Když bude Francie místo do jádra investovat do obnovitelných zdrojů, ušetří 39 miliard euro, tvrdí studie

Francie plánuje postavit do roku 2060 patnáct nových jaderných elektráren. Pokud by ale místo toho investovala do obnovitelných zdrojů, ušetřila by jen těžko popsatelné množství peněz. Neříkají to společnosti, které by z toho měly zisk, ani ekologové – ale přímo zpráva agentury francouzského ministerstva životního prostředí.

Tomáš Vondra

30. 12. 2018

Text byl aktualizován na základě zpětné vazby čtenářů.

Francie by měla podle této zprávy, o níž informovala agentura Bloomberg, investovat v průběhu dalších čtyřiceti let 1,28 bilionů euro především do zařízení produkujících čistou energii z obnovitelných zdrojů, ale také do nejrůznějších forem úložišť a sítí. Pokud by to země dokázala, mohla by postupně vypínat a zavírat svých 58 jaderných elektráren, až by dosáhla kolem roku 2060 stavu, kdy by získávala asi 95 % energie právě z obnovitelných zdrojů. Jen pro pořádek: v současné době je to přibližně sedmnáct procent.

Zpráva je důležitá především v tom, že varuje před jadernými reaktory. Ty podle ní budou výhledově neschopné ekonomické soutěže s obnovitelnými zdroji energie, jejichž efektivita stále roste. Podle studie Agence de l’Environnement et de la Maitrise de l’Energie (neboli ADEME) totiž budou jaderné elektrárny vyrábět elektřinu za cenu kolem sedmdesát euro za megawatthodinu, ale cena elektřiny z větru a slunce bude mnohem nižší.

Tato zpráva navazuje na oznámení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že státem ovládaná Electricite de France SA bude muset uzavřít 14 - 58 ze svých jaderných reaktorů, a to nejpozději do roku 2035. Scházející energii by měly nahradit právě obnovitelné zdroje. Macron také státní energetické společnosti pověsil nad hlavu Damoklův meč, když po ní chce, aby do roku 2021 prokázala, že vůbec dokáže postavit ekonomicky rentabilní jaderný reaktor. Pokud se to nepovede, je Macron připravený na odklon od jaderné energie.

Prezident i řada expertů se obávají, že postavit ekonomicky výnosný reaktor není realistické; poslední jaderný projekt v Normandii má víc než šestileté zpoždění a náklady se proti původnímu rozpočtu už ztrojnásobily.

Vedle toho se ve fotovoltaice stále snižují náklady. Bude-li se to dít stejným tempem jako doposud, pak by kolem roku 2030 neměly potřebovat už žádné dotace. A u větrných elektráren se to stejné čeká o pět let později, tedy roku 2035. V podstatě jedinou hrozbou vlastně je, pokud by zůstaly stát a fungovat staré jaderné elektrárny, protože přebytek elektřiny v síti by zcela rozvrátil přirozený trh, varuje zpráva.

Zpráva se zároveň nevěnuje dopadu na pracovní místa, životní prostředí ani další průmysl, ředitel agentury se ale domnívá, že bude na všechny tři oblasti mít pozitivní dopad. „Myslíme si, že nová místa v obnovitelném sektoru plně nahradí ta zaniklá v jaderném průmyslu.“

Zdroj: Renewable Energy World