Litoměřice mají první rychlodobíjecí stanici pro elektromobily

Litoměřice, strategicky položené poblíž dálnice D8, nabízí svým obyvatelům i návštěvníkům možnost rychlého dobití elektromobilů. Nově spuštěná rychlodobíjecí stanice je součástí veřejné sítě Elektromobility Skupiny ČEZ, provozovatele nejrozsáhlejší tuzemské infrastruktury pro elektromobily. Ta vzniká i díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF).

Tisková zpráva

26. 12. 2018

Litoměřice jako zdravé a zároveň chytré město rozšířilo nabídku inteligentních a ekologických technologií ve službách obyvatelům i návštěvníkům polabského města o možnost rychlého dobití elektromobilů. Ve spolupráci s Elektromobilitou Skupiny ČEZ byla v Krajské ulici v prostoru parkoviště instalována první zdejší rychlodobíjecí stanice umožňující většině elektromobilů dobít 80 % kapacity baterií za cca 20-30 minut. Využívání stanice by měla umocnit i blízkost dálnice D8 z Prahy do Drážďan.

„Provoz dopravních prostředků na elektrický pohon se stává stále dostupnější alternativou k vozidlům se spalovacím motorem. Výsledkem je zlepšování kvality života obyvatel, kteří jsou tak vystaveni snížené hladině hluku, prašnosti a emisím. Jsem přesvědčený, že samospráva by měla jít ostatním subjektům příkladem. Těší nás proto, že mezi naše aktivity pod hlavičkou „inteligentního města“  Litoměřice můžeme zařadit i rychlodobíjecí stanici pro elektromobily,“ řekl Ladislav Chlupáč, starosta Litoměřic.

„Naše společnost je provozovatelem největší tuzemské veřejné dobíjecí sítě s více než 130 stanicemi, z toho téměř osmdesátkou rychlodobíjecích zařízení. Potenciál elektromobilů rok od roku stoupá a dostatečná infrastruktura, zejména pro rychlý pohyb mezi městy, je nezbytností. Pokračovat tedy chceme výstavbou dalších stojanů tohoto typu po celé České republice. Spolufinancování z evropských prostředků nám pomáhá výstavbu sítě rychlodobíjecích stanic výrazně urychlit,“ uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Výstavba je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF, pro oblast Doprava, v jehož výzvách ČEZ loni a předloni uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. ČEZ jednotně osazuje nové lokality rychlodobíjecími stanicemi ABB, k jejichž standardní výbavě patří zejména DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS umožňující nabíjet s výkonem až 50 kW. Stanice jsou připojeny k platformě fungující na principu cloudu, která umožňuje monitorovat zařízení v reálném čase a provádět vzdálenou diagnostiku.

V České republice je aktuálně registrováno více než 2000 elektromobilů. Loni přibylo 400 vozů na elektrický pohon, letos jen do konce listopadu dalších 635 elektrických aut, samotné město Litoměřice a jeho příspěvkové organizace mají nyní ve svém vozovém parku 10 elektromobilů a 5 hybridů. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Postupný pád největších bariér (omezená nabídka, vysoká cena, malá hustota dobíjecí infrastruktury a malá zákaznická zkušenost) a v kombinaci s podpůrnými opatřeními (bezplatný vjezd do center měst, parkovacích zón, jízda v pruzích pro MHD, atd.) by měl znamenat rychlé dosažení 20% podílu na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů v ČR.