterie mohou sloužit také jaké záložní zdroje pro výrobní závody nebo nemocnice, tedy místa, kde si nemohou dovolit výpadky elektřiny ať již z ekonomických nebo bezpečnostních důvodů.

U třífázových úložišť řady NS TRIFASOR je třeba zmínit podporu asymetrického dodávání – tu zajišťují tři nezávislé měniče. Asymetrickou distribuci valná většina dostupných alternativ nenabízí a provoz podobného zařízení se v českém prostředí bez podpory této funkce nemůže stát profitabilní.

Opakem těchto výkonných baterií je řešení pro chalupáře nebo kempy. Přenosná kompaktní baterie s kapacitou 1,2 kilowatthodiny může utáhnout spotřebiče do 1000 wattů. Typicky na chalupě bez připojení k distribuční síti lze pomocí baterky nabíjené solární elektřinou zajistit energii pro mobilní telefon, televizi, přenosnou ledničku nebo osvětlení.

O polovinu kratší instalace

Důležitou vlastností úložišť je jejich snadná instalace – baterie s měničem jsou v dodávce naprogramované pro vzájemnou komunikaci, práce tak zabere zhruba polovinu obvyklé doby. Další výhodou je, že úložiště již obsahují jistící prvky jako jsou pojistky k baterii, ochrana před bleskem a jističe na AC vstupu i výstupu. Instalační firma tím získá v problematické době nedostatku pracovníků důležitý benefit: čas na více zakázek, protože instalace obnáší doslova jen zapojení několika kabelů do rozvaděče v úložišti.

Více podrobností o nabídce all-in-one úložišť včetně jejich podrobného popisu, veškerých technických specifikací je dostupných na webových stránkách společnosti www.nanosolar.eu.