Kolik stromů stojí vaše dovolená? Klidně i celý les

Jak velké množství oxidu uhličitého mají na svědomí naše dovolené? Záleží na tom, jak daleko jedeme -a především, jaký dopravní prostředek zvolíme.

Tomáš Vondra

5. 5. 2019

Ať už jedete na dovolenou na Jadran, letíte na léto do Egypta nebo jen vyrazíte autem k babičce na venkov – vždycky vás to stojí nějaké peníze. Jenže stejně tak to něco stojí i planetu – a tedy i naši civilizaci. Každý spálený litr benzínu nebo nafty se nějak projeví na emisích oxidu uhličitého a ten zase největší mírou přispívá ke globální klimatické změně, která mění naši planetu k horšímu. 

Jenže představit si, kolik oxidu uhličitého reprezentuje jaký typ cesty a co to vlastně je jedna nebo deset tun oxidu uhličitého, to je pro lidský mozek dost abstraktní – a tedy složité a nepředstavitelné. 

Editoři webu Popular Science tedy připravili jednoduchou grafiku, která vám ukáže, kolik lesa je zapotřebí na vyvážení uhlíkové stopy, která vznikne jednou cestou mezi Chicagem a Los Angeles. Jde o trasu dlouhou 1700 mil, což by v našich evropských podmínkách odpovídalo asi nejvíc let z Prahy do Egypta. 

Když se podíváte na množství emisí a rozlohu lesíka potřebného pro akumulaci jednoho letu nebo cesty SUVčkem, asi vám to vyrazí dech: 

  1. Elektromobil, elektřina pochází z větru: 0
  2. Autobus: 289 liber co2
  3. Elektromobil, elektřina pochází z ropy: 549 liber co2
  4. Vlak: 629 liber co2
  5. Letadlo, ekonomická třída: 643 liber co2
  6. Letadlo, první třída: 1286 liber co2
  7. Automobil, poháněný fosilním palivem: 1836 liber Co2
  8. Automobil, SUV: 2363 liber co2

Zdroj: Popsci