PowerUP! – nový ročník soutěže pro start-upy s energií, která změní svět

Dne 11. února odstartoval proces přihlašování na pátý ročník soutěže PowerUp! Účastníci mohou soutěžit o hlavní cenu ve výši 50 000 eur a příležitost rozvíjet své podnikání v celosvětovém měřítku. Soutěž, pořádaná společností InnoEnergy, je největší soutěží ve střední a východní Evropě pro startupy, které se zabývají oblastmi energetiky, mobility a chytrých technologií.

Tisková zpráva

18. 2. 2019

Soutěž nabízí nejen slibnou finanční odměnu, ale i příležitost účastnit se prestižního podnikatelského akcelerátoru InnoEnergy. Program Highway® se zabývá vývojem startupových projektů a pomáhá jim přizpůsobit se evropskému trhu. Projekty, které se zapojí do programu, mohou očekávat podporu v širokém spektru aktivit od právní ochrany a ochrany IP přes návrhy prezentací po agilní metodiky a další. Mezi další výhody patří přístup k mezinárodním klientům a získání finanční investice až do výše 150 000 eur.

Letošní ročník bude mít novinku v soutěži Clean Air Challenge. Tuto cenu získá startup, jehož řešení přispěje ke snížení znečištění ovzduší a smogu. InnoEnergy je v soutěži Clean Air Challenge, která byla spuštěna v říjnu 2018 v Bruselu, klíčovým hráčem.

Počet účastníků se s každým ročníkem soutěže zdvojnásobil. V roce 2018 InnoEnergy obdrželo více než 300 potenciálních kandidátů. Je pravděpodobné, že registrace pro ročník 2019, která končí 11. března, přinese další úspěch. V posledních dvou letech přihlášky posílily jak do počtu, tak i do kvality. Přihlášky s připraveným prototypem se dramaticky zvýšily z 28 prototypů v roce 2016 na 120 v roce 2018. Nárůst soutěž zaznamenala i u přihlášek s funkčním produktem nebo službou (z 19 na 93).

„Rostoucí počet účastníků každým rokem v kombinaci se skutečností, že začínající podniky, které se do soutěže hlásí, mají ve svém portfoliu projekty v pokročilém stadiu vývoje, ukazuje zvyšující se uznání a rostoucí prestiž konkurence. PowerUp! otvírá dveře k rozvoji pro odvážné inovátory ze střední a východní Evropy a umožňuje jim přístup k mezinárodní síti obchodních partnerů. Účastníci, kteří se ucházejí o tuto soutěž, mohou vidět tyto výhody také,” vysvětluje Jakub Miler, generální ředitel InnoEnergy pro střední Evropu.

Mezi zvláště žádoucí řešení, produkty nebo služby v soutěži patří projekty v oblasti energetiky, mobility, čistého vzduchu, vytápění a chytrých technologií. Startupy, které projdou přihlašovací fází, budou vyzvány k účasti na bootcampech vedených uznávanými evropskými mentory. Tyto workshopy připraví účastníky na celostátní finále a Grand Finale, na kterých představí své nápady odborníkům. Vítěz bude vybrán 21. května v Krakově během Impact'19, jedné z nejvýznamnějších ekonomických událostí ve střední a východní Evropě.

České kolo PowerUp! vyhrál v minulém roce startup Neuron Soundware, který vyvinul technologii na bázi umělé inteligence, schopnou díky rozsáhlé neuronové síti rozumět zvukovým a vibračním signálům a následně odhalovat různé odchylky a poruchy ve strojích. „Věříme, že nám soutěž pootevřela dveře k dalším investorům, jako startup rychle rosteme. Další vývoj produktu a plánovaná expanze na zahraniční trhy si vyžádá investice, které bychom si bez externího kapitálu nemohli dovolit,” říká Martin Kubáň, projektový a marketingový manažer vítězného startupu Neuron Soundware.

Celkovým vítězem soutěže PowerUp! v roce 2018 se stala společnost Zubax Robotics z Estonska, která představila řešení pro drastické snížení spotřeby energie v budoucích mobilních řešeních.

Podrobné podmínky účasti, přihlašovací formulář a všechny potřebné informace jsou k dispozici na tomto odkazu.