Tesla pluje rok vesmírem. Může se srazit se Zemí?

Začátkem loňského února vypustil Elon Musk do vesmíru svůj vůz Tesla Roadster. Úspěšně tak otestoval raketu Falco Heavy s cílem nasměrovat červený kabriolet rychlostí 12 tisíc kilometrů za hodinu na Mars. Co s vozem udělalo vesmírné prostředí? A nehrozí, že by narazil do nějaké planety?

Martin Prax

11. 2. 2019

Elon Musk věřil, že kabriolet se svým umělým pilotem Starmanem vydrží plout vesmírem miliardu let. Časem se měl dostat dokonce k Marsu. Zatím vůz vesmírem uletěl téměř 500 milionů kilometrů. Aktuální propočty pak ukazují, že se s Marsem mine. Propočty spíše ukazují, že za deset milionů let vstoupí Tesla do cesty Zemi (pravděpodobnost 6 %) nebo Venuši (pravděpodobnost 2,5 %). Pokud by propočty vyšly, příští pokolení pozemšťanů nebo venušanů se však bát nemusí, vůz by pravděpodobně shořel v atmosféře. Tedy to, co by z něj zůstalo.

Zatímco si možná ještě někteří čtenáři pamatují záběry nablýskaného červeného sporťáku a svítící kombinézu umělého řidiče, dnes bychom vůz asi nepoznali. Vůz byl po celý rok vystaven kosmickému záření a prachu, kterým postupně podléhají zejména organické materiály – luxusní kožené sedačky, ale také pneumatiky nebo plasty. Za milion let bude tedy vesmírem kroužit spíše hliníková kostra původního kabrioletu.

Výzkumníci také spočítali, že se Tesla dostane opět do relativní blízkosti naší planety okolo roku 2091, bude vzdálená stovky tisíc kilometrů. Uvidíme, zda budou na Zemi takové technologie, které by umožnily našim potomkům výlet za vozem Elona Muska.

Musk: naše patenty dáváme světu

Zakladatel Tesly Elon Musk se začátkem roku připomněl také s pozemským tématem. Na svém twitterovém účtu okomentoval aktuální kauzu obvinění čínského občana z ukradení patentu samořiditelných aut společnosti Apple. Musk připomněl pozici Tesly, která nabídla patenty k volnému použití již v roce 2014. Společnost Tesla nezahájí kroky vůči někomu, kdo chce jejich patenty využít v dobré víře, uvedl tehdy Elon Musk na svém blogu. Automobilka věří, že tak podpoří rychlejší nástup vozů s elektrickým pohonem.

Tesla vyvinula přibližně 300 technologických inovací, které se týkají návrhů baterií, formy nabíjení nebo chlazení akumulátorů. Nadále vyvíjí nová řešení, která posouvají elektromobilitu vpřed. Tesla se však podle Muska nebojí dalších výrobců elektromobilů, ale konkurencí jsou pro ni naopak výrobci, kteří na trh stále chrlí vozy se spalovacími motory. Loni se prodalo více než dva miliony vozů s elektrickým pohonem.