Čína končí s těžbou bitcoinů - je podle ní neudržitelná a riziková

Čína se rozhodla, že skončí s kryptoměnami - jsou podle ní hrozbou pro energetiku i ekonomiku země. Podle analytiků to bude mít značný dopad na celosvětový obchod s těmito finančními produkty, které enormně zatěžují planetu.

Tomáš Vondra

20. 4. 2019

Čínská těžba bitcoinů je protikladem všech protikladů: obchodování s kryptoměnami je v zemi nelegální, stejně jako financování nových projektů založených na technologii blockchain. A současně je tento stát epicentrem těžby kryptoměn a má na tento úkol větší výpočetní kapacitu než jakákoliv jiná země světa

A teď se čínská vláda rozhodla, že těžbu zakáže úplně. Oznámila to na začátku dubna a její rozhodnutí bude mít zásadní dopad nejen na ekonomiku kryptoměn, ale také na energie.

V prvním dubnovém týdnu představila Národní vývojová a reformní komise, že zařazuje těžbu kryptoměn na seznam asi 450 aktivit, které jsou rizikové a mrhají zdroji - a proto budou zakázány.

Obchod, který nemá smysl

Těžba bitcoinů a dalších desítek kryptoměn je proces, který podle čínské vlády vede k obrovské spotřebě elektřiny a také z něj pochází nesmyslné množství elektronického odpadu. Růst tohoto odvětví je neudržitelný, jeho spotřeba energie zatěžuje hospodářství zemí čím dál více a kvůli velmi volatilnímu kurzu těchto měn se také v poslední době příliš nevyplácí.

Zákaz by měl podle deníku South China Morning Post vstoupit v platnost v blízké budoucnosti, veřejnost má možnost vyjádřit se vůči němu do 7. května letošního roku. Odborný magazín Wired uvádí, že čínské zdroje mu potvrdily, že by mělo trvat i několik let, než zákaz vstoupí plně v platnost.

Sektor kryptoměn je v Číně pod pečlivým dohledem od roku 2017, kdy byla zakázána primární nabídka měn a regulátoři začali zavírat lokální burzy pro obchodování s těmito měnami. Čína také začala omezovat těžbu kryptoměn, což donutilo mnoho firem, z nichž některé se řadí mezi největší na světě, najít si svoji základnu jinde.

Čínské společnosti patří také mezi největší producenty zařízení pro těžbu bitcoinů. Loni tři tyto firmy požádaly o primární nabídku akcií v Hongkongu. Nicméně dvě největší - Bitmain Technologies a Canaan - nakonec nechaly svou žádost propadnout, uvedla agentura Reuters.

Neudržitelný byznys

Web Wired už před rokem analyzoval, co by se stalo, pokud by těžba bitcoinů pokračovala i v následujících letech stejným tempem jako v roce 2017. Jeho redaktoři tehdy vypočítali, že trend je neudržitelný: na naší planetě neexistuje dostatečné množství elektrické energie, která by poháněla počítače potřebné pro těžbu bitcoinů, natožpak množství dalších digitálních měn, které se objevují stejně často jako houby po dešti. V červenci 2019 podle této prognózy bitcoin spotřebovávat stejně elektřiny jako celé Spojené státy americké, v únoru 2020 pak jako celý svět.

Od té doby ale prošel celý sektor kryptoměn bouřlivými změnami, takže momentálně spotřebovává těžba bitcoinů “jen” tolik energie, jako celý Izrael… Environmentální dopady tohoto podnikání jsou ale stále nesmírné: jedna transakce má podle webu  Digiconomics uhlíkovou stopu asi 200 kilogramů oxidu uhličitého.

Zdroje: Wired, České noviny, Digiconomics, Reuters, foto Pixabay