Čistička vzduchu vytváří ze smogu šperky

Místo smogu v plicích smogový kamínek na elegantním prstenu? Nový projekt vyčistí vzduch ve městech zamořený smogem a vytvoří oázy zdraví.

Martin Havlíček

4. 4. 2017

Plechovka s čerstvou londýnskou mlhou patří k oblíbeným suvenýrům, které si turisté vozí z návštěvy britské metropole. Z hlavního města Číny bychom si mohli v podobném duchu vozit pekingský smog. Jenže pokud uspěje projekt nizozemského designéra Daniela Roosegaardeho, nepovezeme si plechovku se špinavým vzduchem, ale třeba nový prsten sčerným kamenem vytvořeným z nashromážděných smogových částic.

Danielovu myšlenku podpořilo více než patnáct stovek lidí prostřednictvím komunitního financování na portálu Kickstarter.

„Pojďme postavit největší čističku vzduchu na světě“, vyzýval designér na stránkách projektu. Věž Smog Free Tower skutečně připomíná čističky a zvlhčovače vzduchu, které si kupují alergici. S tím rozdílem, že je sedm metrů vysoká a dokáže vyčistit až tři a půl milionu kubických metrů vzduchu za den. Cílem projektu je rozmístit tyto věže do nejvíce znečištěných měst a vytvořit v nich zóny čistého vzduchu.

Zachycené smogové částice jsou stlačeny do podoby malých krychliček. Jedna představuje tisíc kubických metrů vyčištěného vzduchu. Šperky – prsteny a manžetové knoflíčky – vyrobené z těchto černých kamínků posloužily jako odměna lidem, kteří projekt finančně podpořili.

Financování skončilo úspěchem. Vybralo se 113 tisíc eur, což je více než dvojnásobek původně požadované částky. Za měsíc pak vyrostla první čistička v domovském Rotterdamu. Na sklonku roku 2016 se objevila věž další, tentokrát už v Pekingu. Po spuštění čističky byl naměřen pokles znečištění vzduchu v okolí o 55 %. Další čínská města by měla následovat.

Zdroj: Kickstarter