Skupina ČEZ se v německé větrné energetice zaměří více na fázi developmentu

Projekty větrných elektráren na území Německa o potenciálním celkovém instalovaném výkonu až 190 MW získala v uplynulých dnech Skupina ČEZ. Stalo se tak díky spolupráci s renomovanými místními developery - vytvořením společného podniku s firmou GP JOULE Holding a dalšího společného podniku se společností BayWa Wind. Projekty budou soutěžit v systému německých aukcí především v letech 2020 - 2022. Celkový instalovaný výkon těchto elektráren bude záležet právě na výsledku aukcí.

Tisková zpráva

31. 12. 2018

„Vzhledem ke  klimatickým cílům schváleným nedávno Evropským parlamentem se odhaduje, že evropský trh obnovitelných zdrojů by měl v následujícím období růst o instalovaný výkon 10 GW ročně. Polovina tohoto objemu má vzniknout v Německu a ve Francii. Chceme využít našeho renomé a zkušeností získaných na evropských trzích, a to zejména v oblasti projektů ve fázi developmentu. Naše již fungující větrné elektrárny v Německu vyrábí momentálně přes 300 GWh elektřiny ročně, a pokrývají tak spotřebu více než 100 tisíc domácností,“ uvedl Tomáš Pleskač, ředitel divize Nová energetika a distribuce. Společnosti Skupiny ČEZ provozují v současnosti po celém Německu 53 větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu 135 MW.

„Po loňském vstupu do developmentu ve Francii jsme nyní připraveni využít know-how Skupiny ČEZ i pro development větrných farem v Německu. Kombinací kupní síly, dostupného financování a zkušeností z provozu farem, jsme schopni dosáhnout zajímavých návratností investic i na tomto vysoce konkurenčním trhu. Spolupráce s lokálními partnery pomáhá řešit místní specifika developmentu. Oba partneři patří nejen ke špičce v developmentu v Německu, ale také obecně v oblasti obnovitelných zdrojů,“ uvádí Martin Pacovský, ředitel útvaru obnovitelné zdroje ČEZ. Projekty z tohoto portfolia budou soutěžit v systému německých aukcí zejména mezi roky 2020 - 2022.

Německo je dlouhodobě jedničkou mezi obchodními partnery ČR, k západnímu sousedovi mířilo loni 32,8 % našeho exportu, import tvořil 25,8 %. Podobná je situace i na energetickém trhu. Přeshraniční toky ve směru do ČR činily v roce 2017 více než 9 TWh, opačným směrem putovalo 5,5 TWh elektřiny. Německo je, vzhledem k dlouhodobé stabilitě podmínek investorského prostředí, etablovanému systému aukčních mechanismů pro kompetitivní stanovení výše podpory a celkové rozvinutosti trhu zárukou dobré návratnosti projektů. Působení na německém trhu OZE je zároveň výhodné z pohledu přenosu zkušeností s fungováním systému aukcí, jejichž model by mohl být zaveden i v ČR.