Ceny energií porostou. Tyto řešení vám pomohou k nižším účtům

Dodavatelé oznámili zvýšení cen plynu, vody i elektřiny, u které se očekává nárůst až o 10 %. Analytici navíc v budoucnu předvídají další vlnu zdražování, která si také ukrojí svůj díl z rodinného rozpočtu a u nízkopříjmových domácností tak může vést k neschopnosti platit pravidelné zálohy na energie.

Tisková zpráva

28. 12. 2018

V České republice roste povědomí o efektivním využití alternativních energetických zdrojů, které nejsou závislé na fosilních palivech. Jiří Sedláček, ředitel prodeje NIBE Energy Systems CZ, vysvětluje, že větší zájem o udržitelné technologie pro vytápění, chlazení nebo ohřev vody úzce souvisí s rozvojem energeticky úsporné výstavby a ochrany životního prostředí.

Pořiďte si správný typ tepelného čerpadla: ušetříte až 80 % nákladů na vytápění

„V současnosti se navíc dostává do popředí otázka zdražování elektřiny, plynu i vody, které může výrazně zasáhnout domácí rozpočet. Lidé se tak více zajímají o alternativní zdroje energie, jež minimalizují energetickou náročnost jejich domovů a přispívají ke snížení emisí CO2 vypouštěných do ovzduší. Tím, že dnes myslí na budoucnost, navíc předchází tomu, aby ve stáří museli řešit drahé platby za energie, které by je mohly neúměrně finančně zatížit. K boomu udržitelných technologií přispívá svou podporou také stát, který vyhlásil dotační programy Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace.”

Dotace sníží pořizovací náklady

V Nové zelené úsporám můžete nově získat příspěvek na zateplení při rekonstrukci rodinného domu svépomocí, pořízení venkovní stínící techniky nebo stavbu nízkoenergetického domu s rekuperací tepla, na kterou lze čerpat 150 000 Kč. Stejnou částku navíc obdržíte i za kombinaci fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem.

Pokud poptáváte jen výměnu starého zdroje vytápění za ekologičtější plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo, rychlou návratnost investice vám zajistí příspěvek až 127 500 Kč z kotlíkových dotací, jejichž třetí a zároveň poslední vlnu plánuje stát již brzy spustit. Ty lze navíc kombinovat právě s programem Nová zelená úsporám a při souběžném zateplování nebo instalaci solárního systému získat další bonus až 20 000 Kč.

Pokud dodržíte několik základních pravidel, můžete díky využití tepelného čerpadla ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Toto environmentálně šetrné zařízení musí pocházet od prověřeného výrobce, který vám poradí vhodný model pro vaši nemovitost, objasní jeho správné využití a zajistí odborníka na instalaci a pravidelný servis. Pečlivá údržba totiž může prodloužit jeho životnost a dále snížit náklady na provoz.

Pořizujete si nový ohřívač vody? Myslete na jeho energetickou třídu a úsporu vody

V příštím roce se však nezdraží jen elektřina nebo plyn, očekává se také růst vodného a stočného. Energeticky úsporný ohřev vody vám zajistí nejen tepelné čerpadlo, ale také kvalitní ohřívač vody. Musíte ho však pečlivě vybírat podle jeho energetického štítku, objemu, typu i místa instalace, které by mělo být co nejblíže k místu odběru v zateplené části domu, aby se voda nadměrně neochlazovala v nedostatečně zaizolovaných rozvodech.

Lukáš Formánek, technický ředitel DZ Dražice, dodává: „Např. dražický ohřívač vody OKHE SMART 3. generace dosahuje na českém trhu nadstandardní energetické třídy B, a to díky chytré řídící elektronice, vylepšenému režimu připojení k odběru elektrické energie a ekologickým materiálům, z nichž je vyrobený. Tento model dokáže předvídat spotřebu vody a efektivně ji ohřívat, a proto s ním lze ušetřit až 15 % ročních nákladů na ohřev vody.“