Výkon 10 MW, lopatka dlouhá jako hřiště. Nová super elektrárna je na světě

Společnost Siemens představila inovativní větrnou turbínu, která má výkon 10 megawattů. Rotor turbíny má průměrem 193 metrů, vešly by se tedy do něj téměř tři dopravní letouny jumbo. Konstruktérům se také podařilo zvýšit její účinnost: větrné elektrárny nové generace by měly za rok vyrobit až o 30 % více energie. Nový desetimegawattový model bude je určený pro mořské větrné farmy a prototyp bude postaven již letos.

Tisková zpráva

17. 1. 2019

Roční produkce jedné větrné turbíny modelu dokáže zásobovat elektrickou energií zhruba 10 tisíc evropských domácností. To znamená, že mořský větrný park složený z dvacítky těchto turbín by pokryl roční spotřebu elektřiny celého města velikosti Liverpoolu.

„Nový model kombinuje zkušenosti a znalosti z pěti generací osvědčené technologie přímého pohonu v jedné 10 MW turbíně.  Je ztělesněním silného výkonu, rychlého uvedení na trh a minimálních rizik spojených s provozem větrných turbín umístěných na otevřeném moři,“ říká Markus Tacke, generální ředitel společnosti Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE).

Osvědčená technologie

Hodnoty 10 MW je dosaženo instalací generátoru s větším průměrem, který vychází z osvědčené technologie SGRE Direct Drive. Díky zvýšení průměru rotoru na 193 metrů nabízí nová větrná turbína až o 30 % více AEP než její předchůdce. Lopatky poskytují plochu 29 300 m² a dosahují délky 94 m, což odpovídá rozměru fotbalového hřiště. Očekává se, že prototyp bude instalován v roce 2019. Komerční uvedení na trh bude následovat v roce 2022.

Gondoly nového modelu mořské větrné turbíny budou zpočátku vyráběny v továrně SGRE v německém Cuxhavenu, největší továrně svého druhu na světě.

„Sdružená cena energií z mořských elektráren se nadále snižuje, protože rostou jak výnosy z rozsahu, tak výkon zařízení. Nové trhy se rozvíjejí po celém světě a vyžadují nákladově efektivní, spolehlivou a čistou energii pro celé generace. Nový model větrné turbíny nám umožňuje, abychom tyto potřeby uspokojili v úzké spolupráci s našimi zákazníky,“ dodává Andreas Nauen.

SGRE má největší zkušenosti v odvětví mezi výrobci větrných turbín. S instalovanou kapacitou přesahující 12,5 GW a více než třemi tisícovkami mořských větrných turbín v celosvětovém provozu se společnost stala lídrem na trhu. Zkušenosti společnosti Siemens Gamesa se datují až do roku 1991, kdy firma založila první mořský větrný park na světě. Díky zaměření na bezpečnost a inovace se společnost SGRE neustále snaží snižovat sdruženou cenu energií pocházející z mořských větrných parků.

Zdroj: Siemens