Volvo nabízí čistou energii pro domácnosti i elektromobily. Na trh uvede konkurenta Tesly

Skandinávský výrobce prémiových automobilů se aktivně zapojuje do ochrany planety. Chce snížit svou uhlíkovou stopu a nabídnout řešení i pro své zákazníky. Letos proto automobilka začala na belgickém trhu s prodejem elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Martin Sedlák

31. 1. 2019

Volvo má ambiciózní cíle v oblasti ochrany klimatu. Do roku 2025 chce proto dosáhnout klimaticky neutrální bilance při výrobě svých vozů. Například motorárna Volvo ve švédském městě Skövde již dnes pokrývá svou spotřebu energie z obnovitelných zdrojů.

Zelená energie pro elektromobily a domácnosti

Podobně se Volvo snaží i jinde ve světě. Například v roce 2018 nainstalovalo na střechy svého výrobního závodu v belgickém Ghentu 15 tisíc solárních panelů. Fotovoltaická elektrárna pokryje necelých 6 % roční spotřeby elektřiny této továrny. Již předtím zde zhruba desetinu roční spotřeby elektřiny pokrývali dodávkami z větrné farmy. Současně před třemi lety investovali do vylepšení systému vytápění, které snížilo emise oxidu uhličitého o 40 %.

Právě v Belgii spustilo Volvo letos v lednu netradiční kampaň „Volty od Volva“. Automobilka tak vstoupila na trh s elektřinou s cílem nabídnout spotřebitelům čistě zelený tarif elektřiny pro domácnosti a nabíjení elektromobilů. Produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů zajišťuje Volvo prostřednictvím energetické společnosti Eneco. Ta k tomu využívá větrné a solární elektrárny postavené přímo v Belgii.

Vedle ekologie láká Volvo také na slevu při uzavření smlouvy, a to ve výši 15 %. I přesto, že kampaň Volvo míří na majitele elektrovozů, nepodmiňuje využití výhodné nabídky na zelený tarif elektřiny nutností vlasnit přímo vůz této značky nebo právě elektromobil. Volty od Volvo může prostě využít každý, kdo má zájem podpořit rozvoj výroby čisté energie v Belgii.

Vozy na elektřinu

Přímo v elektromobilitě má pak Volvo velké plány. Od letošního roku by měla mít každá modelová řada na výběr řešení také s elektrickým pohonem. Od roku 2025 pak chce švédská automobilka dosáhnout 50% podílu elektromobilů z celkových prodejů této značky.

Současně před dvěma lety spoluzaložilo Volvo novou, experimentální automobilku Polestar, která se bude soustředit čistě na vozy s elektrickým pohonem. Nedávno automobilka zveřejnila fotografie nového modelu Polestar 2. Jeho výroba má začít ještě letos s cílem konkurovat Tesle 3. Volvo však vidí rozvoj elektromobility v širším kontextu. Majitelům elektrovozů nabízí také čistou energii pro dobíjení. Polestar pouští informace o novém modelu postupně od začátku letošního roku. Zatím o prvním čistě elektrickém voze nové automobilky víme, že bude mít dojezd zhruba 480 kilometrů na jedno nabití a výkon 300 kW. Cenová relace vozu by se měla pohybovat na úrovni ceny Tesly 3.

Zdroj: Volvo