Aktuálně: Solar Global postaví v Česku velkokapacitní bateriové úložiště energie

Česká skupina Solar Global staví ve Zlínském kraji jednomegawattové velkokapacitní bateriové úložiště energie. Akumulace elektrické energie může rozšířit využití obnovitelných zdrojů, zejména solárních a větrných elektráren. Když je elektřiny nadbytek, lze ji do baterií uložit. V případě nedostatku ji můžeme z baterií naopak okamžitě čerpat.

Martin Sedlák

5. 7. 2017

Skupina Solar Global má dlouhodobé zkušenosti s výstavbou a provozem solárních elektráren v České republice. Velikostí svých fotovoltaických parků spadá na čtvrtou příčku mezi největšími producenty fotovoltaické energie v České republice. Aktuálně se pouští také do oboru akumulace elektrické energie. Solar Global bude teprve druhou tuzemskou firmou, která připojí do distribuční soustavy velkokapacitní baterii. Úložiště v obci Prakšice s využitelným výkonem jeden megawatt bude v plném provozu koncem letošního roku. Skupina založila novou entitu Solar Global Storage.

„Nové úložiště vyroste nedaleko Uherského Hradiště a bude se skládat z lithium-iontových baterií,“ říká Jan Fousek, ředitel Solar Global Energy. „V akumulaci elektrické energie vidíme obrovský potenciál. Baterie budou v budoucnu hrát významnou roli ve všech elektrizačních soustavách, ve kterých budou dominovat obnovitelné zdroje elektrické energie,“ uvádí jeden z majitelů skupiny Vítězslav Skopal.

„Vysokokapacitní bateriové systémy zrychlí v České republice rozvoj obnovitelných a alternativních zdrojů energie v domácnostech a firmách. Instalace takových zdrojů totiž nebude limitována kapacitou páteřní nebo regionální přenosové soustavy. Akumulace naopak sníží její zatížení, eliminuje kritické stavy sítě a umožní efektivnější využití energie z nekonvenčních zdrojů,“ popisuje výhody Vítězslav Skopal.

Bateriový systém v Prakšicích (na fotce je fotovoltaický park na stejném místě) bude dosahovat vysoké účinnosti se změnou střídavého proudu na stejnosměrný a naopak. Transformátor umožní přeměnu střídavého proudu z nízkého na vysoké napětí. Požadovaná doba životnosti bateriového systému je minimálně 5000 cyklů. Jeden cyklus znamená jedno plné nabití a vybití minimálně 80 % z instalované kapacity. Náklady na výstavbu ve výši přibližně 20 milionů korun investuje Solar Global s podporou evropských fondů.

Akumulace energie ve světě na vzestupu

Bateriové systémy zaznamenaly v loňském roce nárůst o 930 megawattů. Nejvíce baterií je nainstalováno v USA, Jižní Koreji, Japonsku a Německu. V těchto čtyřech státech se nachází až 70 % celkové instalované kapacity baterií.

Pokud by měl svět plnit své závazky v přechodu na nízkouhlíkové technologie, je třeba vybudovat dalších 20 gigawattů do roku 2025. Celý sektor akumulace elektrické energie tak poroste podle nedávno publikované analýzy Mezinárodní energetické agentury (IEA) téměř dvacetinásobně v následujících deseti letech.

Zdroj: vlastní, tisková zpráva, Solar Global